"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 33

475

în şedinţă, personal sau prin reprezentant, să îi aducă la cunoştinţă această dispoziţie,indicându-i cuantumul taxei judiciare de timbru şi stabilindu-i un nou termen judecătorescpentru îndeplinirea obligaţiei de achitare a acesteia111•

Obligaţiile pe care reclamantul trebuie să le îndeplinească sunt acelea de a achitataxa judiciară de timbru aferentă cererii în cuantumul stabilit de către instanţă şi de a ataşala dosar dovada achitării acesteia, nefiind suficientă numai executarea primei obligaţii,respectiv aceea de a plăti taxa, cu omiterea probării unui atare fapt.

3.2.2. Caracterele juridice ale excepţiei netimbrării sau a insuficientei timbrări a cereriiprincipale

În cazul în care, la termenul stabilit pentru îndeplinirea obligaţiei de a depune ladosar dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantumul determinat, potrivit legii,de către judecător, reclamantul nu şi-a executat această obligaţie, instanţa, procurorul(dacă participă la judecarea cauzei) şi partea interesată sunt în drept să invoce excepţianetimbrării (dacă reclamantul nu a depus la dosar dovada achitării taxei judiciare de timbru)sau, după caz, a insuficientei timbrări a cererii (dacă reclamantul a depus la dosar dovadaachitării doar a unei părţi din cuantumul taxei judiciare de timbru).

Netimbrarea sau insuficienta timbrare a cererii se invocă pe cale de apărareprocedurală121, şi anume de excepţie procesuală astfel cum aceasta este definită în cuprinsulart. 245 C. proc. civ.131, întrucât reprezintă o neregularitate privitoare la procedura dejudecată ce determină anularea cererii, potrivit art. 197 teza a li-a din acelaşi cod, fără apresupune analiza fondului dreptului.

Excepţia netimbrării sau a insuficientei timbrări a cererii este o excepţie de procedură,absolută şi peremptorie.

Astfel, această excepţie este o excepţie de procedură, întrucât prin intermediulsău se invocă o neregularitate privitoare la actul de procedură reprezentat de cerere, şianume nerespectarea cerinţei extrinseci acesteia referitoare la timbrare.

Totodată, excepţia de netimbrare sau de insuficientă timbrare a cererii este oexcepţie absolută, potrivit art. 246 alin. (1) C. proc. civ., întrucât prin intermediul său seinvocă încălcarea normelor juridice referitoare la timbrare, norme care au caracter deordine publică. Acest caracter decurge din faptul că taxa judiciară de timbru reprezintă

„costul" serviciului judiciar, sumele provenite din taxele judiciare de timbru constituindvenit la bugetul local, potrivit art. 494 alin. (10) lit. b) C. fisc. şi art. 40 din ordonanţă.

111 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §2 a comentariului aferent art. 33 din ordonanţă.

121 În conformitate cu art. 31 C. proc. civ., apărările formulate în justiţie pot fi de fond sauprocedurale.

În ceea ce priveşte apărările procedurale, acestea, la rândul lor, se împart în excepţii procesuale,pe de o parte, şi în alte incidente procedurale care nu se invocă pe cale de excepţie procesuală (deexemplu, cererea de strămutare, cererea de recuzare a judecătorului etc.), pe de altă parte.

131 Potrivit art. 245 C. proc. civ., excepţia procesuală este mijlocul prin care, în condiţiile legii, parteainteresată, procurorul sau instanţa invocă, fără să pună în discuţie fondul dreptului, neregularităţiprocedurale privitoare la compunerea completului sau constituirea instanţei, competenţa instanţei orila procedura de judecată sau lipsuri referitoare la dreptul la acţiune, urmărind, după caz, declinareacompetenţei, amânarea judecăţii, refacerea unor acte ori anularea, respingerea sau perimareacererii.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com