"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Potrivit art. 540 alin. (2) C. proc. pen., în cazurile prevăzute la art. 538[11 şi art. 539[21,reparaţia constă în plata unei sume de bani sau în constituirea unei rente viagere ori înobligaţia ca, pe cheltuiala statului, cel reţinut sau arestat nelegal să fie încredinţat unuiinstitut de asistenţă socială şi medicală. în cazul prevăzut la art. 5391 alin. (1)[31, reparaţiaconstă în plata unei sume de bani.

111 Art. 538 C. proc. pen., având denumirea marginală „Dreptul la repararea pagubei în caz deeroare judiciară", are următorul conţinut legal:

(1)

Persoana care a fost condamnată definitiv, indiferent dacă pedeapsa aplicată sau măsuraeducativă privativă de libertate a fost sau nu pusă în executare, are dreptul la repararea de cătrestat a pagubei suferite în cazul în care, în urma rejudecării cauzei, după anularea sau desfiinţareahotărârii de condamnare pentru un fapt nou sau recent descoperit care dovedeşte că s-a produs oeroare judiciară, s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare.

(2)

Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi în cazul redeschiderii procesului penal cu privire la condamnatuljudecat în lipsă, dacă după rejudecare s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare.

(3)

Persoana prevăzută la alin. (1) şi persoana prevăzută la alin. (2) nu vor fi îndreptăţite să

ceară repararea de către stat a pagubei suferite dacă, prin declaraţii mincinoase ori în orice alt fel,au determinat condamnarea, în afara cazurilor în care au fost obligate să procedeze astfel.

(4)

Nu este îndreptăţită la repararea pagubei nici persoana condamnată căreia îi este imputabilă

în tot sau în parte nedescoperirea în timp util a faptului necunoscut sau recent descoperit.

121 Art. 539 C. proc. pen., având denumirea marginală „Dreptul la repararea pagubei în cazulprivării nelegale sau injuste de libertate", are următorul conţinut legal:(1)

Are dreptul la repararea pagubei şi persoana faţă de care, în cursul procesului penal, s-adispus o măsură preventivă privativă de libertate, dacă:

a)

măsura a fost constatată ca nelegală;

b)

pentru infracţiunea care a justificat luarea măsurii s-a dispus în temeiul art. 16 alin. (1) lit. a)-d)clasarea sau achitarea, cu excepţia cazului în care soluţia s-a dispus ca urmare a dezincriminăriifaptei săvârşite.

(2)

Situaţiile prevăzute la alin. (1) se dovedesc prin ordonanţa procurorului de revocare a măsuriireţinerii ori de clasare, prin încheierea definitivă a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară ori a instanţei de judecată de revocare a măsurii preventive privativede libertate ori prin care s-a constatat încetarea de drept a acesteia sau, după caz, prin hotărâreadefinitivă de achitare.

(3)

În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), persoana nu este îndreptăţită să ceară repararea decătre stat a pagubei suferite dacă, prin declaraţii mincinoase sau în orice alt fel, a determinat luareamăsurii preventive privative de libertate, în afara cazurilor în care a fost obligată să procedeze astfel.

131 Art. 5391 C. proc. pen., având denumirea marginală „Dreptul la repararea pagubei în cazulmăsurilor de supraveghere tehnică ori al activităţilor specifice culegerii de informaţii dispuse în modnelegal", are următorul conţinut legal:

(1)

Persoana faţă de care s-a dispus, confirmat, prelungit ori s-a pus în executare în mod nelegalo măsură de supraveghere tehnică are dreptul la despăgubiri pentru prejudiciul produs prin această

măsură. De acest drept beneficiază, în aceleaşi condiţii, şi persoana faţă de care s-a autorizat ori pusîn executare o activitate specifică culegerii de informaţii care presupune restrângerea exerciţiuluiunor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului.

(2)

Caracterul nelegal al măsurii de supraveghere tehnică se stabileşte prin încheierea prevăzută laart. 1451 alin. (8) lit. b) sau, după caz, prin încheierea definitivă a judecătorului de cameră preliminară

pronunţată în temeiul art. 341 alin. (7) pct. 2 sau al art. 345 alin. (2).

(3)

Caracterul nelegal al activităţii specifice culegerii de informaţii se stabileşte prin încheiereadefinitivă pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţieîn procedura prevăzută la art. 1391 sau, după caz, la art. 1392•

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com