"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 9

189

la valoarea taxei judiciare de timbru aferente cererii al cărei titular este acelaşi cu cel cea formulat cererea de repunere pe rol.

Justificarea acestei soluţii rezidă în faptul că suspendarea procesului a operat înprivinţa tuturor cererilor formulate în cursul acestuia, iar admiterea cererii de repunerepe rol determină reluarea judecării procesului în întregul său, potrivit art. 415 C. proc. civ.

De pildă, dacă pârâtul a formulat cerere reconvenţională, iar procesul a fost suspendatîn temeiul art. 221 alin. (2), art. 242 alin. (1) sau art. 411 alin. (1) pct. 1 ori 2 C. proc. civ.,cererea de repunere pe rol, indiferent dacă este formulată de reclamant sau de pârât, setimbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 50% din valoarea cumulată a taxei judiciarede timbru aferente cererii principale şi a celei aferente cererii reconvenţionale.

Dacă, în exemplul dat, pârâtul este partea care a formulat cererea de repunerepe rol, acesta nu poate achita, pentru cererea în discuţie, o taxă judiciară de timbru încuantum de 50% din taxa judiciară de timbru datorată pentru cererea reconvenţională,întrucât eventuala admitere a cererii de repunere a cauzei pe rol va atrage reluarea judecăriiprocesului în întregul său, iar nu numai a cererii reconvenţionale.

Un alt argument în susţinerea acestei soluţii este acela că, şi în ipoteza în carepârâtul din exemplul anterior nu ar fi formulat cerere reconvenţională, acesta tot ar fidatorat o taxă judiciară de timbru aferentă cererii sale de repunere pe rol în cuantum de50% din taxa judiciară de timbru datorată pentru cererea principală.

În al treilea rând, în ipoteza în care cererea de chemare în judecată formulată înprocesul a cărui judecată s-a suspendat este scutită de la plata taxei judiciare de timbru,indiferent dacă scutirea este subiectivă, obiectivă sau mixtă, cererea de repunere pe rol nueste supusă timbrării, întrucât cota de 50% se aplică la valoarea taxei datorate potrivit legiipentru cererea suspendată, în timp ce, în acest caz, legea nu prevede o astfel de taxă111•

În schimb, dacă partea care a formulat cererea de chemare în judecată în procesula cărui judecată s-a suspendat a beneficiat, anterior, de o facilitate la plata taxei judiciarede timbru aferente acesteia (reducere, scutire, eşalonare, amânare), acesteia îi va reveniobligaţia de plată a taxei judiciare de timbru aferente cererii de repunere a cauzei pe rol.

Astfel, cererea de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru a avutca obiect exclusiv taxa aferentă cererii de chemare în judecată, motiv pentru care şiîncheierea prin care aceasta a fost soluţionată nu şi-a produs efectele juridice decât înprivinţa respectivei taxe judiciare de timbru. Dacă partea îndeplineşte, la data formulăriicererii de repunere pe rol, condiţiile pentru a beneficia de facilităţi la plata taxei judiciarede timbru, aceasta trebuie să formuleze o nouă astfel de cerere care să privească, deaceastă dată, taxa judiciară de timbru aferentă cererii de repunere pe roi121•

111 Problema a făcut obiect de dezbatere în cadrul Întâlnirii preşedinţilor secţiilor civile ale curţilor deapel -Curtea de Apel Cluj, 13-14 octombrie 2016; minuta întâlnirii se găseşte pe site-ul www.inm-lex.ro;punctul de vedere al Institutului Naţional al Magistraturii a fost redactat de S.I. VIDU; participanţii laîntâlnire şi-au însuşit, în unanimitate, soluţia expusă în punctul de vedere al I.N.M.

121 Posibilitatea acordării ajutorului public judiciar în cazul taxei judiciare de timbru aferentecererii de repunere pe rol a cauzei a constituit una dintre problemele de practică neunitară ce afăcut obiect de dezbatere în cadrul Întâlnirii preşedinţilor secţiilor civile ale curţilor de apel - Curteade Apel Cluj, 13-14 octombrie 2016; minuta întâlnirii se găseşte pe site-ul www.inm-lex.ro; punctul

190 Art. 9

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

§9. Cererea pentru refacerea înscrisurilor şi a hotărârilor dispăruteProcedura refacerii înscrisurilor şi a hotărârilor dispărute este reglementată detitlul XIII al cărţii a VI-a din Codul de procedură civilă şi vizează refacerea dosarelor şi aînscrisurilor în cauzele în curs de soluţionare (art. 1.054), refacerea hotărârilor dispărute(art. 1.055) şi refacerea hotărârilor definitive (art. 1.056).

Din moment ce refacerea înscrisurilor şi a hotărârilor dispărute este reglementată

în trei ipoteze, pentru fiecare dintre ele stabilindu-se o competenţă distinctă, apreciemcă cele trei cereri sunt supuse, fiecare în parte, câte unei taxe judiciare de timbru încuantum de 50 de lei.

De pildă, refacerea celor trei dosare aferente unui proces ce a parcurs etapelejudecăţii în primă instanţă, în apel şi în recurs, incluzând toate înscrisurile şi trei hotărârijudecătoreşti pronunţate în fiecare dintre aceste trei etape procesuale, presupune formulareaa trei cereri supuse fiecare câte unei taxe judiciare de timbru de 50 de lei, respectivcererea pentru refacerea înscrisurilor şi a hotărârii din primă instanţă, cererea pentrurefacerea înscrisurilor şi a hotărârii din apel şi cererea pentru refacerea înscrisurilor şi ahotărârii din recurs.

Cele trei cereri în discuţie sunt supuse fiecare taxei judiciare de timbru în cuantumde 50 de lei, independent de numărul înscrisurilor a căror refacere se solicită, prezentândrelevanţă numai stadiul procesual al soluţionării dosarului în privinţa căruia s-a pretinsrefacerea.

De exemplu, cererea pentru refacerea înscrisurilor şi a hotărârii din primă instanţă

se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 50 de lei, independent dacă s-a solicitatrefacerea unui înscris sau, dimpotrivă, a tuturor înscrisurilor şi a hotărârii pronunţate.

Dacă procedura refacerii înscrisurilor şi a hotărârilor dispărute este pornită dinoficiu, nu se datorează taxe judiciare de timbru.

Este de menţionat art. 157 alin. (3) şi (4) din Legea notarilor publici şi a activităţiinotariale nr. 36/1995, republicată, potrivit căruia actele notariale care au dispărut fără amai fi rămas un exemplar original, în lipsa acordului părţilor sau, după caz, al succesoriloracestora, se reconstituie, la cerere, de către judecătoria în circumscripţia căreia îşi aresediul biroul notarial care a întocmit actul, în conformitate cu dispoziţiile din Codul deprocedură civilă; de asemenea, în cazul în care actul dispărut a fost întocmit de alte organede vedere al Institutului Naţional al Magistraturii a fost redactat de D.N. THEOHARI; participanţii laîntâlnire şi-au însuşit, în unanimitate, soluţia expusă în punctul de vedere al I.N.M.

În acest sens au fost reţinute următoarele: ,,Potrivit art. 6 lit. d) din O.U.G. nr. 51/2008

privind ajutorul public judiciar în materie civilă, acesta se poate acorda sub forma scutirii, reducerii,eşalonării sau amânării de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate înfaza de executare silită.

Textul legal menţionat nu introduce vreo distincţie în privinţa domeniului de aplicare alajutorului public judiciar raportat la categoria de cereri supuse timbrării.

Prin urmare, indiferent dacă se poate reţine o culpă procesuală în sarcina părţii pentruformularea unei anumite cereri, aceasta poate beneficia de ajutor public judiciar, dacă îndeplineştecondiţiile prevăzute de ordonanţă pentru acordarea sa. Ca atare, chiar dacă suspendarea judecăriicauzei s-a datorat atitudinii părţii, aceasta poate beneficia de ajutor public judiciar în ceea ce priveştetaxa judiciară de timbru aferentă cererii de repunere a cauzei pe rol".

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com