"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

o.U.G. NR. 80/2013

Art. 9

187

De asemenea, considerăm că art. 35 alin. (1) din ordonanţă se aplică inclusiv înetapa judecăţii căilor de atac, motiv pentru care reclamanţilor le incumbă, în solidar,obligaţia de plată a taxei judiciare de timbru aferente cererii de reexaminare.

§8. Cererea de repunere a cauzei pe rol

Potrivit art. 9 lit. g) din ordonanţă, cererile pentru repunerea pe rol, când suspendareajudecării se datorează părţilor, se timbrează cu 50% din taxa judiciară de timbru pentrucererea sau acţiunea a cărei judecare a fost suspendată.

Astfel, sunt supuse timbrării cererile de repunere pe rol formulate în ipotezele încare suspendarea procesului s-a dispus:

în temeiul art. 221 alin. (2) C. proc. civ., după o amânare a judecăţii prin învoialapărţilor, atunci când părţile nu au stăruit în judecarea cauzei;Dispoziţiile art. 221 alin. (3) teza finală C. proc. civ. menţionează că cererea deamânare la care cealaltă parte s-ar putea împotrivi, dar nu o face, trebuie considerată

o amânare prin învoiala părţilor, caz în care, de asemenea, instanţa va amâna judecataprin învoiala părţilor.

În acest caz, însuşi art. 221 alin. (2) C. proc. civ. face referire la repunerea cauzeipe rol după suspendare numai după plata taxelor de timbru, potrivit legii.

în temeiul art. 242 alin. (1) C. proc. civ., ca urmare a constatării de către instanţă aîmprejurării că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina reclamantului,prin neîndeplinirea obligaţiilor stabilite în cursul judecăţii, potrivit legii;în temeiul art. 411 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ., la cererea părţilor;Este de amintit, în acest context, art. 62 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 192/2006

privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, potrivit căruia, pentru desfăşurareaprocedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de către instanţele judecătoreşti sauarbitrale va fi suspendată la cererea părţilor, în condiţiile prevăzute de art. 242 alin. (1)pct. 1 C. proc. civ. 1865 [art. 411 alin. (1) pct. 1 noul C. proc. civ. - n.n.]; cererea de repunerepe rol este scutită de taxa judiciară de timbru.

În acest din urmă caz, art. 62 alin. (3) din Legea nr. 192/2006 constituie un text legalcu caracter special, motiv pentru care înlătură de la aplicare art. 9 lit. g) din ordonanţă.

în temeiul art. 411 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., când niciuna dintre părţi, legal citate,nu se înfăţişează la strigarea cauzei, iar nici reclamantul şi nici pârâtul nu au cerut în scrisjudecarea în lipsă.

Nu sunt supuse timbrării cererile de repunere pe rol formulate în ipotezele încare suspendarea procesului s-a dispus în temeiul art. 412111 (suspendare de drept) şi111 Potrivit art. 412 alin. (1) C. proc. civ., judecarea cauzelor se suspendă de drept: prin decesuluneia dintre părţi, până la introducerea în cauză a moştenitorilor, în afară de cazul când parteainteresată cere termen pentru introducerea în judecată a acestora; prin instituirea consilierii judiciaresau a tutelei speciale ori a curatelei cu privire la una dintre părţi, până la numirea tutorelui sau acuratorului; prin decesul reprezentantului sau al mandatarului uneia dintre părţi, survenit cu maipuţin de 15 zile înainte de ziua înfăţişării, până la numirea unui nou reprezentant sau mandatar;Prin încetarea funcţiei tutorelui sau curatorului, până la numirea unui nou tutore sau curator; cândpersoana juridică este dizolvată, până la desemnarea lichidatorului; prin deschiderea proceduriiinsolvenţei, în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive, dacă debitorul trebuie reprezentat,

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com