Art. 49. [Remuneraţia curatorului special numit de instanţă în condiţiileart. 58 C. proc. civ., avansată de stat]
(1)
În mod excepţional, în cazuri urgente, care nu suferă amânare şi dacă nici nusunt îndeplinite condiţiile pentru a proceda potrivit alin. (2), instanţa va încuviinţaavansarea remuneraţiei cuvenite curatorului special din bugetul statului. Sumeleavansate din bugetul statului cu titlu de remuneraţie pentru curatorul specialconstituie cheltuieli judiciare şi vor fi puse în sarcina părţii care pierde procesul.
(2)
Obligaţia de plată a cheltuielilor judiciare către stat constituie creanţă fiscală.
Dispozitivul hotărârii, cuprinzând obligaţia de plată către stat a sumelor avansatedin bugetul statului, constituie titlu executoriu şi se comunică de îndată organelorcompetente. Articolul 46 este aplicabil.
(3)
Dacă partea ocrotită prin numirea curatorului a pierdut procesul şi este lipsită
de venituri sau face parte dintr-o categorie pentru care legea prevede acordareaasistenţei juridice gratuite, sumele avansate din bugetul statului rămân în sarcinaacestuia.
COMENTARIU
Ca regulă, avansarea remuneraţiei curatorului special numit de instanţă în condiţiileart. 58 C. proc. civ. este în sarcina părţii, potrivit art. 48 alin. (1) şi (2) din ordonanţă, şianume fie a părţii ale cărei interese sunt ocrotite prin numirea curatorului, fie a celeilaltepărţi, când o asemenea măsură este în interesul continuării procesului.
Art. 49 din ordonanţă reglementează excepţia de la regula stabilită anterior, şianume cazul în care remuneraţia curatorului special numit de instanţă în condiţiile art. 58
C. proc. civ. este avansată de stat.
Condiţiile avute în vedere de art. 49 alin. (1) din ordonanţă în privinţa măsuriiavansării din bugetul statului a remuneraţiei cuvenite curatorului special sunt următoarele:aceasta să aibă caracter excepţional;
aceasta să fie dispusă în cazuri urgente, care nu suferă amânare;să nu fie îndeplinite condiţiile pentru a proceda potrivit alin. (2). Deşi trimitereala alin. (2) nu este una clară, aceasta are justificare numai dacă se referă la alin. (2) alart. 48 din ordonanţă, iar nu la alin. (2) al art. 49 din acelaşi act normativ. Prin urmare,cerinţa se referă la ipoteza în care avansarea remuneraţiei curatorului special nu poatefi stabilită în sarcina celeilalte părţi, diferită de cea ale cărei interese sunt ocrotite prinnumirea curatorului.
Poate necesita aplicarea art. 49 din ordonanţă, de exemplu, cererea promovată
de direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului, având ca obiect instituireaplasamentului unui minor, în ipoteza în care părinţii acestuia sunt necunoscuţi. În acestcaz, reclamanta nu urmăreşte un interes personal în declanşarea procedurii judiciare,astfel încât instanţa nu o poate constrânge să avanseze remuneraţia curatorului specialal părţii adverse, de pildă, prin aplicarea sancţiunii suspendării judecării cauzei, în temeiulart. 242 alin. (1) C. proc. civ.
Sumele avansate din bugetul statului cu titlu de remuneraţie pentru curatorulspecial constituie cheltuieli judiciare şi vor fi puse în sarcina părţii care pierde procesul,potrivit art. 49 alin. (1) teza finală din ordonanţă.
Art. 49 alin. (1) teza finală din ordonanţă constituie o normă specială în raport deart. 453 alin. (1) C. proc. civ., acest din urmă text legal reglementând acordarea cheltuielilor
O.U.G. NR. 80/2013
Art. 49
659
de judecată ocazionate părţilor în proces. Astfel, spre deosebire de art. 48 alin. (3) dinordonanţă, care nu înlătură aplicarea art. 453 alin. (1) C. proc. civ., sumele avansate de stat cutitlu de remuneraţie a curatorului special vor fi puse din oficiu cu titlu de cheltuieli judiciareîn sarcina părţii care pierde procesul. În minută şi în dispozitivul hotărârii judecătoreştiva fi inserată o menţiune de tipul: ,,Obligă pârâtul la plata către stat a sumei de ( ... ) lei,cu titlu de cheltuieli judiciare".
Obligaţia de plată a cheltuielilor judiciare către stat constituie creanţă fiscală; dispozitivul hotărârii, cuprinzând obligaţia de plată către stat a sumelor avansate din bugetulstatului, constituie titlu executoriu şi se comunică de îndată organelor competente.
Este de menţionat faptul că inclusiv hotărârea pronunţată în primă instanţă înprivinţa acestei menţiuni este executorie, art. 49 alin. (2) din ordonanţă reglementândun caz care se încadrează în cele de executare provizorie de drept prevăzute de art. 448