"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 33 483

nelegala timbrare a cererii principale şi nelegala comunicare a adresei de regularizarecătre reclamant primează în soluţionare cel de-al doilea incident procedural.

3.4.1.2. Etapa cercetării procesului

Problema concursului dintre excepţia nelegalei timbrări a cererii principale şi nelegalaîndeplinire a procedurii de citare a părţilor se iveşte fie în ipoteza unei cereri nesupuse,potrivit legii, regularizării, fie în ipoteza unei cereri supuse, potrivit legii, regularizării,dar în privinţa căreia judecătorul nu a observat faptul că reclamantul nu a depus la dosardovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum legal.

Potrivit art. 14 alin. (1), (4) şi (5) C. proc. civ., instanţa nu poate hotărî asupra uneicereri decât după citarea sau înfăţişarea părţilor, dacă legea nu prevede altfel; părţileau dreptul de a discuta şi argumenta orice chestiune de fapt sau de drept invocată încursul procesului de către orice participant la proces, inclusiv de către instanţă din oficiu;instanţa este obligată, în orice proces, să supună discuţiei părţilor toate cererile, excepţiileşi împrejurările de fapt sau de drept invocate.

Art. 13 alin. (3) teza a li-a C. proc. civ. prevede că părţile pot să îşi facă apărări şisă îşi prezinte susţinerile în scris sau oral, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege.

În conformitate cu art.153 alin. (1) şi (2) C. proc. civ., instanţa poate hotărî asupra uneicereri numai dacă părţile au fost citate ori s-au prezentat, personal sau prin reprezentant,în afară de cazurile în care prin lege se dispune altfel; instanţa va amâna judecarea şi vadispune să se facă citarea ori de câte ori constată că partea care lipseşte nu a fost citată

cu respectarea cerinţelor prevăzute de lege, sub sancţiunea nulităţii.

Atunci când soluţionarea cererii se face cu citarea părţilor, este obligatoriu, potrivittextelor legale menţionate mai sus, ca procedura de citare să fie legal îndeplinită, aceastaconstituind o componentă a principiului contradictorialităţii şi o premisă a respectăriidreptului la apărare.

Dacă procedura de citare nu este legal îndeplinită, instanţa nu va soluţiona excepţianelegalei timbrări a cererii principale, întrucât, dacă ar proceda astfel, le-ar leza părţilordreptul de a îşi expune susţinerile în sensul admiterii sau, după caz, al respingerii acesteia.

Procedura este nelegal îndeplinită atunci când cel puţin una dintre părţi nu a fostdeloc citată sau, deşi citată, procedura de citare cu aceasta nu a fost realizată în conformitatecu prevederile legale şi partea nu s-a prezentat în sala de judecată, la termenul de judecată

fixat [art. 160 alin. (3) C. proc. civY1], ori, deşi s-a prezentat în sala de judecată, a solicitatamânarea judecării procesului, pentru nelegala sa citare [art. 160 alin. (1) C. proc. civ.121].

Aşadar, în cazul dat, chiar dacă reclamantul nu şi-a îndeplinit obligaţia de a depunela dosar dovada achitării taxei judiciare de timbru aferente cererii principale pentru acesttermen de judecată, instanţa va amâna procesul, din oficiu sau la cerere, pentru nelegala1 1 Art. 160 alin. (3) C. proc. civ. prevede că, în lipsa părţii nelegal citate, neregularitatea privindprocedura de citare a acesteia poate fi invocată şi de celelalte părţi ori din oficiu, însă numai latermenul la care ea s-a produs.

121 Potrivit art. 160 alin. (1) C. proc. civ., dacă partea prezentă în instanţă, personal sau prinreprezentant, nu a primit citaţia sau a primit-o într-un termen mai scurt decât cel prevăzut laart. 159, din acelaşi cod ori există o altă cauză de nulitate privind citaţia sau procedura de înmânarea acesteia, procesul se amână, la cererea părţii interesate.

484

Art. 33

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

îndeplinire a procedurii de citare; nu prezintă relevanţă, din acest punct de vedere, dacă

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com