"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

188

Art. 9

TAXELE J UDICIARE DE TIMBRU

art. 413 C. proc. civ.111 (suspendare facultativă). Soluţia legiuitorului este justificată de faptulcă pentru aceste ipoteze nu se poate reţine o culpă a părţilor pentru temporizarea cursuluijudecăţii, nefiind echitabil să li se traseze obligaţia de plată a unei taxe judiciare de timbru.

De asemenea, nu este supusă timbrării cererea de „repunere pe rol a cauzei",formulată de către partea interesată, în vederea discutării excepţiei perimării, invocată decătre aceasta, întrucât cererea indicată nu constituie o cerere de redeschidere a judecăţii,ci doar o solicitare de fixare a unui termen la care instanţa să pună în discuţie excepţiaperimării şi să o soluţioneze, sancţiunea perimării operând deja de drept [art. 416 alin. (1)C. proc. civ.121] . Un argument suplimentar în sprijinul acestei soluţii este acela că, în ipotezaîn care instanţa, la termenul fixat, pronunţă o soluţie de respingere a excepţiei perimării,procesul nu va fi reluat, ci va continua să rămână în nelucrare.

Totodată, art. 9 lit. g) din ordonanţă nu are în vedere ipoteza de repunere a cauzeipe rol de către instanţă după momentul închiderii dezbaterilor şi al reţinerii acesteia învederea pronunţării soluţiei131, întrucât, în acest caz, iniţiativa repunerii cauzei pe rol aparţineinstanţei şi, totodată, nu priveşte ipoteza unei redeschideri a judecăţii după suspendare.

În ceea ce priveşte taxa judiciară de timbru aplicabilă cererii de repunere pe rol înreglementarea art. 9 lit. g) din ordonanţă, se impun o serie de observaţii.

În primul rând, cota de 50% prevăzută de ordonanţă se aplică la valoarea taxeijudiciare de timbru datorate potrivit legii, iar nu la cea a taxei judiciare de timbru efectivplătite. Este, ca atare, fără relevanţă, sub aspectul timbrării cererii de repunere pe rol, faptulîndeplinirii sau nu în mod corespunzător a obligaţiei de timbrare a cererilor formulate înproces până în momentul suspendării judecăţii.

De exemplu, dacă reclamantul nu a timbrat, în mod legal, cererea de chemareîn judecată, anterior suspendării procesului, iar, ulterior, instanţa admite cererea sa derepunere a cauzei pe rol, reclamantului îi va reveni, în continuare, obligaţia de a timbra, înmod legal, cererea de chemare în judecată. Dacă cererea de repunere pe rol era şi aceastasupusă timbrării, în sarcina reclamantului a existat şi obligaţia de timbrare a acestei cereri,a cărei îndeplinire a fost verificată de instanţă anterior momentului analizării caracteruluiîntemeiat al cererii de repunere pe rol.

În al doilea rând, cota de 50% prevăzută de ordonanţă se aplică la valoarea taxelorjudiciare de timbru aferente tuturor cererilor care au fost formulate în proces, iar nu numaipână la numirea administratorului ori lichidatorului judiciar; în cazul în care instanţa formulează ocerere de pronunţare a unei hotărâri preliminare adresată Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, potrivitprevederilor tratatelor pe care se întemeiază Uniunea Europeană; în alte cazuri prevăzute de lege.

1 1 Cazurile de suspendare facultativă prevăzute de art. 413 alin. (1) C. proc. civ. sunt următoarele:când dezlegarea cauzei depinde, în tot sau în parte, de existenţa ori inexistenţa unui drept care faceobiectul unei alte judecăţi; când, într-o cauză similară, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a fostsesizată cu o cerere de decizie preliminară; când s-a început urmărirea penală pentru o infracţiunecare ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea, dacă legea nu prevedealtfel; în alte cazuri prevăzute de lege.

121 Potrivit art. 416 alin. (1) C. proc. civ., orice cerere de chemare în judecată, contestaţie,apel, recurs, revizuire şi orice altă cerere de reformare sau de retractare se perimă de drept, chiarîmpotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din motive imputabile părţii, timp de 6 luni.

131 În conformitate cu art. 400 C. proc. civ., dacă în timpul deliberării instanţa găseşte că suntnecesare probe sau lămuriri noi, va dispune repunerea pe rol a cauzei, cu citarea părţilor.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com