"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Add to favorite ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

c. fără termen, caz în care se consideră încheiat pentru perioada necesară recoltării din anul agricol în care a intervenit conflictul între părţi.

159

: ' , '

Teste-grilă

' ,

12. Într-un contract de arendare:

a. subarendarea este interzisă, sub sancţiunea nulităţii relative;b. subarendarea este permisă, dacă arendatorul este de acord, iaracordul său este menţionat expres în contractul principal;c. subarendarea este interzisă, contractul fiind obligatoriuexecutat de către arendaş.

13. Forma scrisă a contractului de arendare, prevăzută de legesub sancţiunea nulităţii absolute, reclamă pentru valabilitate:a. înscrisul autentic;

b. înscrisul sub semnătură privată, dar cu dată certă;c. înscrisul sub semnătură privată.

14. Obligaţia de a asigura bunurile luate în arendă în vederearecuperării pagubelor produse de calamităţi naturale:a. este prevăzută în sarcina arendaşului, sub sancţiunea nulităţiiabsolute a contractului de arendare;

b. neîndeplinirea ei determină răspunderea arendaşului pentruprejudiciile cauzate arendatorului;

c. cum calamităţile naturale se produc independent de voinţapărţilor, această obligaţie incumbă celui care are calitatea deproprietar al bunurilor agricole date în arendă.

15. Reînnoirea, de drept, a contractului de arendare încheiat pe odurată mai mare de un an:

a. nu poate avea loc în nicio situaţie;

b. nu poate avea loc dacă una dintre părţi comunică, verbal,celeilalte părţi refuzul său de a prelungi contractul, cu celpuţin 6 luni înainte de expirarea termenului şi, respectiv, cucel puţin un an în cazul terenurilor cu destinaţie agricolă;c. poate avea loc dacă niciuna dintre părţi nu comunică, în scris,celeilalte refuzul său de a prelungi contractul, cu cel puţin 6

luni înainte de expirarea termenului şi, respectiv, cu cel puţinun an în cazul terenurilor cu destinaţie agricolă.

160 i !----------- -----

-

--

Contractul de arendare I

16. Cheltuielile legate de încheierea, înregistrarea şi publicitateacontractului de arendare sunt în sarcina:

a. arendaşului;

b. arendatorului;

c. ambelor părţi.

17. În cazul în care un teren a fost dat în arendă la doi arendaşi şiproprietarul acestuia intenţionează să vândă terenul: a. fiecare arendaş beneficiază de un drept de preempţiune; b. vânzarea nu poate fi efectuată decât după încetarea contractului de arendare; c. beneficiază de dreptul de preempţiune doar arendaşul care a încheiat contractul de arendare în formă autentică.

------- -------------1 161


I �

I

speţe�I I

Speţa nr. 1

Între A, proprietarul unui teren agricol, şi B, arendaş, s-a încheiat un contract de arendare în condiţiile prevăzute de lege pe o durată de 3 ani pentru exploatarea acelui teren.

După un an de la încheierea contractului, A l-a chemat în judecată pe B, denunţând unilateral contractul şi solicitând rezilierea contractului de arendare pentru faptul că B a subarendat lui C o parte din teren şi pentru că B nu a plătit impozitul datorat statului pentru bunul arendat.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com