"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

1'1 Cu titlu de excepţie, apreciem că cererea de reexaminare formulată într-un proces avândca obiect drepturi sau obligaţii de asigurări sociale este scutită de la plata taxei judiciare de timbru,în temeiul art. 132 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, potrivit căruia cererileformulate în faţa oricăror organe sau a instanţelor judecătoreşti, precum şi toate actele procedurale

în legătură cu litigiile, având ca obiect d repturi sau obligaţii de asigurări sociale, sunt scutite detaxă de timbru. Acest articol scuteşte de la plata taxei judiciare de timbru nu numai cererile vizând

186 Art. 9

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Apreciem că, deşi cererea de reexaminare constituie o cale de atacl11, întrucât prinintermediul său se tinde la anularea unei hotărâri judecătoreşti, respectiv a încheierii princare s-a anulat cererea potrivit art. 200 alin. (4) C. proc. civ., aceasta nu intră în domeniulde aplicare al art. 28 din ordonanţăl21•

Potrivit art. 28 din ordonanţă, dacă legea nu prevede altfel, este scutită de laplata taxei judiciare de timbru orice cerere pentru exercitarea unei căi de atac, ordinare

şi extraordinare, împotriva hotărârii judecătoreşti prin care a fost soluţionată o acţiunesau cerere scutită, potrivit legii, de taxă judiciară de timbru.

În conformitate cu art. 456 C. proc. civ., calea ordinară de atac este apelul, iar căileextraordinare de atac sunt recursul, contestaţia în anulare şi revizuirea.

În pa rag. 86 al Deciziei nr. 55/2017131, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completulpentru dezlegarea unor chestiuni de drept a reţinut că „sfera de aplicare a dispoziţiilorart. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 include «orice» cerere pentruexercitarea unei căi de atac şi se includ aici căile de atac ordinare - apelul şi extraordinare -

recursul, contestaţia în anulare, revizuirea".

În al treilea rând, dacă cererea de chemare în judecată a fost formulată de cătredoi reclamanţi, în condiţiile art. 59 C. proc. civ., iar aceasta a fost anulată de instanţă întemeiul art. 200 alin. (4) C. proc. civ., chiar dacă cererea de reexaminare împotriva încheieriide anulare este formulată de către ambii reclamanţi, suntem în prezenţa unei singurecereri de reexaminare; astfel, aceasta este îndreptată împotriva unei singure dispoziţii dincuprinsul încheierii atacate, respectiv a celei de anulare a cererii de chemare în judecată;ca atare, reclamanţilor le revine obligaţia de plată a unei singure taxe judiciare de timbruîn cuantum de 20 de lei.

drepturile sau obligaţiile de asigurări sociale, dar şi toate actele procedurale în legătură cu proceseleavând un atare obiect, în categoria cărora se includ şi cererile de reexaminare.

Potrivit art. 167 din Legea nr. 360/2023, această lege va intra în vigoare la data de 1 septembrie2024, cu excepţia art. 46 alin. (2), art. 84 alin. (6), art. 127, art. 168 alin. (2) şi art. 169, care au intratîn vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

Art. 132 din Legea nr. 360/2023 a preluat în formă identică actualul art. 157 din Legeanr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, potrivit căruia cererile în faţa oricăror organesau instanţe, precum şi toate actele procedurale în legătură cu litigiile, având ca obiect drepturi sauobligaţii de asigurări sociale, sunt scutite de taxă de timbru.

111 A se vedea, pentru timbrarea cererii de reexaminare împotriva încheierii prin care s-a anulat,în temeiul art. 200 alin. (4) C. proc. civ., o plângere contravenţională, secţiunea §1 a comentariuluiaferent art. 19 din ordonanţă.

121 În acelaşi sens, a se vedea A. DANCIU, în T.C. BRICIU (coord.), op. cit., p. 145-148. Autoarea aarătat, în esenţă, următoarele: ,,{ ... ) în cazul în care acţiunea este scutită în mod obiectiv de la platataxei de timbru, apreciem că cererea de reexaminare împotriva încheierii de anulare nu va aveaacelaşi regim juridic. Un argument în acest sens este reprezentat de faptul că reexaminarea esteo cale de atac sui generis împotriva măsurii de anulare dispuse cu privire la cererea de chemareîn judecată, în vreme ce art. 28 din O.U.G. nr. 80/2013 prevede expres faptul că doar căile de atacordinare şi extraordinare beneficiază de scutire, la fel ca acţiunea din care acestea derivă. ( ... ) atuncicând legiuitorul a dorit să instituie scutirea de la plata taxelor de timbru pentru toate căile de atacce pot fi exercitate într-o cauză scutită de la plata taxei de timbru, a făcut-o în mod expres [în acestsens, a se vedea art. 29 alin. (2) şi art. 30 alin. (1) teza I din O.U.G. nr. 80/2013)".

131 Publicată în M. Of. nr. 943 din 29 noiembrie 2017.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com