Încetarea persoanei juridice
1 63
Singura justificare a prevederilor art. 77 a constituit-o interdicţia transmiterii terenurilor respective către asociaţii sau fundaţii care au o altă naţionalitate decât cearomână. Apreciem că textul ar trebui reformulat, nu numai pentru motivele mai susexpuse, dar şi pentru a fi pus de acord cu noua reglementare consacrată dobândiriidreptului de proprietate asupra terenurilor de către cetăţenii străini, apatrizi şi persoanele juridice străine, conţinută de art. 44 alin. (2) teza a II-a din Constituţia revizuită,art. 3 din titlul X al Legii nr. 247/2005 şi de prevederile Legii nr. 312/2005, care estemult mai nuanţată şi permisivă, cel puţin în ceea ce priveşte persoanele juridice careprovin dintr-o ţară membră a Uniunii Europene.
În temeiul art. 37 din O.G. nr. 26/2000, bunurile rămase în urma lichidării federaţiilor de asociaţii sau de fundaţii se transmit conform prevederilor corespunzătoare dinstatut iar în lipsa acestora, în cote egale, către persoanele juridice constituente.
Dacă asociaţia sau fundaţia au fost dizolvate cu titlu de sancţiune ( când scopul sauactivitatea a devenit ilicită sau contrară ordinii publice; când realizarea scopului esteurmărită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice şi când persoana juridică
urmăreşte un alt scop decât cel pentru care s-a constituit), bunurile rămase după lichidare vor fi preluate de către stat, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, sau, după
caz, de comuna sau oraşul în a cărui rază teritorială asociaţia sau fundaţia îşi aveasediul dacă aceasta din urmă era de interes local [art. 60 alin. (4)].
Data realizării transmisiunii bunurilor este cea a întocmirii procesului-verbal depredare-preluare, dacă prin acesta nu s-a prevăzut o dată ulterioară.
Destinaţia bunurilor rămase după lichidarea organizaţiilor cooperaţiei de consumeste reglementată de prevederile art. 177 din Legea nr. 109/1996. Conform dispoziţieilegale citate acestea se redistribuie altor cooperative de consum asociate, desemnate deConsiliul de administraţie al FEDERALCOOP sau chiar de către federaţia respectivă,după distincţiile prevăzute de lege.
În cazul dizolvării asociaţiilor constituite conform art. 28 din Legea nr. 1/2000, învederea administrării şi exploatării terenurilor forestiere restituite formelor asociativede tip composesorate, obşti de moşneni, obşti de răzeşi, păduri grănicereşti şi alteleasemenea, suprafeţele de teren aparţinând întregii forme asociative trec în proprietateaunităţii administrativ-teritoriale locale pe rază căruia sunt situate [art. 28 alin. (8) dinLegea nr. 1/2000]. 1 Referirea făcută de textul de lege citat la proprietatea consiliuluilocal este o inadvertenţă pentru că titularul dreptului de proprietate publică este unitatea administrativ-teritorială iar consiliul local este doar administratorul acesteia.
Bunurile rămase după lichidarea societăţilor comerciale şi a societăţilor agricolese distribuie asociaţilor.
În toate situaţiile, indiferent de categoria din care face parte persoana juridică dizolvată, transmisiunea bunurilor se face cu titlu particular astfel că dobânditorii vor aveacalitatea de succesori cu titlu particular.
1 Pentru detalii privind formele asociative în discuţie, a se vedea: S. Văcăruş, Obştile de
moşneni, obştile de răzeşi, comunităţile grănicereşti de avere şi composesoratele, ca subiecte de
drept, în lumina legislaţiei fondului funciar, Dreptul nr. 10/2000, p. 16 şi urm.; idem, Titularii
dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere aparţinând obştilor de moşneni şi de răzeşi,
composesorilor şi comunităţilor grănicereşti de avere, Dreptul nr. 6/2002, p. 30 şi urm.