"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Add to favorite ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Întrucât B nu a achitat la termen chiria datorată pentru ultimele trei luni, A i-a chemat în judecată pe B şi C pentru obligarea la plata chiriei restante.

În acelaşi timp, întrucât în apartament locuiesc în prezent două

persoane, faţă de una la încheierea contractului de închiriere, A a solicitat majorarea chiriei datorate de cei doi la 300 de euro lunar.

Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 4

Între A, primarul localităţii Timişoara, şi B s-a încheiat în 2018, pe o durată de 5 ani, un contract de închiriere pentru o locuinţă de sprijin. După un an de la încheierea contractului, A a formulat acţiune de reziliere a contractului de închiriere, arătând că, în ultimele 6 luni, chiriaşul nu a achitat obligaţiile ce îi revin din cheltuielile comune şi a subînchiriat spaţiul închiriat.

B s-a apărat, arătând că obligaţia de plată a cheltuielilor comune nu a fost stabilită prin contract în sarcina sa şi că a încheiat un contract de comodat pentru jumătate din spaţiul închiriat cu o persoană aflată într-o situaţie similară cu a sa, respectiv care avea o situaţie economică precară.

Arătaţi soluţia instanţei.

154 !-i ----------------[

Capitolul VII Contractul de arendare

l�I __ S_i_n_te_z_e_t_e_o_r_et_i_c_e_�II

- Noţiune

- arendatorul transmite arendaşului exploatarea unor bunuri agricole, pe o perioadă determinată, în schimbul unui preţ (arendă).

- Caractere juridice

a. contract sinalagmatic;

b. contract cu titlu oneros;

c. contract comutativ;

d. contract cu executare succesivă;

e. contract netranslativ de proprietate;

f. contract solemn:

- încheiat în scris, sub sancţiunea nulităţii absolute;

- înregistrat la consiliul local sau autentic -caracter executoriu.

- Consimţământul

- regulile de drept comun prevăzute de Codul civil.

- Capacitatea

- unele reguli speciale în privinţa arendatorilor şi a arendaşilor; a. arendator: - capacitatea de a încheia acte de administrare;

- proprietarul, uzufructuarul sau alt deţinător legal al bunurilor agricole care fac obiectul contractului;

- persoană fizică sau persoană juridică;

Sinteze teoretice

- arendaşul nu poate avea calitatea de arendator; nu trebuie să

execute personal toate lucrările;

- posibilitatea cesionării contractului de arendare de către arendaş în favoarea soţului sau descendenţilor săi care au împlinit 18 ani, dar numai cu acordul scris al arendatorului;

b. arendaş - orice persoană fizică sau juridică; şi cetăţenii străini şi persoanele juridice străine din statele membre ale UE.

- Obiectul

a. bunurile arendate:

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com