"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

de lei formularea, cu rea-credinţă, a unei cereri de recuzare sau de strămutare.

121 În conformitate cu art. 189 C. proc. civ., cel care, cu intenţie sau din culpă, a pricinuit amânareajudecării sau a executării silite, prin una dintre faptele prevăzute la art. 187 sau art. 188 din acelaşiact normativ, la cererea părţii interesate, va putea fi obligat de către instanţa de judecată ori, după

caz, de către preşedintele instanţei de executare la plata unei despăgubiri pentru prejudiciul materialsau moral cauzat prin amânare.

131 Cu titlu de excepţie, apreciem că cererea de reexaminare formulată într-un proces avândca obiect drepturi sau obligaţii de asigurări sociale este scutită de la plata taxei judiciare de timbru,în temeiul art. 132 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, potrivit căruia cererileformulate în faţa oricăror organe sau a instanţelor judecătoreşti, precum şi toate actele procedurale

în legătură cu litigiile, având ca obiect drepturi sau obligaţii de asigurări sociale, sunt scutite detaxă de timbru. Acest articol scuteşte de la plata taxei judiciare de timbru nu numai cererile vizânddrepturile sau obligaţiile de asigurări sociale, dar şi toate actele procedurale în legătură cu proceseleavând un atare obiect, în categoria cărora se includ şi cererile de reexaminare.

Potrivit art. 167 din Legea nr. 360/2023, această lege va intra în vigoare la data de 1 septembrie2024, cu excepţia art. 46 alin. (2), art. 84 alin. (6), art. 127, art. 168 alin. (2) şi art. 169, care au intratîn vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

Art. 132 din Legea nr. 360/2023 a preluat în formă identică actualul art. 157 din Legeanr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, potrivit căruia cererile în faţa oricăror organe

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 9

185

nu este exercitată împotriva hotărârii prin care a fost soluţionată cererea scutită de laplata taxei judiciare de timbru, ci împotriva încheierii prin care au fost stabilite amenzilejudiciare şi despăgubirile potrivit art. 190 C. proc. civ., iar legiuitorul a ales să timbrezeaceastă cale de atac.

De asemenea, cererea de aplicare a unei amenzi judiciare pentru săvârşirea uneiabateri legate de desfăşurarea procesului (art. 187-188 C. proc. civ.), precum şi cererea deobligare la plata de despăgubiri a celui ce a prilejuit amânarea judecăţii sau a executăriisilite (art. 189 C. proc. civ.) nu sunt supuse timbrării, întrucât se includ în categoria cererilorformulate în cursul procesului şi care nu modifică valoarea taxabilă a cererii sau caracterulcererii iniţiale, fără însă a fi enumerate în cuprinsul art. 9 din ordonanţă ca fiind supusetimbrării.

§ 7. Cererea de reexaminare împotriva încheierii de anulare a cererii de chemareîn judecată, formulată potrivit art. 200 alin. (S) C. proc. civ.

În primul rând, este de menţionat faptul că, ulterior republicării Codului de procedură

civilă în M. Of. nr. 247 din 10 aprilie 2015, alin. (4) al art. 200 este în prezent alin. (5) alaceluiaşi articol, ca atare, cererea de reexaminare vizată de art. 9 lit. f) din ordonanţă estecea prevăzută de art. 200 alin. (5) C. proc. civY1

În al doilea rând, în ipoteza cererilor de reexaminare formulate de către subiectece beneficiază de scutire subiectivă [de pildă, scutirile prevăzute de art. 30 alin. (1) tezaI din ordonanţă], apreciem că aceste cereri nu sunt supuse timbrării, întrucât scutirearespectivă este instituită în considerarea persoanei, în timp ce obiectul cererii este indiferentraţiunilor care au fundamentat acordarea beneficiului fiscal.

În schimb, în ipoteza cererilor de reexaminare formulate într-un proces privind ocerere scutită de la plata taxei judiciare de timbru în considerarea obiectului său [scutireobiectivă, de pildă, scutirea prevăzută de art. 29 alin. (1) lit. a) din ordonanţă] sau înconsiderarea atât a obiectului său, cât şi a subiectului care a formulat-o [scutire mixtă,de exemplu, scutirea prevăzută de art. 29 alin. (2) din ordonanţă], considerăm că acestearămân supuse timbrării potrivit art. 9 lit. f) din ordonanţă121•

În acest din urmă caz, raţiunile care au stat la baza acordării beneficiului fiscal,fiind strâns legate de obiectul respectivelor cereri scutite de la plata taxelor judiciare detimbru, nu se regăsesc şi în ceea ce priveşte cererea de reexaminare şi nu pot justificaextinderea scutirii şi în privinţa acesteia.

sau instanţe, precum şi toate actele procedurale în legătură cu litigiile, având ca obiect drepturi sauobligaţii de asigurări sociale, sunt scutite de taxă de timbru.

111 Art. 200 alin. (5) C. proc. civ. prevede că împotriva încheierii de anulare reclamantul va puteaface numai cerere de reexaminare, solicitând motivat să se revină asupra măsurii anulării.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com