"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

192

Art. 9

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

În majoritatea cazurilor, fotocopierea înscrisurilor din dosar se realizează în această

din urmă modalitate, astfel încât cel ce solicită acest serviciu nu datorează taxa judiciară

de timbru prevăzută de art. 9 lit. i) din ordonanţă, ci doar contravaloarea serviciului decopiere prestatorului privat respectiv, pe care o achită direct acestuia.

Atunci când copiile simple sunt realizate de către instanţă, prin urmare, atuncicând este incident art. 9 lit. i) din ordonanţă, acestea se efectuează de către persoanadesemnată de preşedintele instanţei la care se află dosarul la momentul formulării cererii,termenul de eliberare a acestora fiind de cel mult 3 zile, potrivit art. 156 alin. (1) şi (8) dinRegulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti.

În categoria înscrisurilor aflate la dosar vizate de cererea de efectuare a unor copiisimple se includ şi încheierile de şedinţă şi restul hotărârilor judecătoreşti; numai dacă

solicitantul pretinde eliberarea de copii legalizate sau de copii legalizate cu menţiunea că

hotărârile sunt definitive, sunt aplicabile taxele judiciare de timbru prevăzute de art. 9

lit. j) şi, respectiv, lit. I) din ordonanţă.

Potrivit art. 538 alin. (1) C. proc. civ., la cerere, grefa instanţei va elibera copii depe încheierea de şedinţă, de pe hotărâre sau dispozitiv sau de pe celelalte înscrisuri aflatela dosar.

În conformitate cu alin. (2) al aceluiaşi articol, copiile de pe încheierile de şedinţă,de pe hotărâre sau de pe dispozitiv se vor putea elibera numai după ce acestea au fostsemnate de toţi judecătorii, sub sancţiunea aplicabilă grefierilor pentru infracţiunea de fals.

Alin. (3) al articolului în discuţie prevede că, în cazul în care dezbaterile nu s-audesfăşurat în şedinţă publică, alte persoane decât părţile nu pot dobândi copii de peîncheieri, expertize, înscrisuri sau declaraţii de martori decât cu încuviinţarea preşedintelui;dispoziţiile art. 537 alin. (2)-(4) se aplică în mod corespunzător.

Prin Hotărârea nr. 694/2016111, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a stabiliturmătoarele:

pentru transmiterea încheierilor şi hotărârilor judecătoreşti, în temeiul art. 1 dinHotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 114/2015, pe adresele de e-maildepuse la dosar de către părţi şi avocaţii acestora, nu se percepe taxa judiciară de timbruprevăzută de art. 9 lit. i) din O.U.G. nr. 80/2013;

pentru eliberarea la cerere a copiilor simple de pe încheieri, hotărâri judecătoreştisau alte acte din dosar, indiferent de forma de comunicare [cu excepţia comunicării prine-mail - n.n.], trebuie percepută taxa judiciară de timbru prevăzută de art. 9 lit. i) dinO.U.G. nr. 80/2013.

Ca atare, în ipoteza eliberării de copii simple, comunicate prin fax, se percepe, deasemenea, taxă judiciară de timbru, în cazul în care copia este efectuată de către instanţă.

§11. Cererea pentru legalizarea de copii de pe înscrisurile aflate la dosarAceastă cerere se timbrează, pentru fiecare exemplar de copie, cu o taxă judiciară

de 1 leu/pagină, potrivit art. 9 lit. j) din ordonanţă.

111 www.csm1909.ro, pct. 29 de pe ordinea de zi soluţionată.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com