şi următoarei părţi din acest capitol.
„CUM FACEM?" - REZOLVAREA CONFLICTELOR
Toată viaţa ne confruntăm cu conflicte. Le întâlnim la locul demuncă sau în relaţia cu partenerul sau cu prietenii. Conflicteexistă în politică şi conflicte se pot naşte între diferite naţiuni.
Ceea ce pentru unul pare a fi o soluţie, pentru celălalt este o problemă. Putem avea conflicte chiar cu noi înşine, în interiorul nostru. O parte din noi vrea ceva, o altă parte vrea altceva.
Politologul Wolfgang Dietrich predă despre procesele depacificare la Universitatea din Innsbruck. Într-un interviu
@)
acordat în 2017 cotidianului austriac Kurier, el spunea următoarele (8.7.2017): ,,În principiu, nu există nimic de obiectat înprivinţa conflictelor. Conflictele sunt un fenomen natural minunat care ţine de convieţuirea umană. Ele ne pot ajuta în mod semnificativ să progresăm în relaţiile noastre şi în viaţă".
Tot astfel stau lucrurile şi în perioada copilăriei mici.
Privindu-i pe copiii mici, putem învăţa de la ei ce este de faptun conflict şi cum pot arăta nişte soluţionări parţiale.
Copiii mici sunt interesaţi la modul cel mai fierbinte de conflicte şi de tot ceea ce ţine de ele. Conflictele se nasc din faptul că există diferenţe. Şi exact asta este ceea ce îi interesează
pe cei mici. Când cineva devine „eu", trebuie să se diferenţiezecumva de ceilalţi. Deci care sunt mai exact deosebirile? Cât dediferiţi avem voie să fim? Şi cum se împacă apoi toate astea dinnou împreună?
Tiparul de bază al multor conflicte este de forma: ,,Eu vădlucrurile altfel decât le vezi tu!"
Simon are doi ani şi jumătate şi nu vrea sub nicio formă
să se lase îmbrăcat cu jacheta de iarnă. ,,Simon! Trebuie să teîmbraci cu jacheta! Afară e frig!" Nu. Pur şi simplu, Simonnu vrea. Se apără supărat şi tot fuge de tata şi de jachetaasta stupidă.
În mod interesant, amândoi au în felul lor dreptate. Tatapriveşte în viitor şi ştie cum va fi temperatura afară. El ştiecare sunt consecinţele.
Simon trăieşte în prezent, iar în sufragerie prezentul estecald. Dacă cuiva îi este suficient de cald, nu doar că este deplasat să-şi mai ia pe el încă o jachetă, ci cu adevărat neplăcut.
Evident că pot exista o mulţime de alte motive pentru care uncopil aflat la vârsta copilăriei mici nu vrea să îmbrace o jachetă.