Plagiatul, un fenomen răspândit în diverse domenii, arela bază o serie de cauze şi motivaţii complexe. Înţelegereaacestor factori este esenţială pentru a combate eficient plagiatulşi pentru a promova integritatea academică şi profesională.
Una dintre principalele cauze ale plagiatului estepresiunea de a performa într-un mediu competitiv. În mediulacademic, studenţii pot recurge la plagiat din dorinţa de a obţinenote mai bune sau de a face faţă unor termene limită strânse.
Similar, în domeniul cercetării, presiunea de a publica lucrări deimpact poate împinge cercetătorii să plagieze.
Lipsa de conştientizare sau înţelegere a regulilor şi eticiiplagiatului este o altă cauză majoră. Mulţi indivizi pot să nu fiepe deplin conştienţi de ce constituie plagiatul sau de gravitateaacestuia. Aceasta este adesea o problemă în rândul studenţilorcare nu au fost suficient educaţi cu privire la standardeleacademice şi la importanţa citării corecte.
Era digitală a facilitat accesul la o cantitate vastă deinformaţii, ceea ce, pe de o parte, este benefic, dar pe de altă
parte, a făcut plagiatul mai uşor de comis. Disponibilitatealucrărilor şi articolelor online poate tenta indivizii să copieze şisă folosească aceste resurse fără a le atribui corespunzător.
În unele cazuri, plagiatul poate fi rezultatul unor standardeetice şi morale scăzute. Unii indivizi pot considera că plagiatul nueste o problemă serioasă sau pot fi dispuşi să încalce normele eticepentru a-şi atinge obiectivele personale sau profesionale.
Cultura organizaţională sau educaţională poate, deasemenea, să contribuie la plagiat. În instituţiile undeintegritatea academică nu este subliniată sau unde există o 147
Etică şi integritate academică
toleranţă faţă de practici neetice, probabilitatea de a apăreacazuri de plagiat este mai mare.
Un studiu efectuat în Universitatea din Bucureşti oferă
câteva concluzii relevante referitoare la plagiat:a). O proporţie semnificativă de studenţi (46%) pare să adopteideea că un indice de similitudine de cel mult 4%, identificatprin verificarea automată cu software specializat, elimină
riscul de a fi acuzaţi de plagiat69.
b ). Aproape 20% dintre studenţii respondenţi justifică plagiatuldacă părţile originale ale unei lucrări compensează pentrupărţile plagiate. Această ideologie este similară curaţionamentul „a furat, dar a făcut şi fapte bune şi trebuieiertat". Un procent similar de studenţi justifică plagiatuldacă acesta a fost comis înainte de legea 206 din 200470.
c ). Există o legătură între nivelul de implicare al studenţilor înactivităţile academice (cum ar fi prezenţa la seminar) şiatitudinea lor faţă de frauda intelectuală. Studenţii maiimplicaţi tind să aibă o atitudine mai puţin toleranţă faţă deplagiat71.