"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Astfel, dacă prin cerere se urmăreşte stabilirea unui drept potrivnic faţă de altă

persoană, procedura are caracter contencios, iar şedinţa de judecată este publică.

În schimb, dacă prin cerere nu se urmăreşte stabilirea unui drept potrivnic faţă

de altă persoană, ci o altă finalitate, cum este cazul cererilor menţionate exemplificativde art. 527 C. proc. civ., procedura are caracter necontencios, iar şedinţa de judecată sedesfăşoară în camera de consiliu, potrivit art. 532 alin. (1) din acelaşi act normativ.

Prin urmare, caracterul contencios sau necontencios al procedurii nu este conferitde regulile de desfăşurare a unei anumite etape procesuale, ci de finalitatea urmărită

prin promovarea cererii. De altfel, noţiunile de „necontradictoriu" şi „necontencios" suntdistincte; necontradictorialitatea implică o derogare de la aplicarea art. 14 C. proc. civ., şianume soluţionarea unei cereri fără citarea părţilor ori fără dezbateri sau fără comunicareaîntre părţi a actelor de procedură; etapa verificării cererii de chemare în judecată şi aregularizării acesteia are caracter parţial necontradictoriu (pârâtul nu este informat despreexistenţa procesului), însă nu implică o procedură judiciară necontencioasă (pârâtul esteparte în cererea principală de la momentul înregistrării acesteia la instanţă).

Totuşi, întrucât eliminarea din cuprinsul art. 200 alin. (4) C. proc. civ. a menţiuniiprivind camera de consiliu constituie, cel mai probabil, rezultatul unei erori de redactarea acestui text legal, este preferabil a se considera că şedinţa respectivă este de cameră deconsiliu. În sprijinul acestei soluţii s-ar putea, eventual, utiliza considerente de simetrielegislativă, prin raportare la şedinţa de judecată în care se soluţionează cererea dereexaminare a încheierii de anulare a cererii principale, care, potrivit art. 200 alin. (7)C. proc. civ., se desfăşoară în camera de consiliu.

3.1.4.4. Lipsa citării părţilor pentru termenul de judecată la care se verifică incidenţa

sancţiunii anulării cererii principale

În ceea ce priveşte citarea părţilor pentru termenul de judecată la care se verifică

incidenţa sancţiunii anulării cererii principale, potrivit art. 200 alin. (4) C. proc. civ.111, caurmare a faptului că reclamantul nu şi-a îndeplinit, de pildă, obligaţia de a depune la dosar1 1 Problema a făcut obiect de dezbatere în cadrul Întâlnirii preşedinţilor secţiilor civile alecurţilor de apel - Curtea de Apel Timişoara, 5-6 martie 2020; minuta întâlnirii se găseşte pe site-ulwww.inm-lex.ro; punctul de vedere al Institutului Naţional al Magistraturii a fost redactat deD.N. THEOHARI şi este expus în cadrul prezentei lucrări; în unanimitate, participanţii şi-au însuşitsoluţia expusă în opinia I.N.M.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 33

471

dovada achitării taxei judiciare de timbru aferente cererii principale în termenul de 10 zilede la primirea adresei, indicăm următoarele:

pârâtul nu se citează, având în vedere că lui nu i-a fost comunicată până în acestmoment procesual cererea principală, neexistând vreun motiv pentru a se dispune citareasa pentru termenul de judecată la care se verifică incidenţa sancţiunii anulării acesteia;nici reclamantul nu se citează, din moment ce anularea cererii principale trebuiedispusă la expirarea termenului de 10 zile prevăzut de art. 200 alin. (3) C. proc. civ., iarcitarea sa ar determina ca soluţia anulării cererii să nu fie dispusă niciodată la expirareatermenului, permiţându-i-se acestuia eventual să îşi îndeplinească obligaţia şi ulterioracestui termen şi să se prevaleze de art. 177 alin. (3) C. proc. civ.; un alt argument ar fiacela că, atunci când s-a intenţionat citarea reclamantului în cadrul etapei procesuale îndiscuţie, s-a specificat în mod expres aceasta [potrivit art. 200 alin. (7) C. proc. civ., cerereade reexaminare se soluţionează cu citarea reclamantului].

3.1.5. Cererea de reexaminare prevăzută de art. 200 alin. (5) C. proc. civ.

Împotriva încheierii de anulare a cererii principale, în condiţiile art. 200 alin. (4)C. proc. civ., atunci când reclamantul nu şi-a îndeplinit, de exemplu, obligaţia de a depunela dosar dovada achitării taxei judiciare de timbru aferente cererii principale în termenulde 10 zile de la primirea adresei, acesta va putea face numai cerere de reexaminare,potrivit alin. (5) al aceluiaşi articol.

Ca orice altă cerere adresată instanţelor judecătoreşti, cererea de reexaminaretrebuie să respecte cerinţele prevăzute art. 148 C. proc. civ. În cuprinsul art. 200 alin. (5)C. proc. civ. este prevăzută, în mod expres, obligaţia motivării cererii de reexaminare;astfel, reclamantului îi incumbă obligaţia de a arăta în cuprinsul acesteia motivele pentrucare consideră că soluţia de anulare a cererii principale este nelegală.

Potrivit art. 9 lit. f) din O.U.G. nr. 80/2013, cererea de reexaminare împotrivaîncheierii de anulare a cererii de chemare în judecată, formulată potrivit art. 200 alin. (4)C. proc. civ. [art. 200 alin. (5), în ultima formă republicată a codului - n.n.], se timbrează

cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lejlll_

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com