"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

procedura de citare a fost nelegal îndeplinită cu reclamantul sau cu o altă parte din proces.

Potrivit art. 160 alin. (2) C. proc. civ., orice neregularitate cu privire la citare nu va maifi luată în considerare în cazul în care, potrivit alin. (1), nu s-a cerut amânarea procesului.

Acest text legal priveşte ipoteza în care partea care nu a fost legal citată pentru un termende judecată este totuşi prezentă în şedinţa de judecată la acel termen, personal sau prinreprezentant, şi nu solicită amânarea procesului. În această ipoteză, nulitatea proceduriide citare se acoperă, astfel încât instanţa poate pune în discuţia părţilor excepţia nelegaleitimbrări a cererii principale şi, de asemenea, o poate soluţiona.

Este de menţionat însă că, în cazul în care în cuprinsul citaţiei adresate reclamantuluia fost omisă menţiunea referitoare la obligaţia de a depune la dosar dovada achitării taxeijudiciare de timbru aferente cererii principale în cuantumul determinat de judecător,potrivit legii, într-un anumit termen judecătoresc, dispoziţia instanţei privind această

obligaţie nu este opozabilă reclamantului şi, în caz de neconformare, aceasta nu poatedispune anularea cererii. În cazul analizat, instanţa va trebui fie, dacă reclamantul nu esteprezent în şedinţă, personal sau prin reprezentant, să refacă procedura de citare în modlegal, fie, dacă reclamantul este prezent în şedinţă, personal sau prin reprezentant, să îiaducă la cunoştinţă această dispoziţie, indicându-i cuantumul taxei judiciare de timbruşi stabilindu-i un nou termen judecătoresc pentru îndeplinirea obligaţiei de achitare aacesteia 111•

În practica judiciară s-a ridicat problema dacă excepţia de nelegală timbrare acererii principale poate fi totuşi soluţionată atunci când procedura de citare a fost legalîndeplinită cu reclamantul, însă nu şi cu pârâtul; în acest context, dacă excepţia în discuţieeste admisă şi, pe cale de consecinţă, cererea principală este anulată, pârâtul nu ar justificaun interes în promovarea unei căi de atac împotriva hotărârii pronunţate în primă instanţă,pentru considerentul nelegalei sale citări în această etapă procesuală, din moment ce acâştigat procesul.

Soluţia legală este cea menţionată mai sus, respectiv nesoluţionarea excepţieide nelegală timbrare a cererii principale în ipoteza în care procedura de citare nu a fostlegal îndeplinită, calitatea procesuală a părţii nelegal citate fiind fără relevanţă juridică înacest caz. Nu ne putem abate de la respectarea principiului contradictorialităţii şi a celuiprivind dreptul la apărare pentru considerentul lipsei de interes în eventuala promovarea căii de atac de către partea nelegal citată; de altfel, pârâtului, în cazul dat, i s-ar nesocotişi dreptul de a solicita cheltuielile de judecată în cadrul procesului care le-a ocazionat.

3.4.2. Nelegala timbrare a cererii principale şi suspendarea procesului

3.4.2.1. Etapa regularizării cererii principale

În etapa regularizării cererii în condiţiile art. 200 alin. (3) şi (4) C. proc. civ., părţile nuse citează121, astfel încât nu se ridică problema discutării, în condiţii de contradictorialitate,a unei eventuale suspendări voluntare sau facultative a procesului.

111 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §2 a comentariului aferent art. 33 din ordonanţă.

121 A se vedea, pentru dezvoltări, punctul 3.1.4.4. din secţiunea §3 a comentariului aferentart. 33 din ordonanţă.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 33

485

În schimb, dacă în etapa regularizării cererii principale intervine un caz de suspendarede drept a procesului, apreciem că suspendarea se impune a fi constatată cu prioritate decătre instanţă, chiar dacă cererea principală nu a fost legal timbrată, dată fiind operareade drept a primului incident procedural.

3.4.2.2. Etapa cercetării procesului

Concursul dintre excepţia nelegalei timbrări a cererii principale şi suspendareavoluntară sau facultativă a procesului se iveşte fie în ipoteza unei cereri nesupuse, potrivitlegii, regularizării, fie în ipoteza unei cereri supuse, potrivit legii, regularizării, dar în privinţacăreia judecătorul nu a observat faptul că reclamantul nu a depus la dosar dovada achităriitaxei judiciare de timbru în cuantum legal.

În ceea ce priveşte suspendarea voluntară, potrivit art. 411 alin. (1) C. proc. civ.,judecătorul va suspenda judecata:

1.

când amândouă părţile o cer;

2.

când niciuna dintre părţi, legal citate, nu se înfăţişează la strigarea cauzei.

Din moment ce, în ambele ipoteze de suspendare voluntară, incidentul procedural nuoperează de drept, ci în temeiul dispoziţiei instanţei, aceasta este în măsură să stabilească

ordinea de soluţionare a excepţiei de nelegală timbrare a cererii principale şi a incidentuluiprocedural al suspendării procesului prin raportare la efectele pe care acestea le produc.

În opinia noastră, excepţia de nelegală timbrare a cererii principale primează însoluţionare incidentului procedural al suspendării voluntare, părţile neputând modifica,prin manifestarea lor de voinţă, termenul judecătoresc stabilit pentru îndeplinirea obligaţieiprivind timbrarea.

Astfel, dacă s-ar considera că incidentul procedural al suspendării voluntare aprocesului primează în soluţionare excepţiei în discuţie, aceasta ar determina prelungirea,prin voinţa părţilor, a termenului judecătoresc stabilit pentru îndeplinirea obligaţiei privindtimbrarea.

Instituirea cazului de suspendare a procesului prevăzut de art. 411 alin. (1) pct. 2

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com