"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Art. 20. [Taxele judiciare de timbru aferente cererilor în materie de cartefunciară)

Acţiunile şi cererile în materie de carte funciară, când nu pun în discuţie fonduldreptului, se taxează cu 50 lei.

COMENTARIU

§1. Timbrarea cererilor în materie de carte funciară

În conformitate cu art. 20 din ordonanţă, ca regulă, cererile în materie de cartefunciară111 se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 50 de lei. Prin excepţie, în ipotezaîn care soluţionarea cererii respective presupune analiza fondului dreptului real imobiliar,acesta fiind disputat între părţile din proces, taxa judiciară de timbru se stabileşte potrivitart. 3 alin. (1) din acelaşi act normativ prin raportare la valoarea obiectului cererii.

În opinia noastră, cererile „care pun în discuţie fondul dreptului" sunt acelea încare dreptul real imobiliar în litigiu constituie obiect de divergenţă între părţile din proces,ceea ce impune instanţei să statueze în privinţa acestuia.

Simpla verificare de către instanţă, în soluţionarea cererii, a calităţii reclamantuluide titular al unui drept real imobiliar, în lipsa unei contestaţii a pârâtului asupra existenţeivalabile a dreptului respectiv în patrimoniul reclamantului, considerăm că nu este denatură să conducă la concluzia că cererea pune în discuţie fondul dreptului în accepţiuneaart. 20 din ordonanţă.

Cu titlu de exemplu, o cerere în rectificare formulată de antecesorul tabular,vânzător, în contradictoriu cu dobânditorul nemijlocit, cumpărător, nu pune în discuţiefondul dreptului, atunci când acesta a fost analizat în chiar acţiunea de fond reprezentată

de o cerere în rezoluţiunea contractului de vânzare. În schimb, aceeaşi cerere în rectificarepune în discuţie fondul dreptului, atunci când antecesorul tabular a invocat, drept cauză

juridică a cererii de rectificare, împrejurarea că rezoluţiunea contractului de vânzare aoperat unilateral.

Apreciem că cererile în materie de carte funciară sunt cereri personale imobiliare,considerent pentru care în privinţa timbrării celor care pun în discuţie fondul dreptuluieste aplicabil art. 31 alin. (2) din ordonanţă.

Astfel, valoarea în raport de care se calculează taxa judiciară de timbru potrivitart. 3 alin. (1) din ordonanţă este valoarea obiectului cererii indicată de reclamant înconformitate cu art. 194 lit. c) C. proc. civ.

Valoarea obiectului cererii se determină în funcţie de folosul patrimonial pe carel-ar obţine reclamantul în patrimoniul său, direct sau indirect, prin admiterea cererii prinhotărâre judecătorească.

În ipoteza în care dreptul real disputat este un drept de proprietate asupra unuiimobil, apreciem că reclamantul poate indica, drept valoare a cererii, valoarea de circulaţie,valoarea impozabilă sau, după caz, valoarea orientativă a imobilului din grilele notariale.

111 Pentru o analiză aprofundată a acţiunilor de carte funciară, a se vedea M. NICOLAE, Tratat depublicitate imobiliară, voi. l i, Noile cărţi funciare, Ed. U niversul Juridic, Bucureşti, 2006, p. 563-665;T. DÂRJAN, Cartea funciară - cartea de identitate a imobilului, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2013, p. 61-72,146-306; M. MÎNERAN, Comentariile Codului civil. Publicitatea drepturilor, a actelor şi a faptelorjuridice. Cartea funciară, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2012, p. 266-312.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com