O.U.G. NR. 80/2013
Art. 33
473
Se impune însă sublinierea faptului că depunerea de către reclamant a doveziiachitării taxei judiciare de timbru, ulterior expirării termenului de regularizare, în cadrulcererii de reexaminare, nu este de natură să conducă la admiterea acestei căi de atac.
În conformitate cu art. 200 alin. (8) C. proc. civ., în caz de admitere a cererii dereexaminare, cauza se retrimite completului iniţial învestit.
Minuta de admitere a cererii de reexaminare ar putea fi redactată în următoriitermeni :
,,Admite cererea de reexaminare.
Anulează încheierea pronunţată la data de ( ... ), de ( ... ), în dosarul nr. ( ... ).
Retrimite cauza completului ( ... ) în vederea continuării judecăţii.
Definitivă ( ... )".
Încheierea prin care s-a soluţionat cererea de reexaminare nu mai poate face obiectulapelului sau al recursului, întrucât are caracter definitiv. În măsura în care aceasta a fostrespinsă, reclamantul are posibilitatea formulării aceleiaşi pretenţii prin intermediul unei noicereri de chemare în judecată, cu respectarea însă a cerinţelor prevăzute de art. 194-197
C. proc. civ., neopunându-se autoritatea de lucru judecat, întrucât instanţa nu a procedat,în cazul aplicării art. 200 alin. (4) din acelaşi act normativ, la analiza pretenţiei sale.
3.2. Ipoteza cererii principale nesupuse, potrivit legii, regularizării, pentru caretaxa judiciară de timbru nu a fost achitată sau a fost achitată în cuantum inferiorcelui legal, atunci când procesul se judecă cu citare
3.2.1. Rezoluţia de fixare a primului termen de judecată
Dacă cererea principală, nesupusă, potrivit legii, regularizării111, este netimbrată sauinsuficient timbrată, reclamantului i se pune în vedere, prin intermediul citaţiei potrivitart. 157 alin. (1) lit. h) C. proc. civ.121, în baza rezoluţiei judecătorului de fixare a primuluitermen de judecată, în conformitate cu art. 201 din acelaşi act normativ, să depună ladosar dovada achitării taxei judiciare de timbru aferente cererii principale în cuantumulstabilit de către judecător, potrivit legii, sub sancţiunea anulării acesteia ca netimbrată
sau, după caz, ca insuficient timbrată.
După cum am arătat anterior, măsura instanţei privind stabilirea cuantumului taxeijudiciare de timbru s-ar impune, în opinia noastră, a fi motivată, în cuprinsul rezoluţiei, prinindicarea elementelor care o fundamentează, şi anume a temeiurilor juridice incidente şi,atunci când este cazul, a valorii ce constituie baza de calcul; apreciem că aceste menţiunicuprinse în rezoluţie se impun a fi comunicate şi reclamantului prin intermediul citaţiei131•
111 De exemplu, în conformitate cu art. 717 alin. (1) C. proc. civ., contestaţia la executare sejudecă cu procedura prevăzută de cod pentru judecata în primă instanţă, care se aplică în modcorespunzător, dispoziţiile art. 200 nefiind aplicabile în acest caz.
121 Potrivit art. 157 alin. (1) lit. h) C. proc. civ., citaţia va cuprinde, printre alte elemente, indicarea,dacă este cazul, a taxei judiciare de timbru şi a timbrului judiciar datorate de cel citat.
În categoria taxelor judiciare de timbru nu mai este inclus timbrul judicia r, întrucât, potrivitart. 58 lit. b) din O.U.G. nr. 80/2013, de la data intrării în vigoare a acestui act normativ, respectivdin data de 29 iunie 2013, O.G. nr. 32/1995 privind timbrul judiciar a fost abrogată.
131 A se vedea, pentru dezvoltări, punctul 3.1.1. din secţiunea §3 a comentariului aferent art. 33
din ordonanţă.