"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

o.U.G. NR. 80/2013

Art. 24

359

În primul rând, apreciem că excepţia netimbrării recursului primează în soluţionareexcepţiei inadmisibilităţii promovării sale, astfel încât se impune stabilirea în sarcinarecurentului a obligaţiei de a depune la dosar dovada achitării unei taxe judiciare detimbru aferente căii de atac exercitate. Soluţionarea cu prioritate a excepţiei netimbrăriicererii de recurs decurge din aspectul că instanţa de control judiciar nu poate procedala analizarea recursului, nici măcar din perspectiva admisibilităţii sau, dimpotrivă, ainadmisibilităţii sale, în ipoteza în care nu au fost achitate taxele impuse de lege pentruprestarea serviciului judiciar.

În al doilea rând, cererea de recurs, în ipoteza menţionată, se timbrează potrivitart. 24 alin. (1) sau, după caz, alin. (2) din O.U.G. nr. 80/2013, în funcţie de motivele decasare invocate în concret de către recurent, aceasta fiind soluţia legislativă în materiede timbrare a cererii de recurs, ce nu introduce vreo distincţie în funcţie de caracteruladmisibil sau nu al căii de atac.

De asemenea, nu se poate considera că cererea de recurs inadmisibil este scutită

de la plata taxei judiciare de timbru, din moment ce o atare scutire nu este prevăzută înmod expres de lege, cerinţă prevăzută de art. 1 alin. (3) din 0.U.G. nr. 80/2013.

§7. Netimbrarea sau insuficienta timbrare a recursului

Potrivit art. 486 alin. (2) şi (3) C. proc. civ., la cererea de recurs se va ataşa dovadaachitării taxelor de timbru; această cerinţă este prevăzută sub sancţiunea nulităţii. Înmaterie de recurs, nu este reglementată posibilitatea complinirii lipsei dovezii achităriitaxei judiciare de timbru până la primul termen de judecată la care partea a fost legalcitată, cum prevede art. 470 alin. (3) teza a li-a C. proc. civ. în ipoteza apelului.

Art. 490 alin. (2) C. proc. civ. prevede că dispoziţiile art. 4711 din acelaşi act normativse aplică în mod corespunzător. În conformitate cu art. 47l1 alin. (2) C. proc. civ., în cazulîn care cererea de apel nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, completul căruia i s-arepartizat dosarul va stabili lipsurile cererii de apel şi îi va comunica, în scris, apelantuluică are obligaţia de a completa sau modifica cererea; completarea sau modificarea cereriise va face în termen de cel mult 10 zile de la data comunicării.

Coroborând cele două texte legale, rezultă că recurentul are obligaţia ataşării la dosara dovezii achitării taxei judiciare de timbru aferente cererii de recurs încă de la momentuldepunerii acesteia la serviciul de registratură al instanţei a cărei hotărâre se atacă sau,după caz, al expedierii sale către instanţa menţionată [art. 490 alin. (1) C. proc. civ.111].

În ipoteza în care recurentul a depus la dosar cererea de recurs neînsoţită de dovadaachitării taxei judiciare de timbru în cuantum legal, instanţa de recurs, prin rezoluţie, vadispune emiterea unei adrese către recurent cu menţiunea ca, în termen de 10 zile de ladata comunicării acesteia, să depună la dosar dovada achitării taxei judiciare de timbruaferente recursului sau, după caz, a diferenţei de taxă judiciară de timbru datorată.

În primul rând, în privinţa cererii de recurs, nu se aplică art. 33 alin. (2) din ordonanţă,întrucât aceasta nu este supusă regularizării prevăzute de art. 200 C. proc. civ., ci a celeireglementate de art. 4711 alin. (2), la care trimite art. 490 alin. (2) din acelaşi act normativ.

recurs şi, ca atare, se impune a fi timbrată cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 27

din O.U.G. nr. 80/2013.

111 Potrivit art. 490 alin. (1) C. proc. civ., recursul şi, dacă este cazul, motivele de casare se depunla instanţa a cărei hotărâre se atacă, sub sancţiunea nulităţii.

360

Art. 24

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com