"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

În conformitate cu art. 21 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, constituie motiv derevizuire, care se adaugă la cele prevăzute de Codul de procedură civilă, pronunţareahotărârilor rămase definitive prin încălcarea principiului priorităţii dreptului UniuniiEuropene, reglementat la art. 148 alin. (2) coroborat cu art. 20 alin. (2) din Constituţie.

Cererea de revizuire se timbrează potrivit art. 26 alin. (2) din ordonanţă, cu excepţiacazului în care aceasta este scutită de la plata taxei judiciare de timbru.

§5. Tutela administrativă

În ceea ce priveşte tutela administrativă, în conformitate cu art. 3 alin. (1) teza I dinLegea nr. 554/2004, prefectul poate ataca direct în faţa instanţei de contencios administrativactele emise de autorităţile administraţiei publice locale, dacă le consideră nelegale.

Raportat la teza finală a aceluiaşi alineat, această cerere introdusă de prefect estescutită de taxă judiciară de timbru.

Alin. (2) al aceluiaşi articol prevede că Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publicipoate ataca în faţa instanţei de contencios administrativ actele autorităţilor publice centraleşi locale prin care se încalcă legislaţia privind funcţia publică, în condiţiile Legii nr. 554/2004

şi ale Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publid11, în prezent ale Coduluiadministrativ.

De asemenea, potrivit art. 1 alin. (6) tezele I şi a li-a din Legea nr. 554/2004, autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanţeianularea acestuia, în situaţia în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitulcivil şi a produs efecte juridice; în cazul admiterii acţiunii, instanţa se pronunţă, dacă a fostsesizată prin cererea de chemare în judecată, şi asupra validităţii actelor juridice încheiate înbaza actului administrativ nelegal, precum şi asupra efectelor juridice produse de acestea.

Din moment ce aceste cereri, şi anume cele formulate de Agenţia Naţională aFuncţionarilor Publici sau, după caz, de autoritatea publică emitentă a actului administrativ,nu au ca obiect venituri publice, nu este incidentă scutirea de la plata taxei judiciare detimbru prevăzută de art. 30 alin. (1) din ordonanţă.

Prin urmare, apreciem că cererile în discuţie se timbrează potrivit art. 16 lit. a)din ordonanţă121, cu excepţia cazurilor în care ar fi incidente alte ipoteze legale de scutirede la plata taxei judiciare de timbru. De exemplu, dacă controlul de tutelă administrativă

vizează raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici, cererea respectivă este scutită

de la plata taxei judiciare de timbru potrivit art. 29 alin. (4) din ordonanţă cu trimitere laart. 270 C. muncii; art. 29 alin. (4) din ordonanţă nu introduce vreo distincţie în privinţa111 Republicată în M. Of. nr. 365 din 29 mai 2007.

121 A se vedea, în acelaşi sens A.M. Puiu, în T.C. BRICIU (coord.), op. cit, p. 301. Autoarea aarătat următoarele: ,,Cum anularea unui act administrativ nu poate fi asimilată veniturilor publicepentru a deveni incidentă scutirea de la plata taxei judiciare de timbru în temeiul art. 30 alin. (1)teza finală din O.U.G. nr. 80/2013, opinăm că se activează regula în materia taxelor judiciare detimbru, respectiv cea prevăzută de art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013, potrivit cu care acţiunileşi cererile introduse la instanţele judecătoreşti sunt supuse taxelor judiciare de timbru. ( ... )Or, dispoziţiile legale privitoare la situaţii asemănătoare sunt chiar cele ale art. 16 lit. a) dinO.U.G. nr. 80/2013, asemănarea fiind dată de obiectul cererii formulate în materia contenciosuluiadministrativ (anularea actului administrativ)".

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 16

295

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com