"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Add to favorite „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Teiul este cunoscut ca remediu relaxant în caz de tensiune nervoasă. Are reputația de a fi profilactic împotriva apariția arteriosclerozei și hipertensiunii arteriale. Este considerat specific pentru tratamentul hipertensiunii arteriale asociate cu arterioscleroză și tensiune nervoasă. Acțiunea sa relaxantă, alături de efectul general pe care-l are asupra sistemului circulator fac florile de tei să aibă

rol în tratamentul anumitor forme de migrenă. Acțiunea diaforetică, asociată cu cea relaxantă explică de ce este util în caz de răceală și gripă.

Asocieri: în caz de hipertensiune arterială, se poate folosi împreună cu păducel și vâsc, alături de hamei în caz de tensiune nervoasă și alături de flori de soc în caz de răceală.

PREPARARE ȘI DOZARE

Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1 linguriță flori se tei și se lasă să se infuzeze 10 minute; se bea de 3 ori pe zi; pentru efectul diaforetic, se pun 2–3

lingurițe.

Tinctură: se administrează 1–2 ml tinctură de 3 ori pe zi.

TOPORAȘ

Viola odorata

VIOLACEE

Parte folosită: frunze și flori.

Cules: frunzele și florile se strâng primăvara, în martie și aprilie; se pun la uscat cu grijă.

Compuși: saponine, metil salicilat, alcaloizi, flavonoide, uleiuri esențiale.

Acțiuni: expectorantă, alterativă, antiinflamatoare, diuretică, antineoplazică.

INDICAȚII

Toporașul se folosește de multă vreme ca remediu pentru tuse și mai ales pentru tratamentul bronșitei. Se mai poate întrebuința ca adjuvant în tratamentul catarului căilor respiratorii superioare. Prin asocierea acțiunilor sale, se folosește în caz de afecțiuni ale pielii, precum eczemă, și în tratamentul pe termen lung al reumatismului. Poate fi util și în caz de infecții urinare. Toporașul, cu reputația sa de plantă medicinală anticancerigenă, are, cu siguranță, rolul său în abordarea holistică a tratamentului pentru cancer.

PREPAPARE ȘI DOZARE

Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1 linguriță plantă și se lasă să se infuzeze 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.

Tinctură: se administrează 1–2 ml tinctură de 3 ori pe zi.

TRAISTA-CIOBANULUI

Capsella bursa-pastoris

CRUCIFERE

Parte folosită: părți aeriene.

Cules: planta se poate culege între februarie și octombrie.

Compuși: tiramină, colină, acetilcolină, diosmină, potasiu.

Acțiuni: de stimulare uterină, diuretică, astringentă.

INDICAȚII

Această plantă ușor de recunoscut se poate folosi ori de câte ori este nevoie de un diuretic ușor, de exemplu, în caz de retenție de apă datorată unor probleme renale. Ca astringent, este eficientă în tratamentul diareii, rănilor, sângerărilor nazale și al altor afecțiuni. Se folosește specific pentru stimularea procesului menstrual, fiind bună și pentru diminuarea unui flux menstrual excesiv.

PREPARARE ȘI DOZARE

Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1–2 lingurițe plantă uscată și se lasă

să se infuzeze 10 minute; dacă se folosește pentru afecțiuni menstruale, trebuie băută odată la 2–3 ore în timpul menstruației și imediat înainte; altfel, se bea de 3 ori pe zi.

Tinctură: se administrează 1–2 ml tinctură de 3 ori pe zi.

TREI-FRAȚI-PĂTAȚI

Viola tricolor

VIOLACEE

Denumire populară: panseluță.

Parte folosită: părți aeriene.

Cules: planta poate fi culeasă pe tot parcursul sezonului de creștere, din martie în august.

Compuși: salicilați, saponine, alcaloizi, flavonoide, tanini, mucilagii.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com