"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

292

Art. 16

TAXELE JUDICIARE D E TIMBRU

Este de observat că art. 16 lit. a) din ordonanţă nu distinge în funcţie de caracterulpatrimonial sau nu al actului administrativ ori al dreptului în privinţa căruia s-a solicitatanularea sau, respectiv, recunoaşterea.

§3. Cererile supuse timbrării potrivit art. 16 lit. b) din ordonanţă

În conformitate cu art. 16 lit. b) din ordonanţă, cererile cu caracter patrimonial, princare se solicită şi repararea pagubelor suferite printr-un act administrativ, se timbrează cuo taxă judiciară de 10% din valoarea pretinsă, dar nu mai mult de 300 de lei.

Potrivit art. 8 alin. (1) tezele I şi a li-a din Legea nr. 554/2004, persoana vătămată

într-un drept recunoscut de lege sau într-un interes legitim printr-un act administrativunilateral, nemulţumită de răspunsul primit la plângerea prealabilă sau care nu a primitniciun răspuns în termenul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. h), poate sesiza instanţa decontencios administrativ competentă, pentru a solicita anularea în tot sau în parte a actului,

repararea pagubei cauzate şi, eventual, reparaţii pentru daune morale; de asemenea, sepoate adresa instanţei de contencios administrativ şi cel care se consideră vătămat într-undrept sau interes legitim al său prin nesoluţionarea în termen sau prin refuzul nejustificatde soluţionare a unei cereri, precum şi prin refuzul de efectuare a unei anumite operaţiuniadministrative necesare pentru exercitarea sau protejarea dreptului sau interesului legitim.

Din modul de redactare a art. 16 lit. b) din ordonanţă ar rezulta că limita de 300

de lei a taxei judiciare de timbru se aplică chiar dacă sunt formulate mai multe capete decerere cu caracter patrimonial, vizând inclusiv repararea pagubelor suferite, atât timp câtprejudiciile sunt în legătură cu acelaşi act administrativ111•

Art. 16 lit. b) din ordonanţă este incident independent dacă cererea vizând reparareapagubelor suferite printr-un act administrativ este formulată sub forma unuia dintre capetelecererii patrimoniale sau dacă aceasta este formulată pe calea unui proces separat.

De exemplu, dacă cererea de chemare în judecată este formată din două capete,primul având ca obiect obligarea pârâtului la plata către reclamant a sumei de 2.000 delei, cu titlu de despăgubiri pentru prejudicii materiale, şi cel de-al doilea având ca obiectobligarea pârâtului la plata către reclamant a sumei de 500 de lei, cu titlu de despăgubiripentru prejudicii morale, fiecare dintre acestea, în aplicarea art. 34 alin. (1) din ordonanţă,se timbrează cu câte o taxă judiciară distinctă.

Astfel, primul capăt de cerere se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 200

de lei, potrivit art. 16 lit. b) din ordonanţă (10% din 2.000 reprezintă 200 de lei), iar cel de-aldoilea capăt de cerere se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 50 de lei (10% din500 reprezintă 50 de lei), potrivit aceluiaşi text legal; în acest caz, însumate, cele două taxejudiciare de timbru nu depăşesc plafonul de 300 de lei, astfel încât acesta nu este aplicabil.

În ipoteza în care, prin aceeaşi cerere, s-au solicitat anularea unui act administrativşi repararea pagubelor suferite prin intermediul respectivului act administrativ, considerămcă, în aplicarea art. 34 alin. (1) din ordonanţă, fiecare capăt de cerere se timbrează cu câteo taxă judiciară distinctă, stabilită potrivit art. 16 lit. a) şi, respectiv, lit. b) din ordonanţăl21•

(li A.AL. DANĂ, R. RUSU-DANĂ, în L.AL. VIOREL et al., op. cit. , p. 209.

121 Idem, p. 207.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com