"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Add to favorite ⚖️„Contractele speciale” de Florin Moțiu⚖️

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

c. ulterior informării rară întârziere a beneficiarului, dacă acesta nu ia măsurile corespunzătoare într-un termen rezonabil, iar lucrarea ameninţă sănătatea şi integritatea persoanelor, să

ceară rezilierea contractului.

19. Atunci când materialul este procurat de beneficiar, pieireasau deteriorarea materialelor din cauze neimputabile antreprenorului: a. obligă beneficiarul să fumizeze din nou materialele; b. obligă antreprenorul să fumizeze materialele;

c. nici antreprenorul, nici beneficiarul nu au nicio obligaţie, contractul încetând de drept.

171

. ·.

Teste-grilă

20. Pe perioada executării lucrării, beneficiarul:a. are drept de control asupra modului de îndeplinire de cătreantreprenor a lucrării, pe cheltuiala sa proprie;b. are drept de control asupra lucrării însăşi, pe cheltuiala saproprie;

c. nu are drept de control asupra modului de îndeplinire de cătreantreprenor a lucrării sau asupra lucrării.

21. În cazul decesului beneficiarului:

a. contractul încetează, moştenitorii fiind obligaţi să plătească

preţul lucrării, prin raportare la stadiul acesteia;b. contractul încetează, fiind încheiat intuitu personae, moştenitorii neavând nicio obligaţie;c. contractul nu încetează decât în situaţia în care executarealucrării devine imposibilă sau inutilă pentru moştenitori.

22. În cazul antreprizei în construcţii:

a. antreprenorul este obligat să obţină toate autorizaţiile cerutede lege pentru executarea lucrării;

b. beneficiarul este obligat să obţină toate autorizaţiile cerute delege pentru executarea lucrării;

c. autorizaţiile se eliberează, treptat, de instituţiile specializatepe parcursul executării lucrării, fie la cererea antreprenorului,fie la cererea beneficiarului.

23. Este necesară obţinerea autorizaţiei de construcţie pentru:a. înlocuirea geamurilor unui imobil;

b. zugrăvirea unei camere din imobil;

c. reparaţia acoperişului.

172 r! -------- --------­

-

i

I �

I Speţe�I I

Speţa nr. 1

Printr-un contract încheiat între A şi B la 5 septembrie 2012, A s-a obligat să execute o lucrare de reparare a casei lui B, termenul final fiind stabilit la 1 O martie 2003.

B a cumpărat toate materialele necesare, în valoare de 5.000 de lei, depozitându-le într-o baracă de lemn, situată în curtea casei sale, predând cheia acesteia lui A. A şi B s-au înţeles ca plata lucrării să se facă pe măsura executării acesteia, iar B s-a mutat la fratele său.

La 18 februarie 2013, pe timp de noapte şi din cauze necunoscute, baraca a luat foc, materialele fiind distruse integral.

B l-a chemat în judecată pe A pentru obligarea acestuia la plata contravalorii materialelor, bunurile fiind în paza lui A.

A a solicitat respingerea acţiunii şi a formulat cerere reconvenţională, solicitând obligarea lui B la plata reparaţiilor efectuate până atunci, precum şi la plata de daune morale pentru lezarea onoarei, a demnităţii persoanei şi a profesiei sale.

a. Cine suportă riscul bunului şi riscul contractului în cazul contractului de antrepriză?

b. Arătaţi soluţia instanţei.

Speţa nr. 2

A a depus documentaţia necesară pentru eliberarea unei autorizaţii de construire în vederea edificării unei case la Primăria Timişoara. Întrucât Primăria nu a dat niciun răspuns cererii sale în termen de 2 luni de la solicitare, A a formulat acţiune în justiţie la Judecătoria Timişoara, solicitând ca instanţa să emită o hotărâre care să ţină loc de autorizaţie de construire.

Constatând că documentaţia este completă şi că în mod nejustificat autoritatea administrativă nu a răspuns cererii lui A, instanţa a admis acţiunea şi a emis o hotărâre care să ţină loc de autorizaţie de construire.

Este legală soluţia instanţei? Argumentaţi.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com