"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

68

Persoana fizică

- persoana în cauză a folosit în exercitarea profesiei, numele pe care doreşte să-l obţină;

- persoana dovedeşte că este cunoscută sub pseudonimul respectiv nu numai în domeniul profesiei ci şi în societate, în general.

Din instituirea expresă a acestor condiţii rezultă şi că nu orice persoană poate cere schimbarea numelui cu pseudonimul, ci numai aceea a cărei adevărată identitate nu a fost cunoscută de public.

Credem că se poate reţine şi existenţa unei condiţii negative şi anume aceea ca prin folosirea acelui nume în exercitarea profesiei persoana respectivă să nu fi uzurpat numele altei persoane, astfel încât să fie posibilă crearea unor confuzii.

Folosirea profesională a numelui este specifică persoanelor fizice care exercită o profesie liberală (avocat, notar, medic, arhitect, executor judecătoresc etc.). Numai Legea nr. 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat cuprinde însă şi norme privind folosirea profesională a numelui iar din cuprinsul acestei reglementări rezultă că

este exclusă exercitarea acestei profesii sub acoperirea unui pseudonim.

Şi actele normative care reglementează exercitarea celorlalte profesii liberale exclud în mod indirect o asemenea posibilitate. Astfel, autorizarea unei persoane fizice în scopul exercitării unei asemenea profesii presupune în primul rând identificarea acesteia pe baza actelor de stare civilă şi a altor acte oficiale cum ar fi cele de studii, în care ele figurează sub numele adevărat, fiind astfel exclusă exercitarea profesiei sub un alt nume.

Rezultă că reglementarea cuprinsă de art. 4 alin. (2) lit. b) nu este aplicabilă acestor categorii de persoane fizice. Credem că ea este aplicabilă acelor persoane fizice care desfăşoară activităţi în domeniul literar, artistic, religios sau altele asemenea, în care folosirea pseudonimului este cu adevărat răspândită. Condiţia este aceea ca activitatea respectivă să fie desfăşurată cu titlu profesional.

Dată fiind restrânsa sa aplicare şi existenţa unei reglementări legale a pseudonimului I ne exprimăm îndoiala în ceea ce priveşte necesitatea şi utilitatea instituirii acestui caz de schimbare a numelui.

c) ,,Când, din neatenţia ofiţerilor de stare civilă ori ca urmare a necunoaşterii reglementărilor legale în materie, au fost efectuate menţiuni greşite în registrele de stare civilă ori au fost eliberate certificate de stare civilă cu nume eronate, în baza cărora au fost eliberate alte acte" [art. 4 alin. (2) lit. c)].

Textul citat conţine o condiţie curioasă în care ar urma să poată conduce la schimbarea administrativă a numelui: efectuarea menţiunilor greşite în registrele de stare civilă sau eliberarea actelor de stare civilă cu nume eronate să fi fost urmată de eliberarea altor acte! La elaborarea sa nu s-a ţinut însă seama nici de prevederile normelor juridice speciale care reglementează actele de stare civilă.

Din cuprinsul prevederilor art. 9 şi art. 44 din Legea nr. 119/1996 rezultă că înregistrările sub forma înscrierii de menţiuni marginale pe actele de stare civilă (în registrele de stare civilă) se efectuează în caz de modificare a stării civile a persoanei şi în alte situaţii expres prevăzute de lege.

1 Pseudonimul formează obiectul dreptului la pseudonim, el fiind enumerat alături de alte drepturi personale nepatrimoniale de art. 54 din Decretul nr. 31/1954 şi consacrat legislativ şi de prevederile art. 4, art. l O lit. c ), art. 26, art. 83 alin. (3) şi art. 96 lit. b) din Legea nr. 8/1996

privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com