"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Taxa judiciară de timbru aferentă cererii de încuviinţare a executării silite se determină

în funcţie de numărul titlurilor executorii în temeiul cărora executorul judecătoresc asolicitat încuviinţarea executării silite, prin adiţionarea unor sume de 20 de lei pentrufiecare titlu executoriu în partel21.

În primul rând, art. 10 alin. (1) lit. a) din ordonanţă, astfel cum a fost modificatprin O.U.G. nr. 1/2016, a rezolvat problema de practică judiciară neunitară existentă subimperiul Legii nr. 146/1997 vizând modalitatea de timbrare a acestei cereri131•

111 Lit. a) de la alin. (1) al art. 10 este reprodusă astfel cum a fost modificată prin art. V dinO.U.G. nr. 1/2016 pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precumşi a unor acte normative conexe, publicată în M. Of. nr. 85 din 4 februarie 2016.

121 Prin excepţie, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (3) din titlul XIII al Legii nr. 247 /2005

privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, publicată

în M. Of. nr. 653 din 22 iulie 2005, punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate înprocesele funciare este scutită de la plata taxelor de timbru.

Prin urmare, în raport de acest text legal, considerăm că cererea de încuviinţare a executăriisilite demarate în temeiul titlurilor executorii reprezentate de hotărâri judecătoreşti pronunţate înprocesele funciare este scutită de la plata taxei judiciare de timbru.

131 Sub imperiul Legii nr. 146/1997 au fost exprimate numeroase opinii în privinţa taxei judiciarede timbru aferente cererii de încuviinţare a executării silite (a se vedea, pentru detalierea acestora,D.N. ÎHEOHARI, C.M. ILIE (SOLOMON), M.A. BÎRLOG, B. CRISTEA, op. cit., p. 227-228).

Potrivit acestor opinii, taxa judiciară de timbru în discuţie:

196

Art. IO

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

În mod justificat, în opinia noastră, legiuitorul a decis să reglementeze taxa judiciară

de timbru aferentă cererii de încuviinţare a executării silite în modalitatea arătată.

În ipoteza în care executorul judecătoresc a solicitat încuviinţarea executării silite întemeiul mai multor titluri executorii, cererea în discuţie este alcătuită, în fapt, dintr-un numărde capete egal cu numărul titlurilor executorii în temeiul cărora s-a solicitat încuviinţareaexecutării silite; fiecare dintre capetele de cerere are finalitate distinctă, astfel încât, prinraportare la art. 34 alin. (1) din ordonanţă, acestea se timbrează, fiecare în parte, cu câte otaxă judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 10 alin. (1) lit. a) din acelaşi act normativ.

În al doilea rând, se impune sublinierea faptului că titlurile executorii ce determină

cuantumul taxei judiciare de timbru în discuţie sunt cele invocate de către executoruljudecătoresc în cererea de încuviinţare a executării silite, acestea putând fi în număr inferiorcelor arătate de creditor în cererea de executare silită. Astfel, executorul judecătoresc aredreptul să îşi exprime refuzul cu privire la deschiderea procedurii de executare în temeiulunui anumit înscris invocat de creditor, pe care, de exemplu, executorul judecătoresc nuîl consideră titlu executoriu.

De pildă, dacă executorul judecătoresc a solicitat instanţei încuviinţarea executăriisilite în temeiul doar al unuia dintre cele două titluri executorii invocate de către creditorîn cererea de executare silită, apreciem că cererea de încuviinţare a executării silite setimbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei.

În al treilea rând, sub aspectul determinării taxei judiciare de timbru aferentecererii de încuviinţare a executării silite nu prezintă relevanţă modalitatea de executarepretinsă a fi încuviinţată (executare directă sau indirectă) şi nici solicitarea de încuviinţarea executării silite în toate modalităţile prevăzute de lege.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com