Art. 54. [Considerarea trimiterilor la Legea nr. 146/1997 ca fiind făcute laO.U.G. nr. 80/2013]
În cuprinsul actelor normative aplicabile la data intrării în vigoare a prezenteiordonanţe de urgenţă, toate trimiterile făcute la Legea nr. 146/1997 privind taxelejudiciare de timbru, cu modificările şi completările ulterioare, se consideră a fifăcute la prezenta ordonanţă de urgenţă.
COMENTARIU
Potrivit art. 58 lit. a) din O.U.G. nr. 80/2013, la data intrării în vigoare a acesteiordonanţe de urgenţă se abrogă Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru,cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru a nu proceda la modificarea tuturor actelor normative ce conţin dispoziţii legalede trimitere la Legea nr. 146/1997, legiuitorul, prin intermediul art. 54 din O.U.G. nr. 80/2013,a utilizat un procedeu legislativ mai facil, respectiv acela ca, în temeiul legii, trimiterile laLegea nr. 146/1997 să fie considerate ca fiind făcute la O.U.G. nr. 80/201311l.
111 A se vedea A. BRAN, în l.AL. VIOREL et. al., op. cit., p. 875. Autorul a arătat următoarele:
„Acest text de lege dă expresie unei norme de trimitere, ca procedeu de tehnică legislativă, fiindmenită să producă rezultatul juridic scontat în condiţii administrative mai facile. În lipsa utilizăriiunui astfel de procedeu, legiuitorul ar fi trebuit, în alternativă, să identifice toate actele normativecare fac trimitere la dispoziţiile Legii nr. 146/1997 şi să modifice normele conţinute de aceste acte cunorme de trimitere către prevederile similare ale Ordonanţei, proces care, faţă de amploarea actelornormative componente ale dreptului pozitiv român, ar fi necesitat timp şi resurse administrativenejustificabile şi inutile comparativ cu alternativa facilă a mecanismului de legiferare pe care îl oferă
norma de trimitere".
Art. 55. [Aplicarea în timp a O.U.G. nr. 80/2013]
Pentru cererile şi acţiunile introduse până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţede urgenţă, timbrul judiciar se aplică, respectiv taxele judiciare de timbru se stabilescşi se plătesc în cuantumul prevăzut de legea în vigoare la data introducerii lor.
COMENTARIU
§1. Caracterul normelor juridice cuprinse în ordonanţă
În considerentele Deciziei nr. 25/2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţieşi Justiţie - Completul pentru soluţionarea recursului în interesul legii în legătură cuinterpretarea şi aplicarea unitară a art. 55 din O.U.G. nr. 80/2013, s-a reţinut, în pa rag. 79,că această ordonanţă cuprinde:
norme fiscale, cum sunt cele prin care se instituie obligaţia justiţiabililor de a plătitaxe judiciare de timbru;
norme procedurale, de pildă, cele privind soluţionarea cererii de reexaminare amodului de stabilire a taxelor judiciare de timbru, acordarea facilităţilor fiscale pentrupersoanele juridice etc.;
norme cu caracter mixt, cum sunt cele tranzitorii ale art. 55, întrucât acestea reglementează atât raportul de drept material fiscal - norma indicând că „timbrul judiciar seaplică, respectiv taxele de timbru se stabilesc şi se plătesc", deci stabilirea obligaţiei deplată a taxelor judiciare de timbru -, cât şi aplicarea în timp a legii - prin arătarea reperuluitemporal al formulării cererii sau al introducerii acţiunii civile, instituţii de drept procesualcivil.
§2. Aplicarea în timp a O.U.G. nr. 80/2013 şi a altor acte normative în privinţanormelor fiscale ce reglementează cuantumul taxei judiciare de timbruPrin decizia menţionată mai sus, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a statuat, cu efectobligatoriu, că, ,,În cazul proceselor începute sub imperiul Legii nr. 146/1997 privind taxelejudiciare de timbru, cu modificările şi completările ulterioare, tuturor cererilor formulateîn cadrul acestora, cereri accesorii, incidentale şi incidente procedurale, precum şi căilorde atac, ordinare şi extraordinare, le sunt aplicabile, în ceea ce priveşte taxa judiciară
de timbru, dispoziţiile acestei legi, iar nu cele ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernuluinr. 80/2013".
În cadrul considerentelor acestei decizii, instanţa supremă a reţinut, în esenţă,următoarele: