"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Etica și integritatea academică” de Roger-Cristian Safta

Add to favorite „Etica și integritatea academică” de Roger-Cristian Safta

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Plagiatul, un fenomen răspândit în diverse domenii, arela bază o serie de cauze şi motivaţii complexe. Înţelegereaacestor factori este esenţială pentru a combate eficient plagiatulşi pentru a promova integritatea academică şi profesională.

Una dintre principalele cauze ale plagiatului estepresiunea de a performa într-un mediu competitiv. În mediulacademic, studenţii pot recurge la plagiat din dorinţa de a obţinenote mai bune sau de a face faţă unor termene limită strânse.

Similar, în domeniul cercetării, presiunea de a publica lucrări deimpact poate împinge cercetătorii să plagieze.

Lipsa de conştientizare sau înţelegere a regulilor şi eticiiplagiatului este o altă cauză majoră. Mulţi indivizi pot să nu fiepe deplin conştienţi de ce constituie plagiatul sau de gravitateaacestuia. Aceasta este adesea o problemă în rândul studenţilorcare nu au fost suficient educaţi cu privire la standardeleacademice şi la importanţa citării corecte.

Era digitală a facilitat accesul la o cantitate vastă deinformaţii, ceea ce, pe de o parte, este benefic, dar pe de altă

parte, a făcut plagiatul mai uşor de comis. Disponibilitatealucrărilor şi articolelor online poate tenta indivizii să copieze şisă folosească aceste resurse fără a le atribui corespunzător.

În unele cazuri, plagiatul poate fi rezultatul unor standardeetice şi morale scăzute. Unii indivizi pot considera că plagiatul nueste o problemă serioasă sau pot fi dispuşi să încalce normele eticepentru a-şi atinge obiectivele personale sau profesionale.

Cultura organizaţională sau educaţională poate, deasemenea, să contribuie la plagiat. În instituţiile undeintegritatea academică nu este subliniată sau unde există o 147

Etică şi integritate academică

toleranţă faţă de practici neetice, probabilitatea de a apăreacazuri de plagiat este mai mare.

Un studiu efectuat în Universitatea din Bucureşti oferă

câteva concluzii relevante referitoare la plagiat:a). O proporţie semnificativă de studenţi (46%) pare să adopteideea că un indice de similitudine de cel mult 4%, identificatprin verificarea automată cu software specializat, elimină

riscul de a fi acuzaţi de plagiat69.

b ). Aproape 20% dintre studenţii respondenţi justifică plagiatuldacă părţile originale ale unei lucrări compensează pentrupărţile plagiate. Această ideologie este similară curaţionamentul „a furat, dar a făcut şi fapte bune şi trebuieiertat". Un procent similar de studenţi justifică plagiatuldacă acesta a fost comis înainte de legea 206 din 200470.

c ). Există o legătură între nivelul de implicare al studenţilor înactivităţile academice (cum ar fi prezenţa la seminar) şiatitudinea lor faţă de frauda intelectuală. Studenţii maiimplicaţi tind să aibă o atitudine mai puţin toleranţă faţă deplagiat71.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com