"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

374

Art. Z6

TAXELE JUDICIARE DE TIMBR,U

Având în vedere că art. 38 din ordonanţă nu introduce vreo distincţie în privinţacăilor de atac extraordinare, acest text legal este incident şi în ipoteza în care instanţaînvestită cu soluţionarea contestaţiei în anulare constată că, în fazele procesuale anterioare,taxele judiciare de timbru nu au fost plătite în cuantumul legal; în acest caz, instanţava dispune obligarea părţii la plata respectivelor taxe judiciare de timbru, dispozitivulhotărârii constituind titlu executoriu. Nu prezintă relevanţă, sub aspectul aplicării art. 38 dinordonanţă în cadrul contestaţiei în anulare, soluţia pronunţată asupra acestei căi de atac.

Cererea de suspendare a executării hotărârii atacate în cadrul contestaţiei în anulare,formulată în temeiul art. 507 C. proc. civ., se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de50 de lei, potrivit art. 10 alin. (1) lit. b) din ordonanţă11l.

Potrivit art. 508 alin. (4) C. proc. civ., hotărârea dată în contestaţie în anulare estesupusă aceloraşi căi de atac ca şi hotărârea atacată. Apelul sau recursul declarat împotrivahotărârii pronunţate în contestaţie în anulare se timbrează potrivit art. 23, art. 24 sau,după caz, art. 25 din ordonanţă.

În cazul în care contestaţia în anulare a fost admisă, potrivit art. 508 alin. (3)C. proc. civ., instanţa va pronunţa o singură hotărâre prin care va anula hotărârea atacată

şi va soluţiona cauza; dacă soluţionarea cauzei la acelaşi termen nu este posibilă, instanţa vapronunţa o hotărâre de anulare a hotărârii atacate şi va fixa termen în vederea soluţionăriicauzei printr-o nouă hotărâre; în acest ultim caz, hotărârea de anulare nu poate fi atacată

separat.

În prima ipoteză, dacă prin intermediul apelului se critică atât soluţia pronunţată

asupra contestaţiei în anulare, cât şi soluţia pronunţată în rejudecarea cauzei în urmaadmiterii contestaţiei în anulare, apreciem că taxa judiciară de timbru aferentă apeluluieste rezultatul adunării:

sumei de 50 de lei, stabilită potrivit art. 23 alin. (1) lit. a) şi art. 26 alin. (1) dinordonanţă;

sumei reprezentând 50% fie din taxa datorată pentru cererea sau acţiunea neevaluabilă

în bani, soluţionată în rejudecare, potrivit art. 23 alin. (1) lit. a) din ordonanţă, fie, după

caz, din taxa datorată la suma contestată, în cazul cererilor şi acţiunilor evaluabile în bani,potrivit art. 23 alin. (1) lit. b) din acelaşi act normativ.

În acest caz nu se ridică problema observării limitei inferioare a taxei judiciarede timbru de 20 de lei, impusă de art. 23 alin. (1) din ordonanţă, întrucât taxa aferentă

apelului depăşeşte o atare limită, din moment ce include taxa în cuantum de 50 de leiproprie criticii vizând admiterea contestaţiei în anulare.

În cea de-a doua ipoteză, dacă prin intermediul apelului se critică atât soluţiapronunţată asupra contestaţiei în anulare, cât şi soluţia pronunţată în rejudecarea cauzei înurma admiterii contestaţiei în anulare, având în vedere că cele două soluţii s-au pronunţatprin hotărâri judecătoreşti distincte, vom fi în prezenţa a două apeluri, fiecare din acesteasupuse timbrării potrivit art. 23 sau, după caz, art. 25 din ordonanţă.

Astfel, în acest din urmă caz, apelul declarat împotriva hotărârii judecătoreşti princare a fost admisă contestaţia în anulare se timbrează cu taxă judiciară de timbru în cuantumde 50 de lei, potrivit art. 23 alin. (1) lit. a) şi art. 26 alin. (1) din ordonanţă, reprezentândjumătate din taxa datorată, potrivit legii, pentru contestaţia în anulare.

111 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §2 a comentariului aferent art. 10 din ordonanţă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com