"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

persoanei reclamantului, respectiv dacă acesta acţionează în contencios subiectiv sau,după caz, în contencios obiectiv prin control de tutelă administrativă.

§6. Cererea de suspendare a executării actului administrativ

Art. 14 din Legea nr. 554/2004, având denumirea marginală „Suspendarea executăriiactului", are următorul conţinut:

(1)

În cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, încondiţiile prevederilor art. 7, a autorităţii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhicsuperioare sau în termen de maximum 30 de zile de la luarea la cunoştinţă a conţinutuluiactului care nu mai poate fi revocat, persoana vătămată poate să ceară instanţei competentesă dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţareainstanţei de fond. În cazul în care persoana vătămată nu introduce acţiunea în anularea actului în termen de maximum 60 de zile de la introducerea acţiunii în suspendare şidacă fondul cererii de suspendare nu a fost soluţionat, instanţa învestită cu cererea desuspendare va constata această împrejurare şi va respinge cererea de suspendare calipsită de interes. Dacă suspendarea s-a dispus, aceasta încetează de drept şi fără nicioformalitate.

(2)

( ... ) Procedura prevăzută la art. 200 şi 201 din Codul de procedură civilă nu esteaplicabilă. ( ... ).

(3)

Când în cauză este un interes public major, de natură a perturba grav funcţionareaunui serviciu public administrativ, cererea de suspendare a actului administrativ normativpoate fi introdusă şi de Ministerul Public, din oficiu sau la sesizare, prevederile alin. (2)aplicându-se în mod corespunzător.

(4)

Hotărârea prin care se pronunţă suspendarea este executorie de drept. Ea poatefi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul nu este suspensiv deexecutare. ( ... ).

De asemenea, art. 15 din acelaşi act normativ, având denumirea marginală „Solicitareasuspendării prin acţiunea principală", are următorul conţinut:(1)

Suspendarea executării actului administrativ unilateral poate fi solicitată de reclamant,pentru motivele prevăzute la art. 14, şi prin cererea adresată instanţei competente pentruanularea, în tot sau în parte, a actului atacat. În acest caz, instanţa poate dispune suspendareaactului administrativ atacat, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Cererea de suspendarese poate formula odată cu acţiunea principală sau printr-o acţiune separată, în termende maximum 60 de zile de la introducerea acţiunii principale.

(2)

Dispoziţiile art. 14 alin. (2)-(7) se aplică în mod corespunzător.

(3)

Hotărârea dată cererii de suspendare este executorie de drept, iar introducerearecursului, potrivit art. 14 alin. (4), nu suspendă executarea. ( ... ).

Cererea de suspendare a executării actului administrativ, indiferent dacă esteformulată separat sau în cadrul procesului având ca obiect anularea, în tot sau în parte, aactului administrativ respectiv, se timbrează111 cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei,111 Problema timbrării cererii privind suspendarea executării actului administrativ a făcut obiectde dezbatere în cadrul Întâlnirii preşedinţilor secţiilor de contencios administrativ şi fiscal ale ÎnalteiCurţi de Casaţie şi Justiţie şi ale curţilor de apel - Curtea de Apel Bucureşti, 22 iunie 2018; minutaîntâlnirii se găseşte pe site-ul www.inm-lex.ro; punctul de vedere al Institutului Naţional al Magistraturii

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com