alin. (1) pct. 10 C. proc. civ.
Potrivit art. 49 alin. (3) din ordonanţă, dacă partea ocrotită prin numirea curatoruluia pierdut procesul şi este lipsită de venituri sau face parte dintr-o categorie pentru carelegea prevede acordarea asistenţei juridice gratuite, sumele avansate din bugetul statuluirămân în sarcina acestuia.
În minută şi în dispozitivul hotărârii judecătoreşti, în acest caz, va fi inserată omenţiune de tipul: ,,Suma de ( ... ) lei, avansată din bugetul statului cu titlu de renumeraţiea curatorului special al pârâtului, rămâne în sarcina statului".
Prin urmare, dovada lipsei de venituri sau apartenenţa la o categorie pentru carelegea prevede acordarea asistenţei juridice gratuite a părţii ocrotite prin numirea curatoruluişi care a pierdut procesul trebuie efectuată până la momentul închiderii dezbaterilor; înintervalul cuprins între momentul închiderii dezbaterilor şi cel al pronunţării nu mai potfi administrate niciun fel de probe, raportat la art. 394 alin. (3) C. proc. civ.111
De principiu, partea ocrotită prin numirea curatorului şi care a pierdut procesultrebuie să facă dovada faptului că este lipsită de venituri sau că face parte dintr-o categoriepentru care legea prevede acordarea asistenţei juridice gratuite.
În ceea ce priveşte ipoteza lipsei de venituri, părţii i-ar incumba numai obligaţia dea depune la dosar o declaraţie pe proprie răspundere în care să facă această afirmaţie;situaţia sa fiscală va fi verificată de către instanţă în PatrimVen.
Astfel, ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 207 /2015 privind Codul de procedură
fiscală, sarcina ataşării la dosar a unei adeverinţe de venit nu mai incumbă părţii.
Potrivit art. 69 alin. (4) C. proc. fisc., ori de câte ori o instituţie sau autoritate publică
trebuie să soluţioneze o cerere a unei persoane fizice sau juridice, iar pentru soluţionareacererii legislaţia specifică prevede prezentarea unei adeverinţe de venit sau a unui alt111 Pentru o opinie diferită, a se vedea C. MAREŞ, în L.AL. VIOREL et. al., op. cit., p. 861. Autorul aarătat următoarele: ,,Referitor la momentul în care trebuie făcută dovada fie a lipsei veniturilor, fie aapartenenţei la o categorie pentru care legea prevede acordarea asistenţei juridice gratuite, considercă este determinat de momentul naşterii obligaţiei de plată a sumelor avansate din bugetul statuluide către partea ocrotită prin numirea curatorului, care nu poate fi decât data la care partea ocrotită
prin numirea curatorului, aşa cum prevede chiar legiuitorul, «a pierdut procesul». În consecinţă,momentul în care trebuie făcută dovada fie a lipsei veniturilor, fie a apartenenţei la o categoriepentru care legea prevede acordarea asistenţei juridice gratuite este determinat de data la carehotărârea judecătorească, cuprinzând obligaţia de plată către stat a sumelor avansate din bugetulstatului, devine executorie".
660 Art. 49
TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU
document cu privire la situaţia fiscală a persoanei în cauză, instituţia sau autoritateapublică are obligaţia să solicite adeverinţa de venit sau documentul respectiv de la organulfiscal competent; în acest caz, persoana fizică sau juridică nu mai are obligaţia depuneriiadeverinţei sau documentului.
Prin O.G. nr. 11/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207 /2015 privindCodul de procedură fiscală şi reglementarea unor măsuri fiscale, art. 69 C. proc. fisc. afost completat cu alin. (11), potrivit căruia autorităţile publice, instituţiile publice sau deinteres public sunt obligate să se înroleze în sistemul informatic PatrimVen, astfel cumacesta este definit la art. 701 alin. (2) din acelaşi act normativ111•
În ceea ce priveşte ipoteza apartenenţei la o categorie pentru care legea prevedeacordarea asistenţei juridice gratuite, părţii i-ar incumba obligaţia probării acesteia; înceea ce priveşte adeverinţa de venit eliberată de organul fiscal competent, de asemenea,art. 69 alin. (4) C. proc. fisc. este incident, prin urmare, părţii nu îi mai incumbă obligaţiaataşării acesteia la dosar.
Legea prevede acordarea asistenţei juridice gratuite în următoarele cazuri:cazul prevăzut de art. 8 alin. (1) teza I din O.U.G. nr. 51/2008, aplicat în modcorespunzător, şi anume atunci când venitul mediu net lunar pe membru de familie al părţiiocrotite prin numirea curatorului, în ultimele două luni anterioare închiderii dezbaterilor,se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază minim brut pe ţară; potrivitart. 9 din 0.U.G. nr. 51/2008, la stabilirea venitului se iau în calcul orice venituri periodice,precum salarii, indemnizaţii, onorarii, rente, chirii, profit din activităţi comerciale sau dintr-oactivitate independentă şi altele asemenea, precum şi sumele datorate în mod periodicpentru satisfacerea unor necesităţi de bază, cum ar fi chiriile şi obligaţiile de întreţinere;cazul prevăzut de art. 81 din O.U.G. nr. 51/2008, şi anume atunci când, independentde starea materială a părţii ocrotite prin numirea curatorului, prin lege specială se prevededreptul la asistenţă judiciară sau dreptul la asistenţă juridică gratuită, ca măsură de protecţie,în considerarea unor situaţii speciale, precum minoritatea, handicapul, un anumit statutşi altele asemenea; acest caz este incident fără îndeplinirea criteriilor prevăzute la art. 8
alin. (1) teza I din 0.U.G. nr. 51/2008, dar numai pentru apărarea sau recunoaşterea unordrepturi ori interese rezultate sau aflate în legătură cu situaţia specială care a justificatrecunoaşterea, prin lege, a dreptului la asistenţă judiciară sau la asistenţă juridică gratuită.
111 Potrivit art. 701 alin. (2) C. proc. fisc., PatrimVen este un depozit de date în care sunt colectateşi agregate date obţinute de Ministerul Finanţelor/Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, încondiţiile legii, de la autorităţile/instituţiile publice şi de interes public, din administraţia publică
centrală şi locală ori de la contribuabili/plătitori şi care sunt puse la dispoziţia autorităţilor publice,instituţiilor publice şi de interes public din administraţia publică centrală şi locală, precum şi altorpersoane juridice de drept privat, în beneficiul cetăţenilor şi în scopul realizării atribuţiilor stabilitede normele juridice care reglementează activitatea instituţiilor, autorităţilor ori persoanelor juridicede drept privat care primesc respectivele informaţii şi/sau documente.