"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

În ambele cazuri indicate mai sus, soluţia asupra excepţiei în discuţie şi motivareaacesteia vor fi cuprinse în încheierea de şedinţă întocmită pentru acel termen de judecată

sau, după caz, pentru termenul la care s-a amânat pronunţarea asupra acesteia, urmând casoluţia anulării primului capăt de cerere, ce decurge din admiterea excepţiei, să fie inserată

în hotărârea de dezînvestire, iar nu în încheierea de şedinţă respectivă. Această soluţiedecurge din aplicarea coroborată a art. 248 alin. (5)121 şi art. 424 alin. (1) C. proc. civ.131,instanţa neavând dreptul să se dezînvestească de soluţionarea unei cereri în justiţie printr-oîncheiere de şedinţă.

De exemplu, în ipoteza în care instanţa a admis în şedinţă, la un termen de judecată,excepţia netimbrării primului capăt al cererii principale, rămânând învestită cu soluţionareacelui de-al doilea capăt, după închiderea dezbaterilor asupra fondului, în urma deliberării,va insera în minuta hotărârii de dezînvestire şi consecinţa admiterii excepţiei respective, şianume aceea de anulare a primului capăt de cerere ca netimbrat; în schimb, soluţia asupraexcepţiei procesuale în discuţie nu va mai fi inserată în minuta hotărârii de dezînvestire, dinmoment ce instanţa s-a pronunţat deja asupra acesteia la un termen de judecată anterior.

În acest caz, minuta hotărârii de dezînvestire ar putea fi redactată în următoriitermeni:

,,Admite, în parte, cererea.

Anulează primul capăt de cerere, având ca obiect obligarea pârâtului la plata cătrereclamant a sumei de 1.000 de lei, cu titlu de despăgubiri materiale, ca netimbrat.

Obligă pârâtul să restituie reclamantului imobilul situat în ( ... )".

3.2.3.2. Anularea cererii principale ca netimbrată sau, după caz, ca insuficient timbrată

Potrivit art. 197 C. proc. civ., în cazul în care cererea este supusă timbrării, dovadaachitării taxelor datorate se ataşează cererii; netimbrarea sau timbrarea insuficientă atrageanularea cererii de chemare în judecată, în condiţiile legii.

Prin urmare, consecinţa admiterii excepţiei de netimbrare sau de insuficientă timbrarea cererii o constituie anularea acesteia ca netimbrată sau, după caz, ca insuficient timbrată.

111 Potrivit art. 396 alin. (1) C. proc. civ., în cazuri justificate, dacă instanţa nu ia hotărârea deîndată, pronunţarea acesteia poate fi amânată pentru un termen care nu poate depăşi 15 zile.

121 în conformitate cu art. 248 alin. (5) C. proc. civ., încheierea prin care s-a respins excepţia,precum şi cea prin care, după admiterea excepţiei, instanţa a rămas în continuare învestită pot fiatacate numai odată cu fondul, dacă legea nu dispune altfel.

1'1 Art. 424 alin. (1) C. proc. civ. prevede că hotărârea prin care cauza este soluţionată de primainstanţă sau prin care aceasta se dezînvesteşte fără a soluţiona cauza se numeşte sentinţă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com