c. fără termen, caz în care se consideră încheiat pentru perioada necesară recoltării din anul agricol în care a intervenit conflictul între părţi.
159
: ' , '
Teste-grilă
' ,
12. Într-un contract de arendare:
a. subarendarea este interzisă, sub sancţiunea nulităţii relative;b. subarendarea este permisă, dacă arendatorul este de acord, iaracordul său este menţionat expres în contractul principal;c. subarendarea este interzisă, contractul fiind obligatoriuexecutat de către arendaş.
13. Forma scrisă a contractului de arendare, prevăzută de legesub sancţiunea nulităţii absolute, reclamă pentru valabilitate:a. înscrisul autentic;
b. înscrisul sub semnătură privată, dar cu dată certă;c. înscrisul sub semnătură privată.
14. Obligaţia de a asigura bunurile luate în arendă în vederearecuperării pagubelor produse de calamităţi naturale:a. este prevăzută în sarcina arendaşului, sub sancţiunea nulităţiiabsolute a contractului de arendare;
b. neîndeplinirea ei determină răspunderea arendaşului pentruprejudiciile cauzate arendatorului;
c. cum calamităţile naturale se produc independent de voinţapărţilor, această obligaţie incumbă celui care are calitatea deproprietar al bunurilor agricole date în arendă.
15. Reînnoirea, de drept, a contractului de arendare încheiat pe odurată mai mare de un an:
a. nu poate avea loc în nicio situaţie;
b. nu poate avea loc dacă una dintre părţi comunică, verbal,celeilalte părţi refuzul său de a prelungi contractul, cu celpuţin 6 luni înainte de expirarea termenului şi, respectiv, cucel puţin un an în cazul terenurilor cu destinaţie agricolă;c. poate avea loc dacă niciuna dintre părţi nu comunică, în scris,celeilalte refuzul său de a prelungi contractul, cu cel puţin 6
luni înainte de expirarea termenului şi, respectiv, cu cel puţinun an în cazul terenurilor cu destinaţie agricolă.
160 i !----------- -----
-
--
Contractul de arendare I
16. Cheltuielile legate de încheierea, înregistrarea şi publicitateacontractului de arendare sunt în sarcina:
a. arendaşului;
b. arendatorului;
c. ambelor părţi.
17. În cazul în care un teren a fost dat în arendă la doi arendaşi şiproprietarul acestuia intenţionează să vândă terenul: a. fiecare arendaş beneficiază de un drept de preempţiune; b. vânzarea nu poate fi efectuată decât după încetarea contractului de arendare; c. beneficiază de dreptul de preempţiune doar arendaşul care a încheiat contractul de arendare în formă autentică.
------- -------------1 161
I �
I
speţe�I I
Speţa nr. 1
Între A, proprietarul unui teren agricol, şi B, arendaş, s-a încheiat un contract de arendare în condiţiile prevăzute de lege pe o durată de 3 ani pentru exploatarea acelui teren.
După un an de la încheierea contractului, A l-a chemat în judecată pe B, denunţând unilateral contractul şi solicitând rezilierea contractului de arendare pentru faptul că B a subarendat lui C o parte din teren şi pentru că B nu a plătit impozitul datorat statului pentru bunul arendat.