Identificarea persoanei fizice
83
Astfel, potrivit art. 5 alin. (1) profesia de avocat se exercită, la alegere, în cabinete individuale, cabinete asociate, societăţi civile profesionale sau societăţi civile profesionale cu răspundere limitată. La acestea se adaugă cabinetele grupate.
Articolul 7 din lege prevede că formele de exercitare a profesiei de avocat vor fi individualizate prin denumire, după cum urmează:
a) în cazul cabinetului individual - numele avocatului titular, urmat de sintagma
,,cabinet de avocat";
b) în cazul cabinetelor asociate - numele tuturor titularilor, urmate de sintagma
,,cabinete asociate";
c) în cazul societăţilor civile profesionale sau al societăţi civile profesionale cu răspundere limitată - numele a cel puţin unuia dintre asociaţi, urmat de sintagma
„societate civilă de avocaţi" sau, după caz „societate civilă de avocaţi cu răspundere limitată";
d) în cazul cabinetelor grupate - numele fiecărui titular de cabinet, urmat de sintagma „cabinete de avocaţi grupate".
După modificarea şi completarea sa prin Legea nr. 489/2002, art. 7 din Legea nr. 51/1995 a primit un nou alineat [ art. 7 alin. ( 4)] care dispune că în cazul tuturor formelor de exercitare a profesiei de către avocaţii străini se pot utiliza denumirea şi numele formei de exercitare a profesiei din ţară sau din străinătate, în condiţiile articolului citat.
Denumirile formelor de exercitare a profesiei vor figura pe firmele cabinetelor şi ale societăţilor în condiţiile stabilite prin Statutul profesiei de avocat. 1
Alineatul 2 al art. 7 din Legea nr. 51/1995 prevede că denumirea formelor de exercitare a profesiei poate fi păstrată şi după decesul sau plecarea unuia dintre asociaţi, cu acordul celui plecat sau, după caz, al tuturor moştenitorilor celui decedat, exprimat în formă autentică.
Reputaţia unui avocat este un factor esenţial în atragerea clientelei ceea ce justifică
reglementarea folosirii profesionale a numelui în această materie, incluzând şi posibilitatea cesionării acestui drept, aşa cum prevăd dispoziţiile legale mai sus citate.
Dacă între avocaţii asociaţi apar neînţelegeri cu privire la folosirea profesională a numelui considerăm că acestea vor trebui soluţionate conform procedurii de soluţionare a litigiilor reglementată de Statutul profesiei de avocat.
Astfel, conform art. 75, orice litigiu între membrii baroului în legătură cu exercitarea profesiei va fi adus la cunoştinţă decanului. Acesta le poate propune părţilor o procedură de mediere, care se va desfăşura în condiţiile art. 239-241.
Dacă medierea nu este acceptată sau nu reuşeşte, partea interesată poate declanşa procedura arbitrajului, care este supusă prevederilor art. 340-370 C.proc.civ. şi art. 242-251 din Statut. Arbitri pot fi numai avocaţi definitivi din baroul respectiv, cu cel puţin 1 O ani vechime în profesie şi care se bucură de o bună reputaţie.
Formularea din statut este suficient de largă pentru a cuprinde orice neînţelegeri legate de înfiinţarea şi funcţionarea formelor asociative de exercitare a profesiei de avocat iar utilizarea numelui unuia dintre asociaţi în denumire este un aspect deosebit de important al existenţei şi activităţii acestor forme, ceea ce justifică, după părerea noastră, aplicabilitatea prevederilor statutare pentru soluţionarea unor astfel de litigii.
1 Statutul profesiei de avocat a fost publicat în M. of. nr. 45 din 13 ianuarie 2005 şi a fost modificat la data de 31 iulie 2007.