"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Etica și integritatea academică” de Roger-Cristian Safta

Add to favorite „Etica și integritatea academică” de Roger-Cristian Safta

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

6. Plagiatul. Identificarea plagiatului în lucrările cu caracter ştiinţific Un aspect important al plagiatului intenţionat este conştientizarea şi deliberarea. Individul implicat în acest tip de plagiat este de obicei conştient de natura acţiunilor sale şi înţelege că încalcă normele etice şi academice. Din acest motiv, plagiatul intenţionat este adesea privit cu severitate în mediile academice şi profesionale, fiind considerat o formă gravă de fraudă.

Pe de altă parte, plagiatul neintenţionat survine dintr-o lipsă de cunoaştere sau înţelegere a normelor de citare şi drepturilor de autor. Acesta poate fi rezultatul unei educaţii insuficiente în privinţa eticii în scrierea academică sau a neînţelegerii modului corect de a parafraza sau cita sursele. De exemplu, un student care nu a fost instruit corespunzător în privinţa citării surselor ar putea să includă în lucrarea sa idei sau fraze din alte lucrări, crezând că este suficient să menţioneze sursa în bibliografie, fără a indica clar ce porţiuni din text sunt preluate.

Plagiatul neintenţionat este adesea tratat cu mai multă

indulgenţă decât cel intenţionat, deoarece nu există o intenţie clară de a încălca normele etice. Cu toate acestea, chiar şi în cazurile de plagiat neintenţionat, consecinţele pot fi serioase, deoarece subminează integritatea academică şi profesională.

Acesta subliniază importanţa educaţiei şi formării continue în domeniul eticii academice şi a drepturilor de autor.

6.4. Plagiatul în diverse domenii

Plagiatul, în esenţa sa, este un fenomen care se manifestă

prin încălcarea drepturilor de autor şi a principiilor etice în diverse domenii. Această practică neetică, care constă în utilizarea necorespunzătoare a lucrărilor altora fără a acorda 135

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com