"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Răspunderea penală pentru malpraxis medical” de Irina Kuglay

Add to favorite „Răspunderea penală pentru malpraxis medical” de Irina Kuglay

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Răspunderea pentru ma/praxis - o răspundere profesională

41

În realitate, cred că aşa-numita obligaţie de precizie a gestuluichirurgical sau, mai propriu, obligaţia de a respecta şi aplicaîntocmai o anumită tehnică, este tot una de diligenţă, de mijloace.

Ceea ce diferă între situaţiile de mai sus nu este natura obligaţiei,ci criteriul după care se apreciază, de la un caz la altul, îndeplinireaunei astfel de obligaţii, respectiv criteriul după care se apreciază

diligenţa: în cazul manoperelor simple sau medii se va utilizacriteriul agentului mediu (medic de aceeaşi specialitate, de pregătire medie), pe când în cazul celorlalte, criteriul specialistului(medicul special pregătit, cu competenţe excepţionale într-o anumetehnică operatorie).

Numai procedând în acest mod, adică tratând obligaţia deprecizie a gestului ca pe una de diligenţă, se poate justifica şi de cenu se va angaja răspunderea cadrului medical în situaţia în care,deşi actul tehnic este perfect executat, rezultatul nu este cel scontat,din cauze exterioare actului medical; dacă astfel de obligaţii ar ficonsiderate de rezultat, lipsa rezultatului ar angaja practic un tip derăspundere obiectivă, în afara imputabilităţii, similară garanţiilor.

Un alt domeniu special în care, de asemenea, se vorbeştefrecvent despre obligaţii de rezultat este chirurgia estetică. O partea literaturii din domeniu apreciază că medicul care practică acesteintervenţii nu îşi asumă o simplă obligaţie de diligenţă, ci una derezultat. Fundamentul acestei calificări ar fi dat de lipsa oricăruiscop terapeutic, respectiv de faptul că actul medical nu se suprapune vreunei stări patologice, nu intervine pentru înlăturarea oridiminuarea unui risc pentru sănătatea pacientului.

Cred că şi aici calificarea este greşită: lipsa justificării terapeutice nu transformă obligaţiile profesionale ( care altminteri ar fi demijloace) în unele de rezultat1 ; lipsa justificării terapeutice reclamă

doar exigenţe crescute în a aprecia necesitatea intervenţiei, în amedicale cu risc foarte ridicat, ar semnifica încălcarea unei obligaţii de rezultat, anume a aceleia „de a proteja pacientul" (M Costache, Malpraxis medical

- diagnosticarea eronată. Partea a II-a, disponibil pe www juridice.ro).

1 În acelaşi sens, a se vedea P. Banzet, în A. Rogier ( direction), Responsabilite Medicale. La reference pour Ies hopitaux - medecins - juristes, Editions ESKA, Paris, 2005, p. 242.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com