"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

3.3. Ipoteza cererii principale nesupuse, potrivit legii, regularizării, pentru caretaxa judiciară de timbru nu a fost achitată sau a fost achitată în cuantum inferiorcelui legal, atunci când procesul se judecă fără citare

Dacă procesul se soluţionează, potrivit legii, fără citarea părţilor, ca regulă, instanţaeste în drept să aplice direct, la primul termen de judecată acordat, sancţiunile incidenteîn ipoteza nerespectării unor cerinţe legale. De pildă, dacă reclamantul nu a indicat încuprinsul cererii principale obiectul acesteia, instanţa va invoca şi va admite excepţia lipseide obiect a cererii şi, pe cale de consecinţă, va declara nulitatea sa.

Prin excepţie, în anumite cazuri prevăzute de lege, printre care se numără şi ipotezanetimbrării sau a insuficientei timbrări a cereriW1, instanţei îi revine obligaţia înştiinţării părţiiîn legătură cu executarea obligaţiei într-un anumit termen înainte de a aplica sancţiuneaprevăzută de lege.

Astfel, dacă cererea principală nu este legal timbrată, deşi procesul se soluţionează,potrivit legii, fără citarea părţilor, instanţa este obligată să citeze reclamantul, dacă estecazul cu aplicarea art. 159 teza a li-a C. proc. civ.121, cu menţiunea de a depune la dosar111 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §2 a comentariului aferent art. 33 din ordonanţă.

121 Potrivit art. 159 teza a li-a C. proc. civ., în cazuri urgente sau atunci când legea prevede înmod expres, judecătorul poate dispune scurtarea termenului de înmânare a citaţiei ori actului deprocedură, despre aceasta făcându-se menţiune în citaţie sau în actul de procedură.

482

Art. 33

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

dovada achitării taxei judiciare de timbru aferente cererii principale într-un anumit termenjudecătoresc; în caz de neconformare, ulterior expirării termenului acordat, instanţa vainvoca şi va admite excepţia nelegalei timbrări a cererii şi, în temeiul art. 197 teza a li-aC. proc. civ., o va anula ca netimbrată sau, după caz, ca insuficient timbrată.

3.4. Ordinea de soluţionare a incidentului procedural al nelegalei timbrări a cereriiprincipale în raport de alte apărări procedurale

Potrivit art. 31 C. proc. civ., apărările formulate în justiţie pot fi de fond sauprocedurale.

În categoria apărărilor procedurale se includ excepţiile procesuale, pe de o parte, şialte incidente procedurale care nu se invocă pe cale de excepţie procesuală, pe de altă parte.

Nelegala timbrare a cererii include atât netimbrarea, cât şi timbrarea insuficientă

a acesteia.

Ulterior acordării primului termen de judecată, nelegala timbrare a cererii principalese invocă pe calea excepţiei de netimbrare sau, după caz, de insuficientă timbrare. În etapacercetării procesului, ca urmare a admiterii acestei excepţii procesuale, cererea principală

se anulează în temeiul art. 197 teza a li-a C. proc. civ.

În etapa regularizării cererii principale, nelegala timbrare a acesteia nu se invocă pecale de excepţie procesuală. În acest caz, reclamantului i se pune în vedere, prin intermediulunei adrese întocmite de către grefier, în baza rezoluţiei judecătorului de primire a cererii,ca, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării, să ataşeze la dosar dovadaachitării taxei judiciare de timbru în cuantumul stabilit de către judecător, potrivit legii,sub sancţiunea anulării cererii, în condiţiile art. 200 alin. (4) C. proc. civ. Anularea cereriiprincipale nu se dispune, în cazul dat, ca urmare a admiterii unei excepţii de nelegală

timbrare a cererii.

3.4.1. Nelegala timbrare a cererii principale şi nelegala îndeplinire a procedurii de citarea părţilor

3.4.1.1. Etapa regularizării cererii principale

În etapa regularizării cererii în condiţiile art. 200 alin. (3) şi (4) C. proc. civ., părţilenu se citează111, astfel încât nu se ridică problema concursului dintre cele două incidenteprocedurale.

În schimb, reclamantului i se comunică o adresă, potrivit art. 200 alin. (3) C. proc. civ.,prin care i se pune în vedere ca, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării,să ataşeze la dosar dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantumul stabilit de cătrejudecător, potrivit legii, sub sancţiunea anulării cererii, în condiţiile alin. (4) al aceluiaşiarticol. Dacă adresa în discuţie nu este legal comunicată reclamantului, termenul de 10 zilepentru îndeplinirea obligaţiei acestuia nu începe să curgă, motiv pentru care instanţa nupoate dispune anularea cererii. În acest caz, instanţei îi incumbă obligaţia de a dispune,prin rezoluţie, recomunicarea în mod legal a adresei către reclamant. Prin urmare, între111 A se vedea, pentru dezvoltări, punctul 3.1.4.4. din secţiunea §3 a comentariului aferentart. 33 din ordonanţă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com