funcţioneze. Acest lucru se datorează faptului că perioada deînceput urmează alte reguli. Etapa de început reprezintă piatrade temelie pentru dezvoltarea de mai târziu a copilului.
Iniţial, volumul de faţă - centrat îndeosebi pe etapa specială
de viaţă cuprinsă între naştere şi trei ani - a fost gândit ca unghid dedicat în exclusivitate taţilor. Însă pe perioada scrierii luiam simţit ceea ce simt şi taţii, anume că un bebeluş nu poate fiînţeles pe deplin dacă mama nu este luată şi ea în considerare.
Textul a devenit astfel o carte şi pentru mame, dar în acelaşitimp şi o lucrare despre interacţiunea de forţe dintre cei doipărinţi, pentru că tocmai această interacţiune este cea careface ca triunghiul magic tată-mamă-copil să funcţioneze.
Strategiile şi sugestiile cuprinse în acest volum trebuie priviteca nişte completări. Ele nu înlocuiesc strategiile folosite demame până acum şi nici ghidurile detaliate existente, dedicatelor. Cartea de faţă încearcă doar să le întregească, aducând unsupliment de informaţii pentru acele situaţii în care tatăl joacă
un rol important.
Tata nu-i ca mama
JOSEPHINE SCHWARZ-GERO
Pe când lucram la structura cărţii, adică la stabilirea ordiniicapitolelor şi a conţinutului fiecărui capitol, m-am simţit exact aşacum se simte o familie la început. Mă întrebam cum se poate naşteun întreg, o familie, din trei părţi distincte: un copil, o mamă şi untată? Cum aş putea oare să pun la un loc diversele părţi ale cărţii,din moment ce ele sunt încă de la bun început interconectate şi seinfluenţează reciproc în permanenţă? Pe de o parte, fiecare dintreele are propriile ei nevoi şi reguli de joc. Pe de altă parte, fiecareîşi trage rădăcinile din toate celelalte. În multe aspecte, structuraacestei cărţi este similară principiului natural de creştere.
În calitate de medic-şef al secţiei de psihosomatică neonatologică m-am confruntat ani de-a rândul cu dificultăţile pe care leîntâmpină părinţii şi copiii în primii trei ani de viaţă. În multecazuri, implicarea tatălui a reprezentat cheia rezolvării cu succesa acestor probleme. Discuţiile purtate priveau în special clarificarea diversităţii sale de roluri în calitate de tată, a funcţiei pecare el o joacă în procesul de dezvoltare a copilului, precum şi adiverselor detalii din viaţa de zi cu zi, care pot avea o influenţă
asupra bebeluşului sau asupra copilului mic. Surpriza a constituit-o faptul că implicarea tatălui în proces conducea adesea şi larezolvarea unor conflicte tipice între mamă şi tată.
Studiile de caz descrise în carte provin din experienţa mea clinică
şi reprezintă întâmplări reale. Pentru a proteja identitatea familiilor,am modificat numele şi împrejurările exacte ale evenimentelor.
Lucrarea reprezintă o sinteză a diferitelor aspecte pe care le-amdiscutat împreună cu taţii pe parcursul activităţii mele. Carteacuprinde, de asemenea, o descriere a „capcanelor" tipice cu carese confruntă tinerii părinţi, dar şi a modurilor în care ele pot fiocolite sau a celor mai potrivite căi de rezolvare. Dacă obstacoleleşi capcanele specifice acestei etape sunt cunoscute dinainte, ele potfi evitate. Iar dacă am apucat deja să intrăm în ele, este bine de ştiutcă există mai multe soluţii de ieşire. Uneori, ajutorul se reduce la o