"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 57

681

calitatea de proprietar al imobilului respectiv, acestuia îi incumbă obligaţia ataşării ladosar a înscrisurilor în discuţie.

Dacă reclamantul nu a anexat cererii introductive dovezile plăţii la zi a cotelorde contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi a utilităţilor publice, instanţa îiva pune în vedere, prin adresa prevăzută de art. 200 alin. (3) C. proc. civ., dar fără a fiincidentă sancţiunea anulării cererii în caz de neconformare, sau prin citaţia emisă pentruprimul termen de judecată, obligaţia de a le depune la dosar, în copie certificată pentruconformitate cu originalul, în exemplare suficiente pentru comunicare, potrivit art. 150

alin. (1), (2) şi (5) cu trimitere la art. 149 alin. (1) C. proc. civ.

Nu considerăm că adeverinţa prevăzută de art. 33 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 196/2018

se impune a fi depusă în original de către parte la dosarul instanţei, chiar dacă acesttext legal pretinde înstrăinătorului să o prezinte în original notarului publicl11. Alin. (3)al aceluiaşi articol prevede că dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi lapronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care ţine loc de act de înstrăinare, prin care seînstrăinează locuinţele sau spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă dintr-uncondominium. Sintagma „în mod corespunzător" din cuprinsul acestui din urmă text legalimplică şi incidenţa art. 150 alin. (1) şi (2) C. proc. civ., potrivit căruia înscrisurile de carepartea înţelege să se folosească în proces se depun la dosar în copii certificate de aceastapentru conformitate cu originalul.

Pentru neîndeplinirea obligaţiei în discuţie nu este incidentă sancţiunea anulăriicererii prevăzută de art. 200 alin. (4) C. proc. civ., din moment ce această sancţiuneintervine exclusiv pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind completarea sau modificareacererii prevăzute la art. 194 lit. a)-c), d) numai în cazul motivării în fapt şi f), precum şiart. 195-197 din acelaşi act normativ.

Considerăm că obligaţia de ataşare la dosar a înscrisurilor prevăzute de art. 33

alin. (2) lit. a) din Legea nr. 196/2018 se include în obligaţia reclamantului prevăzută deart. 194 lit. e) C. proc. civ., respectiv aceea de a arăta, în cuprinsul cererii de chemareîn judecată, dovezile pe care se sprijină fiecare capăt de cerere, iar atunci când dovadase face prin înscrisuri, cum este cazul în discuţie, de a respecta art. 150 din acelaşi actnormativ. Pentru neîndeplinirea obligaţiei prevăzute de art. 194 lit. e) nu este incidentă

sancţiunea anulării cererii în condiţiile art. 200 alin. (4) C. proc. civ.

Dacă reclamantul nu îşi îndeplineşte obligaţia în discuţie, apreciem că se impunepronunţarea de către instanţă a unei soluţii de respingere, ca neîntemeiată, a cererii,nefiind probată condiţia cerută de lege a plăţii la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielileasociaţiei de proprietari şi a utilităţilor publice. Prin excepţie, instanţa poate admite cerereaîn cazul în care pârâtul a declarat că acceptă expres să preia în întregime toate debitelereclamantului către asociaţia de proprietari, precum şi toate debitele către toţi furnizoriide utilităţi publice.

În schimb, dacă pârâtul, acţionat în judecată printr-o cerere având ca obiectpronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care ţine loc de contract de înstrăinare a unuiimobil, are calitatea de proprietar al imobilului respectiv, acestuia îi incumbă obligaţiaataşării la dosar a înscrisurilor în discuţie.

111 Pentru o opinie diferită, a se vedea A.M. Puiu, în T.C. BRICIU (coord.), op. cit., p. 684.

682

Art. 57

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

În măsura în care pârâtul nu îşi îndeplineşte această obligaţie, instanţei îi va revenisarcina efectuării de demersuri în vederea obţinerii respectivelor informaţii, întrucâtreclamantul nu le poate obţine personal.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com