Problema a fost discutată anterior în cadrul Întâlnirii reprezentanţilor Consiliului Superioral Magistraturii cu preşedinţii secţiilor civile ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale curţilor deapel, ce a avut loc la Timişoara în perioada 19-20 noiembrie 2015; minuta întâlnirii se găseşte pesite-ul www.inm-lex.ro; punctul de vedere al Institutului Naţional al Magistraturii a fost redactatde 5.1. VIDU.
O.U.G. NR. 80/2013
Art. 48
651
parte, doar reprezentantul legal sau cel convenţional ia termen în cunoştinţăI1I, potrivitart. 229 alin. (1) C. proc. civ.121
§3. Numirea şi remunerarea curatorului special
Spre deosebire de curatorii speciali din materia dreptului civil, curatorii specialiprevăzuţi de art. 58 C. proc. civ. sunt numiţi de instanţa care judecă procesul, iar nu deinstanţa de tutelă, şi sunt avocaţi anume desemnaţi în acest scop de barou pentru fiecareinstanţă judecătorească; nu poate fi numită în calitate de curator special orice persoană fizică
cu capacitate deplină de exerciţiu şi care ar fi în măsură să îndeplinească această sarcină.
Potrivit art. 58 alin. (3) teza finală C. proc. civ., curatorul special are toate drepturileşi obligaţiile prevăzute de lege pentru reprezentantul legal. Acest text legal se găseşte şi înart. 911 alin. (1) din Statutul profesiei de avocat, aprobat prin Hotărârea Uniunii Naţionalea Barourilor din România nr. 64/2011131, potrivit căruia avocatul poate îndeplini activitateade curator special, în condiţiile legii, iar în cadrul activităţii judiciare, în îndeplinirea acesteisarcini, avocatul are toate drepturile şi obligaţiile reprezentatului legal.
În conformitate cu art. 911 alin. (3) din statut, fiecare barou organizează un Registrual avocaţilor care pot fi desemnaţi de instanţele judecătoreşti, în condiţiile legii, în calitatede curatori speciali, în care sunt înregistraţi toţi avocaţii care au consimţit să îndeplinească
activitatea de curator special; Uniunea Naţională a Barourilor din România centralizează
registrele barourilor şi ţine evidenţa Registrului naţional al avocaţilor care pot fi desemnaţi deinstanţele judecătoreşti, în condiţiile legii, în calitate de curatori speciali; dispoziţiile art. 161I4I111 S.I. VIDU, Aspecte privind modalităţile şi procedura de comunicare a actelor de procedură
potrivit noului Cod de procedură civilă, în S.C.J. nr. 4/2013, p. 457.
121 Potrivit art. 229 alin. (1) C. proc. civ., partea care a depus cererea personal sau prin mandatarşi a luat termenul în cunoştinţă, precum şi partea care a fost prezentă la un termen de judecată,personal sau printr-un reprezentant legal ori convenţional, chiar neîmputernicit cu dreptul de acunoaşte termenul, nu va fi citată în tot cursul judecării la acea instanţă, considerându-se că eacunoaşte termenele de judecată ulterioare; aceste dispoziţii îi sunt aplicabile şi părţii căreia, personalori prin reprezentant legal sau convenţional ori prin funcţionarul sau persoana însărcinată cu primireacorespondenţei, i s-a înmânat citaţia pentru un termen de judecată, considerându-se că, în acestcaz, ea cunoaşte şi termenele de judecată ulterioare aceluia pentru care citaţia i-a fost înmânată.
131 Publicată în M. Of. nr. 898 din 19 decembrie 2011.
141 Art. 161 din statut are următorul conţinut:
(1)
Fiecare barou organizează registrul de asistenţă judiciară în care sunt înscrişi avocaţii ce potfi desemnaţi pentru acordarea asistenţei judiciare şi a asistenţei extrajudiciare.
(2)
Registrul este public, se păstrează pe suport hârtie şi în format electronic şi se publică pepagina web a fiecărui barou.
(3)
Actualizarea registrului de asistenţă judiciară pentru următorul an calendaristic se efectuează
până la sfârşitul lunii septembrie a anului calendaristic precedent.
(4)
În cazuri excepţionale, în registrul de asistenţă judiciară pot fi operate modificări şi în cursulanului, potrivit procedurii prevăzute pentru înscrierea în registru.
(5)