"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

402

Art. 29

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

De asemenea, în conformitate cu alin. (4) al aceluiaşi articol, persoanelor îndreptăţitela repararea pagubei, care înainte de privarea de libertate ori de încarcerare ca urmarea punerii în executare a unei pedepse ori măsuri educative privative de libertate erauîncadrate în muncă, li se calculează, la vechimea în muncă stabilită potrivit legii, şi timpulcât au fost private de libertate.

Prin urmare, cererile ce se pot formula pentru repararea pagubei sunt cereri înpretenţii, având ca obiect plata daunelor morale şi/sau materiale, cereri în obligarea pârâtuluila plata unei rente în folosul reclamantului, constând în prestaţii periodice vizând sumede bani sau alte bunuri fungibile, cereri în obligarea pârâtului la efectuarea demersurilornecesare încredinţării reclamantului unui institut de asistenţă socială şi medicală şi cereriîn recalcularea vechimii în muncă cu luarea în considerare a timpului cât reclamantul afost lipsit de libertate.

Deşi art. 29 alin. (1) lit. d) din ordonanţă scuteşte de taxă judiciară de timbru numaicererile în plata despăgubirilor, art. 541 alin. (4) C. proc. pen. are un domeniu mai larg,instituind scutirea în discuţie pentru acţiunea în repararea pagubei, oricare ar fi obiectulacesteia astfel cum a fost prezentat anterior.

Art. 542 reglementează acţiunea în regres a statului român, citat prin MinisterulFinanţelor, pentru recuperarea sumei achitate în cazul în care repararea pagubei a fostacordată potrivit art. 541, pentru vreunul dintre cazurile prevăzute la art. 538 şi art. 539

alin. (1) lit. a), precum şi în situaţia în care statul român a fost condamnat de către oinstanţă internaţională pentru vreunul dintre aceste cazuri, împotriva persoanei care, curea-credinţă sau din culpă gravă, a provocat situaţia generatoare de daune sau împotrivainstituţiei la care aceasta este asigurată pentru despăgubiri în caz de prejudicii provocateîn exerciţiul profesiunii.

Acţiunea în regres promovată de statul român, prin Ministerul Finanţelor, estescutită de taxă judiciară de timbru, potrivit art. 30 alin. (1) din ordonanţă, în considerareatitularului cererii.

În schimb, căile de atac exercitate de către pârât împotriva hotărârii pronunţate înprivinţa acestei acţiuni în regres, dacă nu există un alt temei pentru scutire, sunt supuseplăţii taxei judiciare de timbru în condiţiile legii, concluzie ce rezultă din interpretareaart. 28 din acelaşi act normativ dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completulpentru dezlegarea unor chestiuni de drept prin Decizia nr. 55/2017.

§6. Cererile în materie de adopţie, ocrotire a minorilor, tutelă, curatelă,consiliere judiciară, tutelă specială, încuviinţare a mandatului de ocrotire, asistenţă

a persoanelor cu tulburări psihice, precum şi cererile privind exercitarea de cătreautoritatea tutelară a atribuţiilor ce îi revin

6.1. Cererile în materie de adopţie

Potrivit art. 85 din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei111, acţiunile şicererile ce cad sub incidenţa acestei legi sunt scutite de taxă judiciară de timbru.

În temeiul acestui text legal, sunt scutite de taxă judiciară de timbru atât cererilece vizează procedura internă de adopţie, cât şi cea internaţională.

111 Republicată în M. Of. nr. 739 din 23 septembrie 2016.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com