"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Art. 51. [Înregistrarea şi gestionarea în instanţă a informaţiilor referitoare lataxele judiciare de timbru]

Instanţele de judecată vor folosi sistemul informatic de management al dosaruluiîn instanţă pentru înregistrarea şi gestionarea informaţiilor referitoare la taxelede timbru, pe tipuri de actiuni şi cereri, corelate cu temeiul legal specific fiecăruitip. Înregistrările rezultat� cu privire la taxele judiciare de timbru se vor efectua şise vor putea utiliza centralizat. Prin regulamentul de ordine interioară al instanţelorjudecătoreşti se va stabili modalitatea de completare a câmpurilor în sistemulinformatic.

COMENTARIU

Sistemul informatic de management al dosarului în instanţă pentru înregistrareaşi gestionarea informaţiilor referitoare la taxele de timbru, pe tipuri de acţiuni şi cereri,corelate cu temeiul legal specific fiecărui tip, este sistemul ECRIS.

Potrivit art. 60 alin. (1) lit. c) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelorjudecătoreşti, grefierul arhivar şi registratorul au printre atribuţii înregistrarea în sistemulinformatic a taxelor de timbru depuse la momentul înregistrării la registratură a oricăreicereri însoţite de dovada achitării unei taxe de timbru.

De asemenea, potrivit art. 120 alin. (6) din acelaşi regulament, grefierul de şedinţă

introduce în sistemul informatic datele referitoare la taxele de timbru a căror dovadă deachitare s-a depus în timpul şedinţei şi, dacă este cazul, face menţiune despre admitereacererii de ajutor public judiciar.

În conformitate cu art. 132 alin. (1) din regulament, după sosirea dovezilor decomunicare a hotărârilor civile şi după împlinirea termenului de apel sau de recurs, după

caz, pentru toate părţile, grefierul arhivar înaintează dosarul la instanţa de apel ori derecurs, cu adresă semnată de acesta în care se consemnează: numărul dosarului, numărulşi data hotărârii atacate, numărul volumelor şi filelor acestora, dosarele ataşate, numeleşi prenumele părţilor care au declarat apel sau recurs, numărul copiilor de pe cererea deapel ori recurs, menţiunea dacă apelul sau recursul a fost timbrat, caz în care se va indicavaloarea taxei judiciare de timbru ce a fost achitată; despre înaintarea dosarului se facmenţiuni în sistemul informatic.

Art. 52. [Modificarea art. 592 din Legea nr. 191/2006 privind medierea şiorganizarea profesiei de mediator. Timbrarea potrivit legii a cererii adresateinstanţei privind pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegereapărţilor rezultată din acordul de mediere]

Articolul 592 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei demediator, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 441 din 22 mai2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorulcuprins:

„Art. 592• Cererea adresată instanţei privind pronunţarea unei hotărâri care să

consfinţească înţelegerea părţilor rezultată din acordul de mediere se taxează

potrivit legii."

COMENTARIU

Art. 52 din O.U.G. nr. 80/2013 a modificat art. 592 din Legea nr. 192/2006 privindmedierea şi organizarea profesiei de mediator.

Anterior acestei modificări, articolul în discuţie avea următorul conţinut: ,,Cerereaadresată instanţei, privind pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegereapărţilor rezultată din acordul de mediere, este scutită de plată taxei judiciare de timbru, cuexcepţia cazurilor în care acordul de mediere priveşte transferul dreptului de proprietateasupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje şi cauze succesorale".

Raţiunea acestei modificări legislative are la bază instituirea în cuprinsul ordonanţeia art. 11 alin. (1) lit. a)r11.

Potrivit acestui din urmă articol, cererile prin care părţile solicită instanţei pronunţareaunei hotărâri care să consfinţească înţelegerea părţilor, inclusiv când este rezultată dinacordul de mediere, se timbrează cu o taxă judiciară de 20 de lei; în cazurile în careînţelegerea sau acordul de mediere priveşte transferul dreptului de proprietate sau al altuidrept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la această sumă se adaugă 50%

din valoarea taxei care s-ar datora pentru acţiunea în revendicare a bunului cu valoareacea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat; în cazul în careînţelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixă se adaugă 50% dinvaloarea taxei calculate potrivit art. 5 din ordonanţă.

111 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §1 a comentariului aferent art. 11 din ordonanţă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com