4 Pentru aceste soluţii, a se vedea: Gh. Beleiu, op. cit., p. 396-397; I.P Filipescu, A.I. Filipescu, op. cit., p. 319-322; Al. Bacaci, V.-C. Dumitrache, C. Hangeanu , op. cit.,
Identificarea persoanei fizice
61
1 . Copilul s-a născut în timpul căsătoriei iar părinţii au numele de familie comun.
În situaţia menţionată copilul îşi păstrează numele pe care l-a luat la naştere, chiar dacă acesta este numele pretinsului tată care a izbândit în acţiunea sa de tăgăduire a paternităţii. Copilul va păstra acest nume ca fiind cel purtat de mamă la data naşterii lui [art. 64 alin. (I) C.fam.].
2. Copilul s-a născut în timpul căsătoriei iar părinţii săi nu au numele de familie comun. Sunt posibile următoarele cazuri:
I. Copilul a luat la naştere numele mamei sale, nume pe care-l va păstra în continuare.
II. Copilul a dobândit la naştere numele reunite ale părinţilor săi, nume pe care-l va păstra ca fiind cel avut de mamă la data naşterii lui.
III. Copilului i s-a stabilit la naştere numele soţului mamei. Ca urmare a admiterii acţiunii în tăgada paternităţii copilul va pierde acest nume şi-l va dobândi pe cel avut de mamă la data naşterii lui.
Ulterior copilul îşi poate stabili paternitatea faţă de adevăratul tată şi cere instanţei de judecată încuviinţarea de a purta numele acestuia, conform art. 64 alin. (2) C.fam.
d) A fost admisă acţiunea în contestaţie sau în recunoaştere de filiaţie. Şi în aceste cazuri are loc o schimbare a stării civile a copilului, care afectează numele său de familie, devenind aplicabile, după caz, prevederile art. 62 C.fam., art. 64 din acelaşi cod sau cele ale art. 2 alin. (3) din O.G. nr. 41/2003, pe care le-am analizat deja. 1
32.2. Modificarea numelui de familie determinată de adopţie. Adopţia atrage o modificare a stării civile a persoanei, care poate avea efecte şi asupra numelui său de familie. Sub acest aspect urmează să analizăm efectele încuviinţării, desfacerii şi constatării nulităţii adopţiei asupra numelui de familie al celui adoptat.
32.2.1. Modificarea numelui de familie în cazul încheierii adopţiei. Adopţia se bucură de o definiţie legală. Astfel, conform art. 1 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, ,,adopţia este operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptator şi adoptat, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului".