"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Cererea de reexaminare constituie o cale de atac, având în vedere că obiectul săueste reprezentat de o hotărâre judecătorească, respectiv de încheierea pronunţată încondiţiile art. 200 alin. (4) C. proc. civ.

Termenul de declarare a acestei căi de atac este de 15 zile de la data comunicăriiîncheierii de anulare, fiind incidente în privinţa sa dispoziţiile art. 180-186 C. proc. civ.

Titularul unei asemenea cereri nu poate fi decât reclamantul, iar nu şi pârâtul,întrucât art. 200 alin. (5) C. proc. civ. îi conferă doar reclamantului legitimare procesuală,cu atât mai mult cu cât pârâtul nici nu avea, în principiu, posibilitatea să ia cunoştinţă deexistenţa procesului, până la momentul anulării cererii nefiind efectuate comunicărileprevăzute de art. 201 C. proc. civ.

De asemenea, reclamantul are la dispoziţie doar această cale de atac împotrivaîncheierii de anulare, iar nu şi pe cea a apelului sau a recursului.

Potrivit art. 200 alin. (7) C. proc. civ., cererea de reexaminare se soluţionează prinîncheiere, în camera de consiliu, cu citarea reclamantului, de către un alt complet alinstanţei respective, desemnat prin repartizare aleatorie.

111 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §7 a comentariului aferent art. 9 din ordonanţă.

472

Art. 33

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

În conformitate cu art. 97 alin. (5) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelorjudecătoreşti, cererile de reexaminare prevăzute de art. 200 alin. (6) şi (7) C. proc. civ.

se repartizează aleatoriu în sistem informatic ECRIS completurilor care judecă în aceeaşimaterie, după blocarea completului iniţial învestit.

Pentru cererea de reexaminare se formează, la momentul înregistrării acesteia lainstanţă, dosar asociat, potrivit art. 97 alin. (2) pct. 2 din regulament.

De asemenea, art. 51 alin. (4) din regulament prevede că procedura de citare,redactarea încheierilor sau a altor acte efectuate în procedura prevăzută de art. 200

alin. (7) şi (8) C. proc. civ. se realizează de grefierul stabilit pentru completul căruia i-afost repartizată aleatoriu cererea de reexaminare.

Rezoluţia privind acordarea termenului de judecată în cadrul cererii de reexaminare,datată şi semnată de către judecător, ar putea fi redactată în următorii termeni:

„Fixează termenul pentru soluţionarea cererii de reexaminare în data de ( ... ), ora( ... ), interval orar ( ... ), completul ( ... ), cameră de consiliu, cu citarea reclamantului cumenţiunea de a depune la dosar dovada achitării taxei judiciare de timbru aferente cereriide reexaminare în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 9 lit. f) din 0.U.G. nr. 80/2013, subsancţiunea anulării acesteia ca netimbrată".

În conformitate cu art. 200 alin. (7) C. proc. civ., completul învestit cu soluţionareacererii de reexaminare va putea reveni asupra măsurii anulării numai în următoareledouă ipoteze:

dacă măsura anulării cererii a fost dispusă eronat;

În această ipoteză se include, de pildă, situaţia în care, deşi nu i s-a pus în vederereclamantului, prin adresă, să îndeplinească obligaţia de depunere la dosar a doveziiachitării taxei judiciare de timbru aferente cererii principale, judecătorul a procedat totuşila anularea acesteia.

Pentru contestarea modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, reclamantulare dreptul de a formula exclusiv cererea de reexaminare prevăzută de art. 39 din O.U.G.

nr. 80/2013, iar nu şi cererea de reexaminare împotriva încheierii de anulare a cereriiprincipale prevăzută de art. 200 alin. (5) C. proc. civ.

Cererea de reexaminare prevăzută de art. 39 din ordonanţă constituie o cale deatac specială împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, care înlătură dela aplicare alte căi procedurale.

O interpretare contrară ar fi de natură să conducă şi la eludarea termenului de 3

zile de la data comunicării taxei datorate, termen prevăzut de art. 39 alin. (1) teza I dinordonanţă pentru formularea cererii de reexaminare împotriva modului de stabilire ataxei judiciare de timbru.

dacă neregularităţile au fost înlăturate în termenul acordat potrivit alin. (3) alart. 200 C. proc. civ.

Un exemplu în acest sens este acela în care dovada achitării taxei judiciare de timbrua fost depusă de către reclamant spre a fi expediată instanţei, prin scrisoare recomandată

la oficiul poştal, înăuntrul termenului de 10 zile de la primirea comunicării adresei, însă

aceasta a fost înregistrată la instanţă ulterior expirării acestui termen. Astfel, potrivitart. 183 alin. (1) C. proc. civ., actul de procedură, depus înăuntrul termenului prevăzutde lege prin scrisoare recomandată la oficiul poştal sau depus la un serviciu de curieratrapid ori la un serviciu specializat de comunicare ori trimis prin fax sau e-mail, este socotita fi făcut în termen.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com