"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

70

Persoana fizică

numelui la căsătoriei, a stabilirii filiaţiei ori a unor schimbări de nume aprobate anterior pe cale administrativă" [art. 4 alin. (2) lit. h)].

Ordonanţa nu oferă o definiţie proprie a noţiunii de „familie", astfel că va trebui să

ne raportăm la noţiunea juridică a familiei de drept comun, aşa cum este ea conturată

de prevederile Codului familiei. Potrivit acestor prevederi, ,,familia desemnează fie pe soţi, fie pe aceştia şi copii lor, fie pe toţi cei care se găsesc în relaţii de familie care izvorăsc din căsătorie, rudenie, adopţie şi relaţii asimilate, din unele puncte de vedere, cu cele de familie".1 Interpretarea teleologică a dispoziţiilor art. 4 alin. (2) lit. h) din O.G. nr. 41/2003 ne conduce la concluzia că legiuitorul a înţeles să includă în categoria de „membri ai familiei" numai pe cei care se găsesc în relaţii de familie care izvorăsc din căsătorie, rudenie sau adopţie, cu exceptarea celor care se găsesc în relaţii asimilate, din unele puncte de vedere, cu cele de familie ( cum ar fi, spre exemplu, situaţia foştilor soţi între care există obligaţia de întreţinere).

Solicitantul trebuie să fie membru al acestei familii şi să poarte un nume diferit de cel purtat de către toţi ceilalţi membri. La această situaţie trebuie să se fi ajuns datorită

dobândirii unui nume comun de către toţi aceşti membri, prin adopţie, a stabilirii filia­

ţiei sau ca urmare a unor schimbări de nume aprobate anterior pe cale administrativă.

Legea se referă şi la situaţia „menţinerii numelui la căsătorie", referire pe care nu o putem înţelege pentru că, prin definiţie, în această situaţie soţii nu-şi modifică numele ca urmare a încheierii căsătoriei ci vor continua să poarte nume diferite.

i) ,,Când soţii au convenit cu ocazia încheierii căsătoriei să poarte numele de familie reunite şi ambii solicită schimbarea acestuia pe cale administrativă, optând pentru numele de familie dobândit la naştere de către unul dintre ei ori să revină la numele avut anterior căsătoriei" [art. 4 alin. (2) lit. h)].

Potrivit art. 27 C.fam., ,,la încheierea căsătoriei, viitorii soţi vor declara, în faţa delegatului de stare civilă, numele pe care s-au învoit să-l poarte în căsătorie. Soţii pot să-şi păstreze numele lor dinaintea căsătoriei, să ia numele unuia sau altuia dintre ei sau numele lor reunite".

Dacă soţii au convenit să poarte numele lor de familie reunite îşi vor modifica amândoi numele purtate până la încheierea căsătoriei.

Învoiala soţilor cu privire la numele de familie pe care-l vor purta în timpul căsătoriei este considerată irevocabilă, după încheierea căsătoriei. În această privinţă prin art. 41 din Metodologia pentru aplicarea unitară a dispoziţiilor Legii nr. 1 19/1996 se dispune că „odată cu depunerea declaraţiei sau ulterior, până la încheierea căsătoriei, viitori soţi declară, în faţa ofiţerului de stare civilă, numele de familie pe care s-au învoit să-l poarte în căsătorie, potrivit dispoziţiilor Codului familiei. Dacă înţelegerea referitoare la numele de familie a intervenit după depunerea declaraţiei, dar înainte de a se încheia căsătoria, această înţelegere se consemnează într-o declaraţie scrisă, separat, care se anexează la declaraţia iniţială".

Noua prevedere legală derogă, fără nicio justificare, de la caracterul irevocabil al învoielii soţilor cu privire la numele de familie pe care-l vor purta în timpul căsătoriei, permiţându-le acestora să-şi schimbe pe cale administrativă, de comun acord, numele comun format prin reunirea numelor purtate de fiecare dintre ei anterior încheierii căsătoriei.

1 I.P. Filipescu, A.I. Filipescu, op. cit., p. 3.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com