"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

avantajul soluţionării cu celeritate a procesului111.

Potrivit art. 48 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013, avansarea remuneraţiei curatoruluispecial numit de instanţă în condiţiile art. 58 şi art. 167 C. proc. civ. este în sarcina persoaneiale cărei interese sunt ocrotite prin numirea curatorului.

Ca atare, cu titlu de exemplu, în măsura în care există contrarietate de intereseîntre reprezentant şi reprezentat, instanţa va pune în sarcina reprezentatului obligaţiade avansare a remuneraţiei curatorului special, care îi va asigura reprezentarea. Este deprecizat că, potrivit alin. (3) al aceluiaşi articol din ordonanţă, sumele avansate cu titlu deremuneraţie a curatorului special se includ în cheltuielile de judecată şi vor fi suportatede partea care pierde procesul.

111 Pentru o opinie diferită, a se vedea T.C. BRICIU, V.M. CIOBANU, op. cit., www.juridice.ro.

Autorii au arătat următoarele: ,,Faţă de dispoziţiile art. 167 alin. (1) şi (3) NCPC, dar şi faţă de celeale art. 48 şi 49 din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, apreciem că, de principiu,citarea prin publicitate şi numirea curatorului sunt măsuri ce se dispun la primul termen de judecată,după ascultarea reclamantului. Dispunerea măsurilor anterioare în camera de consiliu, în faza deregularizare a cererii de chemare în judecată, ar crea inconvenientul ca instanţa să se pronunţeasupra unor aspecte precum caracterul motivat/nemotivat al neaflării domiciliului/sediului pârâtuluide către reclamant, faptul că reclamantul a făcut tot ce i-a stat în putinţă să afle domiciliul/sediulpârâtului sau alt loc unde ar putea fi citat potrivit legii, persoana în sarcina căreia cade avansarearemuneraţiei curatorului şi cuantumul acesteia, precum şi modalitatea de plată. Aceste deciziiimplică aprecieri din partea judecătorului şi corelativ, ar trebui asigurată posibilitatea reclamantuluide a oferi explicaţii şi a exprima propriile poziţii, ceea ce excedează cadrului procedural fixat deprocedura de regularizare.

Se disting următoarele situaţii:

atunci când, încă prin cererea de chemare în judecată sau în cursul procedurii de regularizarereclamantul a anunţat că nu cunoaşte domiciliul/sediul pârâtului şi că a făcut tot ce i-a stat în putinţă

să îl afle, instanţa va fixa primul termen în judecată pentru a se discuta citarea prin publicitate.

Dacă la termenul acordat, instanţa a constatat că reclamantul nu se află în situaţia prevăzută deart. 167 alin. (1) NCPC, în sensul că nu reuşeşte să dovedească diligenţele efectuate pentru aflareadomiciliului pârâtului, instanţa va anula cererea de chemare în judecată;atunci când reclamantul a indicat o adresă ca fiind domiciliul/sediul pârâtului, dar în cursulprocedurii scrise prevăzute de art. 201 NCPC rezultă că pârâtul nu locuieşte/nu are sediul la aceaadresă, instanţa va aştepta termenul prevăzut pentru depunerea întâmpinării, iar în cazul în carenu se depune întâmpinare, va fixa primul termen de judecată, la care se va discuta citarea prinpublicitate şi dacă este cazul, numirea curatorului".

654

Art. 48

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

În conformitate cu alin. (2) al aceluiaşi articol, instanţa poate stabili, prin încheiereaprevăzută de art. 58 alin. (4) C. proc. civ., ca avansarea remuneraţiei curatorului să sefacă de cealaltă parte, când o asemenea măsură este în interesul continuării procesului.

De pildă, în situaţia în care pârâtul este citat prin publicitate în condiţiile art. 167

C. proc. civ., caz în care instanţa va numi, de asemenea, un curator special, potrivit alin. (3)al aceluiaşi articol, pentru reprezentarea intereselor pârâtului, remuneraţia acestuia nupoate fi avansată de către pârât, fiind puţin probabil ca acesta să se prezinte şi să achitesuma respectivă, situaţie în care instanţa poate stabili avansarea remuneraţiei în sarcinareclamantului, acesta fiind, ca regulă, interesat de continuarea şi finalizarea proceduriijudiciare.

Potrivit art. 1 alin. (2) din Protocolul din data de 8 februarie 2024 privind stabilireaonorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă juridică în materiepenală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor deasistenţă judiciară şi/sau reprezentare ori de asistenţă extrajudiciară, precum şi pentruasigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materiecivilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală, încheiat între MinisterulJustiţiei, Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şiUniunea Naţională a Barourilor din România111, remuneraţiile cuvenite curatorilor specialinumiţi de instanţă, în condiţiile legii, din rândul avocaţilor anume desemnaţi în acestscop de barou se stabilesc în conformitate cu onorariile prevăzute de art. 2 din protocol,care prevede valorile onorariilor care se cuvin avocaţilor pentru asigurarea serviciilor deasistenţă judiciară şi/sau reprezentare în faţa instanţelor judecătoreşti sau a altor autorităţicu atribuţii jurisdicţionale.

Alin. (3) al art. 1 din protocol prevede că remuneraţia curatorului special se acordă

pentru fiecare persoană asistată/reprezentată în parte, proporţional cu activitatea prestată,la stabilirea cuantumului acesteia fiind avută în vedere fiecare fază procesuală, inclusiv ceaa executării silite; în cazul coparticipării procesuale, curatorului special numit de instanţă

în condiţiile art. 202 alin. (3) C. proc. civ.121 i se acordă o singură remuneraţie, la stabilireacuantumului acesteia ţinându-se seama de complexitatea activităţii prestate.

111 Disponibil pe site-ul www.unbr.ro.

121 Art. 202 C. proc. civ., a cărui denumire marginală este „Reprezentarea judiciară a părţilorîn caz de coparticipare procesuală", are următorul conţinut:(1)

În procesele în care, în condiţiile art. 59, sunt mai mulţi reclamanţi sau pârâţi, judecătorul,ţinând cont de numărul foarte mare al acestora, de necesitatea de a se asigura desfăşurarea normală

a activităţii de judecată, cu respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale părţilor, va puteadispune, prin rezoluţie, reprezentarea lor prin mandatar şi îndeplinirea procedurii de comunicarea actelor de procedură numai pe numele mandatarului, la domiciliul sau sediul acestuia.

(2)

Reprezentarea se va face, după caz, prin unul sau mai mulţi mandatari, persoane fizice oripersoane juridice, cu respectarea dispoziţiilor privind reprezentarea judiciară.

(3)

Dovada mandatului va fi depusă de către reclamanţi în termenul prevăzut la art. 200 alin. (3),iar de către pârâţi, odată cu întâmpinarea. Dacă părţile nu îşi aleg un mandatar sau nu se înţelegasupra persoanei mandatarului, judecătorul va numi, prin încheiere, un curator special, în condiţiileart. 58 alin. (3), care va asigura reprezentarea reclamanţilor sau, după caz, a pârâţilor şi căruia i sevor comunica actele de procedură. Măsura numirii curatorului se comunică părţilor, care vor suportacheltuielile privind remunerarea acestuia.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com