"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 9

193

Prin copie legalizată de către instanţă se înţelege, potrivit art. 156 alin. (6) dinRegulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, copia care cuprinde ştampilainstanţei pe fiecare filă şi menţiunea „conform cu originalul", în cazul copiilor de pe acteleemise de instanţă, sau, după caz, menţiunea „conform cu înscrisul aflat la dosar", în cazulcopiilor de pe alte înscrisuri.

Cererea de eliberare a copiei legalizate de pe înscrisurile aflate la dosar se soluţionează

de instanţa la care se află dosarul la momentul formulării cererii, în conformitate cu art. 156

alin. (8) din regulament; grefierul şef secţie verifică şi semnează pentru conformitatecopiile legalizate, potrivit art. 48 alin. (1) lit. I) din acelaşi act normativ.

În opinia noastră, în noţiunea de „înscrisuri aflate la dosar" folosită de art. 9 lit. j)din ordonanţă ar trebui să fie incluse şi actele de procedură întocmite de părţi, dar şihotărârile judecătoreşti, dacă, în privinţa acestora din urmă, solicitantul nu pretinde şiinserarea în copie a unor menţiuni suplimentare vizând modul în care acestea au rămassau nu definitive şi alte asemenea date[11.

§12. Cererea pentru eliberarea oricăror alte certificate prin care se atestă faptesau situaţii rezultate din evidenţele instanţelor de judecată ori cu privire ladosarele aflate în arhiva acestora

Această cerere se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 1 leu/pagină, potrivitart. 9 lit. k) din ordonanţă.

Textul legal specificat are în vedere următoarele cereri:

cererea de eliberare a certificatului de înscriere a persoanelor juridice, care vacuprinde: denumirea persoanei juridice, sediul acesteia, durata de funcţionare şi dataînscrierii în registrul special, precum şi alte certificate ce se întocmesc de către grefieruldelegat pentru activitatea de înregistrare şi evidenţă a persoanelor juridice [art. 56 alin. (1)lit. d) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti];cererea de eliberare a unui certificat de grefă vizând un dosar aflat pe rolul sauîn arhiva instanţei sau soluţia pronunţată de către instanţă într-un dosar (art. 155 dinRegulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti). Astfel, potrivit alin. (1)-(4)şi (7) ale textului legal menţionat, cererile pentru eliberarea certificatelor se rezolvă decătre grefierul şef secţie sau, după caz, de către grefierul-şef; aceştia dispun întocmireacertificatului de către un grefier sau un grefier arhivar şi eliberarea acestuia, de regulă, înaceeaşi zi; certificatul se verifică şi se semnează de grefierul-şef sau, după caz, de grefierulşef secţie şi se înmânează petiţionarului, sub luare de semnătură, sau se expediază prinpoştă dacă s-a solicitat în mod expres, sub condiţia ataşării la cerere a unui plic autoadresat;înainte de a semna certificatul, grefierul-şef sau, după caz, grefierul şef secţie verifică dacă

s-a achitat taxa judiciară de timbru în condiţiile legii; la eliberarea certificatelor referitoarela soluţiile pronunţate de instanţă se va face menţiunea dacă hotărârea respectivă esterămasă definitivă sau irevocabilă, în ce mod, arătându-se şi data de când aceasta a rămasdefinitivă sau irevocabilă.

1'1 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §13 a comentariului aferent art. 9 din ordonanţă.

194 Art. 9

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

§13. Cererea pentru eliberarea de către instanţele judecătoreşti de copii depe hotărârile judecătoreşti, cu menţiunea că sunt definitive

Potrivit art. 156 alin. (2) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelorjudecătoreşti, la cerere se pot elibera copii legalizate ale hotărârilor judecătoreşti, dispoziţiileart. 155 alin. (1)-(6) fiind aplicabile în mod corespunzător; grefierul care eliberează copiasolicită, dacă este necesar, primei instanţe informaţii referitoare la evidenţa căilor de atac.

Alin. (3) al aceluiaşi articol prevede că prin copie legalizată a hotărârii judecătoreşti,în sensul alin. (2), se înţelege copia care cuprinde ştampila instanţei pe fiecare filă şimenţiunea „conform cu originalul", precum şi menţiuni privind modul în care aceastaa rămas definitivă sau irevocabilă şi data rămânerii definitive sau irevocabile, după caz;dacă hotărârea nu este definitivă sau a fost desfiinţată, acest aspect se menţionează pecopia legalizată eliberată.

În conformitate cu alin. (4) al aceluiaşi articol, pentru eliberarea copiilor legalizateprevăzute la alin. (2) [copii legalizate ale hotărârilor judecătoreşti - n.n.] se percepe taxajudiciară de timbru prevăzută la art. 9 lit. I) din O.U.G. nr. 80/2013.

Din aceste prevederi legale rezultă că, în privinţa hotărârilor judecătoreşti, copialor legalizată implică nu numai ştampilarea fiecărei file de către instanţă şi inserareamenţiunii „conform cu originalul" (similar înscrisurilor aflate la dosar), dar şi efectuareaunor menţiuni suplimentare vizând modul în care aceasta a rămas sau nu definitivă şialte asemenea date.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com