"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Art. 33

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

este aceea de încheiere sau de sentinţă, fiind aceeaşi cu denumirea hotărârii care s-ar fipronunţat asupra fondului cauzei. Raportat la alin. (3) al aceluiaşi articol, dacă instanţade a pel sau cea de recurs admite excepţia în discuţie, anulând cererea de apel sau, după

caz, de recurs ca netimbrată sau, după caz, ca insuficient timbrată, denumirea hotărâriipronunţate este aceea de decizie.

În acelaşi context, este de analizat şi ipoteza în care cererea principală este alcătuită,de exemplu, din două capete, iar excepţia netimbrării sau a insuficientei timbrări vizează

numai primul capăt, cel de-al doilea fiind legal timbrat sau scutit, potrivit legii, de la platataxei judiciare de timbru.

În acest caz, dacă reclamantul nu îşi îndeplineşte obligaţia de a depune la dosardovada achitării în cuantumul legal a taxei judiciare de timbru aferente primului capăt până

la termenul acordat în acest sens, instanţa are la dispoziţie două posibilităţi procedurale,ulterior invocării excepţiei nelegalei sale timbrări şi supunerii acesteia discuţiei părţilor,şi anume:

de a admite excepţia de netimbrare sau de insuficientă timbrare a primului capătde cerere în şedinţa de judecată respectivă;

În acest caz, instanţa nu va întocmi o minută în privinţa soluţionării excepţiei111 şiva continua soluţionarea cauzei la acelaşi. termen de judecată în privinţa restului cererilorcu care a rămas învestită.

de a reţine cauza în pronunţare asupra excepţiei de netimbrare sau de insuficientă

timbrare a primului capăt de cerere, dacă judecătorul are nevoie de timp suplimentarpentru a delibera, neputându-se pronunţa în şedinţa respectivă asupra acesteia.

În acest caz, instanţa va amâna procesul, acordând un nou termen de judecată,întrucât acesta nu poate fi continuat în aceeaşi şedinţă de judecată, având în vedere că,până în momentul soluţionării excepţiei, nu se cunoaşte dacă instanţa va rămâne sau nuînvestită şi cu judecata primului capăt al cererii principale.

111 Art. 234 alin. (1) C. proc. civ. prevede că dispoziţiile privitoare la deliberare, opinie separată,precum şi orice alte dispoziţii referitoare la hotărârile prin care instanţa se dezînvesteşte de judecareafondului cererii se aplică în mod corespunzător şi încheierilor.

Menţiunea „se aplică în mod corespunzător" din cuprinsul art. 234 alin. (1) C. proc. civ. nuînseamnă că dispoziţiile referitoare la hotărârile prin care instanţa se dezînvesteşte de judecareafondului cererii se aplică întocmai şi încheierilor de şedinţă, ci numai în măsura şi în modalitatea încare acestea sunt compatibile.

Astfel, nu se poate întocmi câte o minută pentru fiecare soluţie pronunţată într-o şedinţă dejudecată, la fiecare termen de judecată acordat; în acest caz aplicarea întocmai a art. 401 C. proc. civ. înprivinţa încheierilor de şedinţă ar fragmenta într-o asemenea manieră şedinţa de judecată, încâtaceasta nu s-ar mai putea desfăşura; instanţa, într-o şedinţă de judecată, se pronunţă asupra anumeroase chestiuni litigioase (verificare de competenţă, estimare a duratei cercetării procesului,probatoriu, cereri de amânare a procesului, excepţii procesuale, admisibilităţi în principiu ale cererilorde intervenţie etc.).

Ca atare, dintre dispoziţiile referitoare la hotărârile prin care instanţa se dezînvesteşte dejudecarea fondului cererii nu se vor aplica cele vizând întocmirea unei minute, întrucât nu estecompatibilă o aplicare în mod corespunzător a acestei instituţii în domeniul pronunţărilor făcuteîn şedinţă la fiecare termen de judecată în parte, ce nu implică, la acel moment, o dezînvestireintegrală de soluţionarea cauzei.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 33 479

· De asemenea, instanţa fie se va pronunţa asupra excepţiei la data la care a avutloc şedinţa de judecată respectivă, fie va amâna pronunţarea pentru o dată ulterioară,cu respectarea art. 234 alin. (1) şi art. 396 alin. (1) C. proc. civ.111

La momentul pronunţării asupra excepţiei în discuţie, instanţa va întocmi o minută,aplicându-se în mod corespunzător, potrivit art. 234 alin. (1) C. proc. civ., art. 401 din acelaşiact normativ, întrucât este obligatorie indicarea datei pronunţării soluţiei respective, dinperspectiva posibilităţii verificării legalităţii acesteia. Încheierea de şedinţă se redactează,potrivit art. 232 alin. (2) C. proc. civ., în cel mult 3 zile de la data şedinţei de judecată,termenul fiind unul de recomandare; dacă nu s-ar întocmi minuta, nu s-ar cunoaşte cucertitudine data pronunţării soluţiei, aceasta putând fi în oricare dintre zilele cuprinse întredata reţinerii cauzei în pronunţare asupra excepţiei şi data redactării încheierii de şedinţă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com