"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

198

Art. IO

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

către creditor, în conformitate cu art. 664 alin. (4)[11 şi art. 670 alin. (1) şi alin. (3) pct. 1

din acelaşi act normativ121.

O problemă invocată în practica judiciară este aceea a modalităţii de anulare acererii de încuviinţare a executării silite privind două titluri executorii, în ipoteza în careaceasta a fost timbrată cu o singură taxă judiciară în cuantum de 20 de lei.

Pornind de la premisa că numărul titlurilor executorii conferă numărul de capetede cerere având ca obiect încuviinţarea executării silite, în opinia noastră, în cazul dat,instanţa va admite excepţia netimbrării capătului de cerere vizând încuviinţarea executăriisilite a titlului executoriu X, pe care, pe cale de consecinţă, îl va anula ca netimbrat, şi vasoluţiona capătul de cerere vizând încuviinţarea executării silite a titlului executoriu V.

În prealabil dispunerii acestei soluţii, instanţa va dispune, prin rezoluţie, citareaexecutorului judecătoresc cu următoarele menţiuni:

de a specifica pentru care dintre cele două capete de cerere vizând încuviinţareacelor două titluri executorii a fost achitată taxa judiciară de timbru în cuantum de 20 de lei;de a depune la dosar dovada achitării unei taxe judiciare de timbru suplimentareîn cuantum de 20 de lei.

Dacă executorul judecătoresc nu îşi îndeplineşte niciuna dintre obligaţiile puse însarcina sa, instanţa va considera legal timbrat primul capăt de cerere, şi anume cel carepriveşte primul titlu executoriu în ordinea inserată în cererea de încuviinţare a executăriisilite, în lipsa unui alt criteriu.

O altă problemă de practică judiciară neunitară a vizat taxa judiciară de timbruaferentă cererii de încuviinţare a executării silite pornite în temeiul unei hotărâri judecătoreştipronunţate în primă instanţă, conţinând obligaţii susceptibile de executare silită, devenită

executorie sau, după caz, rămasă definitivă, prin respingerea, perimarea sau anulareaapelului exercitat împotriva sa[31.

Astfel, în conformitate cu art. 628 alin. (1) C. proc. civ., pot fi executate silit obligaţiileal căror obiect constă în plata unei sume de bani, predarea unui bun ori a folosinţeiacestuia, desfiinţarea unei construcţii, a unei plantaţii ori a altei lucrări, încredinţareaminorului, stabilirea locuinţei şi vizitarea acestuia sau în luarea unei alte măsuri stabiliteprin titlul executoriu.

De asemenea, potrivit art. 632 alin. (2) C. proc. civ., constituie titluri executorii hotărârileexecutorii prevăzute la art. 633, hotărârile cu executare provizorie, hotărârile definitive,precum şi orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare.

111 Art. 664 alin. (4) C. proc. civ. prevede că la cerere [cererea de executare silită - n.n.] se vorataşa titlul executoriu în original sau în copie legalizată, după caz, şi dovada achitării taxelor detimbru ( ... ), precum şi, dacă este cazul, înscrisurile anume prevăzute de lege.

121 În conformitate cu art. 670 alin. (1) C. proc. civ., partea care solicită îndeplinirea unui actsau a altei activităţi care interesează executarea silită este obligată să avanseze cheltuielile necesareîn acest scop, pentru actele sau activităţile dispuse din oficiu cheltuielile avansându-se de cătrecreditor; alin. (3) pct. 1 al aceluiaşi articol include în categoria cheltuielilor de executare taxele detimbru necesare declanşării executării silite.

131 Problema a făcut obiect de dezbatere în cadrul Întâlnirii preşedinţilor secţiilor civile alecurţilor de apel - Curtea de Apel Piteşti, 14-15 noiembrie 2019; minuta întâlnirii se găseşte pe site-ulwww.inm-lex.ro; punctul de vedere al Institutului Naţional al Magistraturii, redat în cadrul prezenteilucrări, a fost redactat de D.N. THEOHARI; participanţii la întâlnire şi-au însuşit, în unanimitate, soluţiaexpusă în punctul de vedere al I.N.M.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com