"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. I

13

§5. Cererile adresate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi JustiţieÎn privinţa Ministerului Public, din care face parte şi Parchetul de pe lângă ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie, în activitatea judiciară, acesta reprezintă interesele generaleale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor,exercitându-şi atribuţiile prin procurori constituiţi în parchete, în condiţiile legii, potrivitart. 1 alin. (4) din Legea nr. 304/2022.

În conformitate cu art. 12 din Legea nr. 146/1997, cererile în vederea declarăriirecursului în anulare în cauze civile, adresate Ministerului Justiţiei sau Parchetului de pelângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se timbrau cu 8 lei.

În contextul în care recursul în anulare a fost abrogat în legislaţia română, cererileadresate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea declarăriiacestei căi extraordinare de atac nu se mai formulează şi, ca atare, menţiunea inserată înart. 1 din O.U.G. nr. 80/2013 referitoare la cererile adresate acestei instituţii şi care ar fisupuse timbrării nu îşi mai găseşte justificarea.

§6. Subiectele111 cărora le incumbă obligaţia de plată a taxelor de timbruTaxele de timbru sunt datorate, în condiţiile legii, de către persoanele fizice sau,după caz, entităţile juridice pentru cererile introduse la instanţele judecătoreşti şi MinisterulJustiţiei.

În primul rând, după cum am arătat121, din moment ce recursul în anulare, pentrucare se achita, în temeiul vechii reglementări, taxă de timbru, a fost abrogat, nu se maidatorează taxe de timbru pentru cereri adresate Parchetului de pe lângă Înalta Curte deCasaţie şi Justiţie.

În al doilea rând, potrivit art. 1 alin. (2) din ordonanţă, taxele de timbru suntdatorate, în condiţiile legii, de către persoanele fizice sau, după caz, persoanele juridice.

Art. 25 alin. (1)-(3) C. civ. prevede că subiectele de drept civil sunt persoanele fiziceşi persoanele juridice; persoana fizică este omul, privit individual, ca titular de drepturi şide obligaţii civile; persoana juridică este orice formă de organizare care, întrunind condiţiilecerute de lege, este titulară de drepturi şi de obligaţii civile.

În ceea ce priveşte persoanele juridice care sunt supuse înregistrării, potrivit art. 205

alin. (1) C. civ., acestea au capacitatea de a avea drepturi şi obligaţii de la data înregistrării.

Cu toate acestea, în conformitate cu alin. (3) al aceluiaşi articol, aceste persoane pot, chiarde la data actului de înfiinţare, să dobândească drepturi şi să îşi asume obligaţii, însă numaiîn măsura necesară pentru ca persoana juridică să ia fiinţă în mod valabil. În categoriaacestor obligaţii, apreciem că se include şi obligaţia de plată a taxei judiciare de timbru.

111 S-a optat pentru folosirea termenului generic de „subiecte", iar nu a celui juridic de „subiectede drept", întrucât, potrivit art. 25 alin. (1) C. civ., subiectele de drept civil sunt persoanele fiziceşi persoanele juridice; prin urmare, entităţile fără personalitate juridică nu sunt incluse, potrivitCodului civil, în categoria subiectelor de drept.

121 A se vedea, în acest sens, secţiunea §5 a comentariului aferent art. 1 din ordonanţă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com