c. ulterior informării rară întârziere a beneficiarului, dacă acesta nu ia măsurile corespunzătoare într-un termen rezonabil, iar lucrarea ameninţă sănătatea şi integritatea persoanelor, să
ceară rezilierea contractului.
19. Atunci când materialul este procurat de beneficiar, pieireasau deteriorarea materialelor din cauze neimputabile antreprenorului: a. obligă beneficiarul să fumizeze din nou materialele; b. obligă antreprenorul să fumizeze materialele;
c. nici antreprenorul, nici beneficiarul nu au nicio obligaţie, contractul încetând de drept.
171
. ·.
Teste-grilă
20. Pe perioada executării lucrării, beneficiarul:a. are drept de control asupra modului de îndeplinire de cătreantreprenor a lucrării, pe cheltuiala sa proprie;b. are drept de control asupra lucrării însăşi, pe cheltuiala saproprie;
c. nu are drept de control asupra modului de îndeplinire de cătreantreprenor a lucrării sau asupra lucrării.
21. În cazul decesului beneficiarului:
a. contractul încetează, moştenitorii fiind obligaţi să plătească
preţul lucrării, prin raportare la stadiul acesteia;b. contractul încetează, fiind încheiat intuitu personae, moştenitorii neavând nicio obligaţie;c. contractul nu încetează decât în situaţia în care executarealucrării devine imposibilă sau inutilă pentru moştenitori.
22. În cazul antreprizei în construcţii:
a. antreprenorul este obligat să obţină toate autorizaţiile cerutede lege pentru executarea lucrării;
b. beneficiarul este obligat să obţină toate autorizaţiile cerute delege pentru executarea lucrării;
c. autorizaţiile se eliberează, treptat, de instituţiile specializatepe parcursul executării lucrării, fie la cererea antreprenorului,fie la cererea beneficiarului.
23. Este necesară obţinerea autorizaţiei de construcţie pentru:a. înlocuirea geamurilor unui imobil;
b. zugrăvirea unei camere din imobil;
c. reparaţia acoperişului.
172 r! -------- --------
-
i
I �
I Speţe�I I
Speţa nr. 1
Printr-un contract încheiat între A şi B la 5 septembrie 2012, A s-a obligat să execute o lucrare de reparare a casei lui B, termenul final fiind stabilit la 1 O martie 2003.
B a cumpărat toate materialele necesare, în valoare de 5.000 de lei, depozitându-le într-o baracă de lemn, situată în curtea casei sale, predând cheia acesteia lui A. A şi B s-au înţeles ca plata lucrării să se facă pe măsura executării acesteia, iar B s-a mutat la fratele său.
La 18 februarie 2013, pe timp de noapte şi din cauze necunoscute, baraca a luat foc, materialele fiind distruse integral.
B l-a chemat în judecată pe A pentru obligarea acestuia la plata contravalorii materialelor, bunurile fiind în paza lui A.
A a solicitat respingerea acţiunii şi a formulat cerere reconvenţională, solicitând obligarea lui B la plata reparaţiilor efectuate până atunci, precum şi la plata de daune morale pentru lezarea onoarei, a demnităţii persoanei şi a profesiei sale.
a. Cine suportă riscul bunului şi riscul contractului în cazul contractului de antrepriză?
b. Arătaţi soluţia instanţei.
Speţa nr. 2
A a depus documentaţia necesară pentru eliberarea unei autorizaţii de construire în vederea edificării unei case la Primăria Timişoara. Întrucât Primăria nu a dat niciun răspuns cererii sale în termen de 2 luni de la solicitare, A a formulat acţiune în justiţie la Judecătoria Timişoara, solicitând ca instanţa să emită o hotărâre care să ţină loc de autorizaţie de construire.
Constatând că documentaţia este completă şi că în mod nejustificat autoritatea administrativă nu a răspuns cererii lui A, instanţa a admis acţiunea şi a emis o hotărâre care să ţină loc de autorizaţie de construire.
Este legală soluţia instanţei? Argumentaţi.