"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Noţiunea, clasificarea, elementele constitutive şi identificarea persoanelor juridice 1 3 5

Sediul este elementul de identificare a persoanei juridice care este menit s-o situeze în spaţiu, în cadrul raporturilor juridice la care participă. El este corespondentul domiciliului persoanei fizice.

Şi alegerea sediului persoanei juridice este lăsată de legiuitor la deplina apreciere a celor care fondează acest subiect de drept.

Determinarea sediului persoanei juridice prezintă importanţă în mai multe privinţe:

- Locul situării sediului persoanei juridice este criteriul după care, conform legii române, se stabileşte naţionalitatea acesteia;

- Sub aspect procedural, la sediu i se comunică persoanei juridice actele de procedură şi în raport de acesta se stabileşte instanţa competentă să soluţioneze litigiile în care respectivul subiect colectiv de drept este parte.

Naţionalitatea este legătura juridică pe care subiectul colectiv de drept o are cu un anumit stat. Ea este pentru persoana juridică ceea ce este cetăţenia pentru persoana fizică.

Potrivit legii române naţionalitatea persoanei juridice este determinată de locul unde aceasta îşi are sediul. Astfel, persoana juridică cu sediul în România va avea naţionalitatea română, indiferent care ar fi cetăţenia membrilor săi.

Interesul determinării naţionalităţii persoanei juridice se manifestă pe planul întinderii capacităţii sale de folosinţă şi sub aspect fiscal.

72. Înfiinţarea persoanei juridice.

72.1. Preliminarii. Noţiunea de „înfiinţare a persoanei juridice" desemnează operaţiunea prin care se creează, în condiţiile reglementate de lege, acest subiect colectiv de drept.

Există o extrem de mare varietate de persoane juridice, multe dintre ele fiind guvernate de reguli cuprinse în legi speciale, ceea ce a condus şi la diversificarea procedurilor de înfiinţare a persoanelor juridice. Astfel, în timp ce pentru unele persoane juridice înfiinţarea presupune un singur act juridic, în cazul altora suntem în prezenţa unui proces de înfiinţare, compus dintr-o succesiune de acte juridice.

Indiferent de categoria din care face parte o persoană juridică, în crearea acesteia statul va juca un rol deosebit de important, deşi într-o măsură diferită, după caz.

Astfel, în cazul oricăror persoane juridice, statul este cel care reglementează modurile şi condiţiile de înfiinţare. 1

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com