Răspunderea pentru ma/praxis - o răspundere profesională
3 9
condiţiile răspunderii, după cum va fi explicat pe larg în analizaelementelor de conţinut ale celor două infracţiuni principale,uciderea din culpă şi vătămarea corporală din culpă 1•
Categoria obligaţiilor de rezultat pare însă a se fi deplasat,potrivit unor orientări doctrinare şi jurisprudenţiale, şi către uneleactivităţi care, prin gradul pronunţat de tehnicitate, au ca principalstandard exactitatea, precizia gestului medical. În ce mă priveşte,acestea sunt false obligaţii de rezultat, ele aparţinând în realitatetot categoriei obligaţiilor de diligenţă, întrucât privesc în egală
măsură activităţi care, în principiu, nu sunt nici ele străine risculuipe care reacţia şi contrareacţia corpului uman le pot avea faţă deactul medical.
Astfel, există o serie de intervenţii în cazul cărora se consideră că
actul medical ar trebui să asigure „fiabilitatea" rezultatului; sunt dateca exemplu examenele medicale simple ori injecţiile subcutanate2.
Apoi, faţă de caracterul lor extrem de tehnic, uneori şi uneleintervenţii chirurgicale ( cum ar fi cele stomatologice) au fost subsumate unor obligaţii de rezultat: ,,În sarcina medicului chirurgstomatolog există o obligaţie de precizie a gestului medical.
Exactitatea gestului chirurgical constituie o obligaţie de securitate,care, deşi nu garantează obţinerea vindecării, impune mediculuisarcina de a nu crea un prejudiciu prin afectarea organelor sauţesuturilor care nu ar trebui în mod normal să fie atinse" 3.
Într-o altă situaţie, a fost considerată tot nerespectarea uneiobligaţii de rezultat plasarea greşită a unui cateter, în cavitateapleurală în loc de vena subclaviculară, manevră care a provocatinsuficienţa cardio-respiratorie ce a dus la decesul pacientului 4•
Aşadar, tehnicitatea gestului, a actului medical, pare a fi considerat un criteriu în identificarea unei obligaţii de rezultat, respectivpentru diferenţierea ei de o obligaţie de diligenţă.
1 Spre exemplu, infra, Titlul II, Capitolul I, Secţiunea a 3-a, § 1 sau §3.
2 A. G. Năsui, op. cit., p. 76-8 1 .
3 Jud. sectorului 6 Bucureşti, sentinţa civilă nr. 1 957/20 1 1 , definitivă
prin decizia civilă nr. 1242/20 1 3 a C.A. Bucureşti, publicată înR.M Călin, op. cit., p. 3 1-43.
4 Jud. Galaţi, sentinţa penală nr. 1 141/2007, definitivă prin decizia penală nr. 427/R/2009 a C.A. Galaţi, nepublicate.